понеділок, 06 серпня 2007 07:00

Розлучення сім"ї Фірташів стане серіалом

Нещодавно Дмитро Фірташ, співвласник компанії "РосУкрЕнерго", що постачає газ в Україну, розлучився з Марією Фірташ. Нині триває судова тяганина щодо розподілу спільно нажитого подружжям майна.

Резонансну заяву зробив Роберт Шетлер-Джонс, керівник офшорної компанії "Group DF", яка належить Дмитрові Фірташу. Він запевняє, що Вищий суд Східних Карибів на Британських Вірджинських островах відмовив Марії Фірташ в отриманні інформації про структуру активів компаній її колишнього чоловіка. Пан Шетлер-Джонс наполягає, що це свідчить про закінчення судового процесу між Дмитром Фірташем та його колишньою дружиною.

Тим часом незалежні спостерігачі стверджують, що відмова Марії Фірташ в отриманні цієї інформації жодним чином не означає завершення судових перипетій. Навпаки, такий перебіг подій символізує початок активної фази судового процесу між колишнім подружжям.

Про те, що Марія докладатиме зусиль у відстоюванні своїх прав, свідчать і слова її адвоката Костянтина Воловельського: "Ми дуже здивовані офіційною заявою Роберта Шетлер-Джонса... щодо позову пані Фірташ до агентів Commonwealth Trust Limited s Aleman про розкриття комерційної інформації щодо офшорних компаній, які, як написала газета "Файненшел таймс", контролюються паном Фірташем". Адвокат Воловельський також указує на те, що Шетлер-Джонс посилається на рішення суду, яке забороняло розголошувати зміст цього рішення, будь-яких матеріалів судової справи та мотивів, за якими воно було прийнято. У цій справі може бути розголошеною лише інформація про те, що позивачем є Марія Фірташ, а відповідачем — Commonwealth Trust Limited і Aleman".

Захисник пані Фірташ запевняє: "Ми беззаперечно виконуємо всі рішення суду та маємо намір виконувати їх і в майбутньому".

Спостерігачі звертають увагу на те, що Марія Фірташ позивалася не до нової офшорної компанії пана Фірташа "Group DF", а до компаній, які забезпечували оптимізацію податкових відрахувань від операцій підприємств у період подружнього життя Фірташів. Предметом судового процесу був не розподіл майна, придбаного тоді, і тим більше не активів "Group DF".

Тим часом ще один представник "Group DF" Леонід Фінк заявив російському виданню "Ведомости", що 8 червня 2007 року той-таки "острівний" суд задовольнив запит Марії Фірташ та надав їй документи про діяльність згаданих компаній. Після цього пані Фірташ отримала можливість звертатися з цивільними позовами. І тепер уже український суд може встановити факти дезінформації Марії Фірташ про нажите спільно майно, про підробку підписів пані Фірташ, а також про інші обставини розлучення з жінкою, яка перенесла онкологічну операцію, та ще багато чого. Такі факти можуть змусити по-іншому подивитися на, здавалося б, банальний процес розлучення. У порівнянні навіть із недавнім резонансним процесом сім"ї Червоненків.

Пікантності ситуації додає те, що на цей час інформація про структуру майна згаданих компаній оприлюднена у "Файненшел таймс". Її розповів Дмитро Фірташ.

Гучний судовий процес може підірвати ділову репутацію чоловіка. Особливо, якщо врахувати, що вивченням бізнесу "РосУкрЕнерго" зайнявся Департамент юстиції США.

Судові суперечки щодо розподілу спільно нажитого майна Фірташів навряд чи завершаться швидко. Ситуацію можуть суттєво підігріти й передвиборні баталії, під час яких газова діяльність "РосУкрЕнерго" та її власника Дмитра Фірташа напевне стануть об"єктом прискіпливої уваги опозиційних сил.

Зараз ви читаєте новину «Розлучення сім"ї Фірташів стане серіалом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути