пʼятниця, 07 серпня 2009 07:44

"Проти Лозінського свідчити ніхто не піде"

Автор: фото: Андрій ПАРТОЛА
  Отара на фермі у селі Перегонівка Голованівського району Кіровоградщини. Це вівці розшукуваного Віктора Лозінського. Ними опікуються двоє пастухів
Отара на фермі у селі Перегонівка Голованівського району Кіровоградщини. Це вівці розшукуваного Віктора Лозінського. Ними опікуються двоє пастухів

У селі Перегонівка Голованівського району на Кіровоградщині є отара овець, яка належить Віктору Лозінському.

Він був депутатом від БЮТ, членом парламентського Комітету боротьби з організованою злочинністю і корупцією. 16 червня в його мисливських угіддях на Кіровоградщині вбили селянина Валерія Олійника. Лозінського підозрюють у причетності до злочину. Справа набула розголосу і парламентаря позбавили депутатської недоторканності. Лозінський зник. Служба безпеки оголосила його в розшук. У Голованівську екс-депутата називають місцевим бандитом, який контролював увесь район.

Отару Лозінського випасають на межі між селом Острівець Уманського району Черкащини і Перегонівкою.

— Десь близько 270 голів, — показують місцеві в бік порожньої сільської ферми, де у спеку тримають отару. За сторожів там чотири дрібних собаки. Людей не видно.

— Хлопці купатися пішли на став, — каже про пастухів житель Острівця Валентин, який поряд випасає череду корів.

Спускаємося до ставу. Питаємо, хто господар отари. На ставку людно. Хлопці сміються.

— Господар у бігах. Це отара депутата Лозінського, — пояснює один із них. Називатися відмовляється. Говорити про отару не хочуть і два пастухи.

— Жосткий мужик, — каже про Лозінського 40-річний Володимир. Свого прізвища в Перегонівці не хоче казати жоден співрозмовник. — Як получив мандат депутата — проїхався по селах. Збирав людей на сходки. Вимагав, щоб віддавали паї. "Корочку" тиче до носа й каже: "Я тепер депутат. Що хочу, те й буду робити".

До розмови підключається 24-річний Сергій.

— У газетах писали, що знайшли 12 трупів, коли спустили ставки. Якби хотіли, знайшли би більше. Хто не оддавав йому в оренду пай, того в лісі знаходили.

Леонід із сусіднього села Борщова Новоархангельського району Кіровоградщини розповідає, що до угідь Лозінського потикатися було страшно:

Він повернеться і таке устроїть тут. Жизні не буде

— То звір. Якось з Умані приїхали знайомі на охоту до лісу. Вони й не стріляли — так, випили-закусили в тіньку під селом Грузьке. А тут "папік" приїхав. Їх як заловили, то два дні катували.

Леонід каже, що проти Лозінського свідчити ніхто не піде.

— Воно-то, канєшно, я чув, що й нагороду призначили за нього. Але даже як він появиться в селах чи в Голованівську — ніхто не писне. Усі знають: як Юлька прийде до президентського крісла, з нього святошу зроблять. А він повернеться і таке устроїть тут. Жизні не буде.

— Юля не Юля, а знайдуть способ "татка" виправдати, — додає Володимир.

Подружжя літнього віку з села Троянка Голованівського району каже, що про 12 трупів, котрі нібито витягнули зі ставу, теж чули. Бояться називати навіть свої імена.

— У нас як вичислили, що люди вбиті? — каже чоловік. Він високий, ставний, із сивиною у волоссі. — Якщо людина втопилася, то риба й раки їстимуть, а вбитого не чіпатимуть. Казали, що з дна ставків витягували тіла цілісінькі.

Подружжя не вірить, що Лозінського знайдуть.

— У Голованівську його наче бачили. Він із "джипа" вискочив, на мотоцикл сів і пропав. Десь, мабуть, на Канарах. Що з того, що наказали не випускати. У нас же государство таке — дав грошей і люба митниця чи аеропорт пропустить.

Жінка додає: весь Голованівськ знає, що міська прокуратура працює вночі:

— Люди бояться вдень іти, аби ніхто не примітив, хто ходить стукати. То прокуратура дає автобуси і звозять свідків уночі.

Зараз ви читаєте новину «"Проти Лозінського свідчити ніхто не піде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути