Ексклюзиви
понеділок, 23 січня 2006 13:11

Росіяни не хочуть нашого м"яса

"Нехай чиновники терміново домовляються, нехай вже виїжджають у Москву! — обурюється головний інженер Тростянецького м"ясокомбінату Микола Костогриз, 45 років. — Ми з третього січня стоїмо — немає реалізації. Наш м"ясокомбінат майже повністю працював на експорт. Міністр Баранівський по телевізору сказав, що заборона ввозити продукти тваринництва в Росію не вплине на наших виробників. Але це неправда! По всій Вінниччині м"ясокомбінати зупинилися. Чекаємо, поки відкриють кордони".

Від сьогодні Росія заборонила експорт з України всіх видів продуктів тваринництва — тобто не тільки м"яса, а й сиру, масла, яєць та молока. Для виробників сирого м"яса російський кордон закрили ще раніше, 1 січня. А до того Москва заборонила ввозити м"ясо із Польщі. При цьому заявили, що посилять контроль за українською продукцією — бо спритні вітчизняні підприємці купують дешеве м"ясо з Польщі та інших країн і перепродують його в Росію під виглядом українського.

Микола Костогриз не виключає, що у цій справі є політичний підтекст. Але основну причину вбачає не в цьому.

— Чиновники у Мінагрополітики справді не слідкують за якістю м"яса, яке циркулює на нашій території. Це правда, що в Україні можна знайти заборонену індійську буйволятину. Дрібні й часто нелегальні м"ясопереробні фірми купують дешеве м"ясо з Польщі, Ірландії, Бразилії, Китаю й перепродують у Росію. Це заважає працювати чесним підприємцям.

Найбільших втрат зазнають виробники із Західної та Центральної України

Індійському м"ясу в світі не довіряють, бо там худоба часто хворіє на ящур, чуму та інші небезпечні хвороби. Торік прикордонники у Брянській області затримали шість авторефрижераторів з м"ясом, яке везли з України в Санкт-Петербург. На нього були видані сертифікати ветеринарною службою Нової Зеландії, як виявилося, підроблені. Насправді продукція прибула з індійського порту Дубаї.

Найбільше від рішення російського сільськогосподарського відомства постраждають виробники яловичини, вважає експерт агропромислового сектору Максим Єнченко:

— Яловичини минулого року до Росії вивезли понад 45 тисяч тонн — це третина від внутрішнього споживання. Свинини вивозять в дев"ять разів менше.

Експерт з Дніпропетровська Родіон Гончаренко додає, що найбільших втрат зазнають виробники із Західної та Центральної України. Бо м"ясо, яке виробляють в східних областях, реалізують переважно на місці.

Однак є в цій історії й позитивний момент. Фахівці запевняють, що тепер нам слід чекати зниження цін на м"ясо.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни не хочуть нашого м"яса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути