вівторок, 22 листопада 2016 06:30

Роботу фермерів тиждень блокували бійці АТО

Автор: Любов КАРНАРУК
  Мешканці села Ташлик Смілянського району на Черкащині сваряться з новими орендарями поля. Вони тиждень блокували роботу фермерів. Перешкоджали збору кукурудзи
Мешканці села Ташлик Смілянського району на Черкащині сваряться з новими орендарями поля. Вони тиждень блокували роботу фермерів. Перешкоджали збору кукурудзи

— Близько 30 чоловік тиждень не давали зібрати врожай кукурудзи. Блокували техніку своїми машинами, ставали перед комбайнами. Назвалися представниками нових орендарів, документів не пред'явили. Їхні машини були з номерами із зони АТО — зелені з білими цифрами. Поводилися не агресивно. Лише сказали, що їм поставили задачу і вони її виконують, — говорить 44-річний Віктор Золотоверхий, працівник фермерського господарства "Козацький шлях" у селі Ташлик Смілянського району на Черкащині.

Землю в Ташлику господарство орендує 12 років. У вересні облдержадміністрація розподілила 152 га поля між учасниками АТО.

— Свого часу землю хотіли надати ташличанам, які з різних причин паю не отримали. Але в держгеокадастрі їхні заяви проігнорували. Раптом у сільській раді появилося 76 заяв від АТОвців. Людей дивує, що бійцям з усієї області землю виділили лише в Ташлику. А не розподілили по районах, — каже голова земельної комісії сільської ради 62-річний Леонід Шабратко.

— Обурює, що нові орендарі не вказали терміни, коли нам треба звільнити землю. Натомість дочекалися, доки дозріє урожай і одразу почали блокувати роботу комбайнерів, — говорить Віктор Золотоверхий.

За тиждень сутичок фермерам дозволили зібрати кукурудзу.

— Паї роздали законно. Акти на землю отримали в серпні. За місяць звернулися до райдержадміністрації, щоб дізнатися, хто засіяв поле. Але відповіді не отримали. Потім з'ясували, що землю використовують незаконно. Документів на оренду нам не пред'явили. Тому й вирішили блокувати техніку, — каже 47-річний Василь Шкут із координаційної ради Асоціації учасників АТО.

Питання подальшої оренди землі вирішить комісія при районній раді.

— Раніше після закінчення договору оренди ми подавали документи на її продовження. Спочатку в райдержадміністрацію, потім — у держгеокадастр. Письмової відповіді не отримували, але умовно договір вважали продовженим. Раптом дізналися, що землю розпаювали. Про це нас ніхто не попереджав. Ми готові без сварок і проблем передати її АТОвцям. За власний кошт виготовити технічну документацію й співпрацювати на вигідних умовах. Цю пропозицію бійцям мав переказати Василь Шкут, однак цього не зробив. Дехто з хлопців, які отримали пай, були впевнені, що укладають договір з іншим господарством. У власному районі. Їздити сюди їм не з руки, — каже директор господарства 44-річний Володимир Семинога.

— Відбулося рейдерське захоплення. Спритні ділки прикрилися АТОвцями, щоб забрати землю у фермера, який обробляє її роками. Сплачує податки і дбає про село. Тепер сільська рада щороку втрачатиме понад 300 тисяч гривень земельного податку. Бо земля перейшла в приватну власність, — розповідає Леонід Шабратко.

Зараз ви читаєте новину «Роботу фермерів тиждень блокували бійці АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути