неділя, 11 березня 2007 17:58

Рима та Микола жили в каналізаційному колекторі

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Цигани Рима і Микола у каналізаційному колекторі у Вінниці
Цигани Рима і Микола у каналізаційному колекторі у Вінниці

Два місяці тому жителі вулиці Павлова у Вінниці помітили, як із каналізаційного колодязя щоранку вилазить пара циган із немовлям. Городяни почали приносити їм їжу та одяг.

Чавунний люк відсуває жінка. Представляється Римою. Має вигляд років на 20. З усмішкою розповідає про своє життя. За її спиною чоловік Микола підказує щось ромською мовою. Він грається з півторарічним сином Юрієм. Подружжя босе, легко вдягнене.

Із каналізації йдуть теплі випари. Унизу колодязь переходить у горизонтальний колектор із трубами. Між ними розкиданий посуд та брудне лахміття. Посередині стоїть щось схоже на ліжко. Рима вибирається на вулицю. На ній чорні штани та мішкуватий светр, який колись був білим.

— Одягни Юрці курточку, тут холодно, — звертається вона до чоловіка й додає кілька слів ромською.

— Тут і сауна є, — веде далі. — Он там, у сусідній каналізації спека, з труби тече вода. Із тазиком ходимо туди митися.

Чоловік із дитиною піднімається нагору. Стоїть мовчки, бо знає лише ромську мову.

— Він документів при собі не має, а в мене є паспорт, — каже Рима, показуючи документ. — Я з Чернівецької області. До того як народила, робила на цегельному заводі. Півтори тисячі заробляла. У мене є спеціальність — маляр-штукатур. Доки приносила гроші, мене терпіли, а як народила сина — мама прогнала. У родині семеро старших братів, усі одружені й мають дітей.

У паспорті вказане місце проживання. Олівцем зроблений запис про народження дитини.

— Колі, — вона показує на чоловіка, — двадцять чотири роки. Я у Вінниці просила гроші, він кинув дві гривні й спитав, чи не хвора дитина — в Юри на щоці була рана. Так познайомилися.

Чоловік родом з-під Ужгорода. Сидів у тюрмі за зберігання наркотиків. Улітку 2006-го звільнився й подався до Вінниці. Спочатку жив на вулиці, узимку перебрався до каналізації. Запросив Риму з Юрком. Жінка з дитиною жебракували, а Микола збирав кольоровий метал на смітниках. Так і живуть.

— Ось двадцять гривень напросила, купили картошки, — хвалиться Рима. — На вогні її зварила й наїлися. Юру ще цицькою кормлю.

Наприкінці лютого міліція доправила Риму з немовлям до обласного Центру матері та дитини, а Миколу — до приймальника-розподільника.

Зараз ви читаєте новину «Рима та Микола жили в каналізаційному колекторі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути