четвер, 25 лютого 2021 07:55

Сергія Стерненка засудили на сім років

— Гадки не маю, чи вийду до вас після оголошення вироку. Хочу подякувати всім. Це надихає боротися. Хоч би яке рішення приймуть, ми не програємо, — говорить громадський активіст, блогер 25-річний Сергій СТЕРНЕНКО зранку 23 лютого біля Приморського районного суду Одеси. О 10:00 тут починається засідання, на якому йому оголосять вирок у справі про викрадення людини, розбій і незаконне зберігання зброї.

Справа стосується подій квітня 2015 року. Тоді нібито п'ятеро невідомих викрали Сергія Щербича — новообраного депутата Комінтернівської районної ради на Одещині. Наділи мішок на голову, відвезли в підвал. Били і вимагали відмовитись від депутатства. Забрали 300 грн. За півроку у двох нападниках він упізнав Сергія Стерненка й одесита 41-річного Руслана Демчука. Вони звинувачення заперечують. Кажуть, справа сфабрикована. До Сергія додому з обшуком прийшла міліція. Добровільно віддав пневматичний і стартовий пістолети, колекційний ніж.

36-річний Сергій Щербич — колишній керівник районної організації проросійської партії "Родина" в Одесі. Організовував поїздку тітушок з Одещини на протести в Київ під час Революції гідності, був учасником антимайдану.

До суду пропускають кілька десятків людей. Серед них — народні депутати Ольга Стефанишина, Гео Лерос, колишня в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Протягом години біля суду — кілька сотень з Одеси, Києва, Дніпра, Львова, Вінниці, Івано-Франківська. Напередодні ті, хто зібрався їхати власними авто, пропонували у фейсбуці підвезти охочих.

Із колонок лунає музика. Мітингарі тримають плакати: "Руки геть від Стерненка", "Ні зеленому свавіллю". Час від часу в гучномовець вигукують "Слава Україні!" — у відповідь: — "Героям слава!"

— Люди приїхали з усієї України, — каже адвокат Віталій Коломієць, 36 років. — Коли ми почитали обвинувальний акт у справі Щербича, подумали, що це прикол. Стартовий пістолет? Викрадення тітушки? Чорт якийсь з антимайдану написав заяву, щоб Сергія пресонули. А сам ховався від суду. Ми чекали вироку в п'ятницю 19 лютого. Зрозуміло, виправдального — бо справа пуста. Та вже готове рішення раптом не зачитали, перенесли на сьогодні. Взяли паузи чотири дні, щоб підготувати інше. Ясно, що без дзвінка з Києва не обійшлося.

Микола Хоменко з Дніпра приїхав до Одеси поїздом, узяв на роботі вихідний:

— Влада йде по безпрєдєлу. Відбувається немислиме для країни двох Майданів. Як учасник Помаранчевої революції і Революції гідності — мушу бути тут.

— Обіцяв Сергію приїхати, коли дійде до ключової точки в його справі. Він сказав, що дійшло, — каже засновник волонтерського фонду допомоги армії "Повернись живим" Віталій Дейнега, 37 років. — За політичним переслідуванням Стерненка стоять Геннадій Труханов (міського голову Одеси активіст називає замовником нападів на себе. Мовляв, завадив йому збудувати у міському саду біля вулиці Дерибасівської торгово-розважальний центр. — ГПУ) і мусора´. Хочуть показати, що можуть робити, що хочуть.

Одеситка Алла Бойко поправляє бузкову шапку і лямки рюкзака в кольорових слоненятах.

— Сергія судять несправедливо, за липовими справами, — говорить. — Бо він — патріот, розумний, за ним ідуть люди. Багато українців його слухають і підтримують. Нашій владі ­незручні такі особистості.

Волонтер 35-річний Роман Сініцин курить у чорних сонцезахисних окулярах.

— Це політична справа. Шита білими нитками, — каже. — Нібито Сергій когось викрав заради 300 гривень і мав при собі стартовий пістолет. Політичні наслідки переслідування Стерненка будуть. Рано чи пізно це виллється у ширші протести. Як сніжна куля: Антоненко, Стерненко. І це на фоні кризи справедливості. Люди не відчувають себе захищеними поліцією, впевнені у корумпованості судів і прокуратури.

Сергія Стерненка і Руслана Демчука затримали у вересні 2015-го. Згодом обох звільнили із СІЗО. П'ять років справу не розглядали — то потерпілий, то прокурор не з'являлися на засідання.

— Недавно Щербича ледь не силою привела прокурорка, — каже Стерненко. — Справа проти мене ґрунтується лише на його показаннях. Пістолет, який вільно продається і не потребує дозволу, я добровільно видав поліції. В експертизі прямим текстом вказано, що він стартовий, сигнальний. Далі написано, що експерт МВС викрутив зі ствола втулку і після цього зміг вистрілити гумовими кулями. Тобто експерт зробив зі стартового пістолета травматичний. І вказав, що зброя стала вогнепальною. Так мені "приліпили" ще одну статтю.

О 12:00 суддя Віктор Попревич оголошує вирок Сергієві Стерненку і Русланові Демчуку: винні, сім років і три місяці ув'язнення з конфіскацією половини майна. У залі вигукують "Ганьба!"

Стерненка затримують. Він звинувачує генпрокурорку Ірину Венедіктову, заступника керівника Офісу президента Олега Татарова і мера Одеси Геннадія Труханова в тиску на суддю, через який він начебто переписав виправдальний вирок. Володимир Зеленський їх покриває, додає:

— Якщо щось зі мною станеться у СІЗО, це буде особиста відповідальність президента України. Це продовження політики ув'язнення людей за вказівкою згори.

Із суду виходить дівчина з гучномовцем, просить учасників протесту розділитися. Більшість ідуть до заднього двору. Невідомо, з якого виходу Сергія вивезуть до слідчого ізолятора. Люди кричать "Стерненку — волю!" Вибухає кілька петард. Поліція закликає зберігати спокій. "Мусора!" — кричить натовп. Сусіднім провулком крокує підрозділ із кількох десятків спецпризначенців, завмирає за 20 м від мітингувальників. Ті скупчилися біля воріт суду. Хтось розламує шматок старого асфальту й складає камінці купою. "Отнеси назад, у нас мирный протест!" — кричить до хлопця старший чоловік.

О 12:40 Сергія Стерненка вивозять із суду до СІЗО з центрального входу. Люди помалу розходяться.

Побачили, що у справі про самозахист Стерненка немає перспективи обвинувального вироку. Тому намалювали його по іншій, говорить адвокат Масі Найєм, 36 років.

— Упевнений, в апеляції Стерненка виправдають, — каже Найєм. — В Україні немає закону, що встановлює порядок поводження зі ­зброєю. І Сергій добровільно здав її органам влади. Щодо викрадення — обвинувачення ґрунтується лише на свідченнях потерпілого і припущеннях прокурора. Надані суду докази не доводять, що Щербича хтось викрадав. Крім того, строк притягнення до відповідальності за цією статтею збіг у квітні торік. Не підтверджено і те, що у Щербича після "викрадення" забрали гроші. Обвинувачення суперечить Конституції і Кримінально-процесуальному кодексу.

За нападом на Стерненка стояли представники правоохоронних органів Одеси, на думку захисту. Найєм подав заяву на ім'я керівника ізолятора Сергія Чишкали з проханням перевести обвинуваченого до Києва.

Увечері 23 лютого мітинги на підтримку Сергія Стерненка проходять у Києві, Харкові, Львові, Луцьку, Дніпрі, Івано-Франківську, Полтаві, Рівному, Тернополі, Одесі, Чернівцях, Кропивницькому, Ужгороді, Запоріжжі, Кривому Розі на Дпіпропетровщині, Сумах, Житомирі, Хмельницькому, Мелітополі, Чернігові, Дрогобичі, Херсоні, Миколаєві.

Нападали тричі

Сергій Стерненко — громадський активіст, колишній очільник осередку "Правого сектора" в Одесі.

2018-го на нього скоїли три напади. Під час останнього він смертельно поранив нападника 29-річного Івана Кузнєцова. Другий 30-річний Андрій Ісайкул утік з України. Стерненко отримав струс мозку, травму руки, втратив багато крові. Стверджує: він захищався. Але в СБУ вважають, він ударив ножем Кузнєцова, коли той тікав.Стерненко переконаний, що напади замовив мер Одеси Геннадій Труханов, а на слідство тиснули міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

11 червня торік Служба безпеки оголосила Сергію Стерненку підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї. Йому загрожує 15 років за ґратами.

Зараз ви читаєте новину «Сергія Стерненка засудили на сім років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути