"Нехай чиновники терміново домовляються, нехай вже виїжджають у Москву! — обурюється головний інженер Тростянецького м"ясокомбінату Микола Костогриз, 45 років. — Ми з третього січня стоїмо — немає реалізації. Наш м"ясокомбінат майже повністю працював на експорт. Міністр Баранівський по телевізору сказав, що заборона ввозити продукти тваринництва в Росію не вплине на наших виробників. Але це неправда! По всій Вінниччині м"ясокомбінати зупинилися. Чекаємо, поки відкриють кордони".
Від сьогодні Росія заборонила експорт з України всіх видів продуктів тваринництва — тобто не тільки м"яса, а й сиру, масла, яєць та молока. Для виробників сирого м"яса російський кордон закрили ще раніше, 1 січня. А до того Москва заборонила ввозити м"ясо із Польщі. При цьому заявили, що посилять контроль за українською продукцією — бо спритні вітчизняні підприємці купують дешеве м"ясо з Польщі та інших країн і перепродують його в Росію під виглядом українського.
Микола Костогриз не виключає, що у цій справі є політичний підтекст. Але основну причину вбачає не в цьому.
— Чиновники у Мінагрополітики справді не слідкують за якістю м"яса, яке циркулює на нашій території. Це правда, що в Україні можна знайти заборонену індійську буйволятину. Дрібні й часто нелегальні м"ясопереробні фірми купують дешеве м"ясо з Польщі, Ірландії, Бразилії, Китаю й перепродують у Росію. Це заважає працювати чесним підприємцям.
Найбільших втрат зазнають виробники із Західної та Центральної України
Індійському м"ясу в світі не довіряють, бо там худоба часто хворіє на ящур, чуму та інші небезпечні хвороби. Торік прикордонники у Брянській області затримали шість авторефрижераторів з м"ясом, яке везли з України в Санкт-Петербург. На нього були видані сертифікати ветеринарною службою Нової Зеландії, як виявилося, підроблені. Насправді продукція прибула з індійського порту Дубаї.
Найбільше від рішення російського сільськогосподарського відомства постраждають виробники яловичини, вважає експерт агропромислового сектору Максим Єнченко:
— Яловичини минулого року до Росії вивезли понад 45 тисяч тонн — це третина від внутрішнього споживання. Свинини вивозять в дев"ять разів менше.
Експерт з Дніпропетровська Родіон Гончаренко додає, що найбільших втрат зазнають виробники із Західної та Центральної України. Бо м"ясо, яке виробляють в східних областях, реалізують переважно на місці.
Однак є в цій історії й позитивний момент. Фахівці запевняють, що тепер нам слід чекати зниження цін на м"ясо.
Коментарі