четвер, 07 грудня 2006 19:22

Поки Білоконь ховається за кордоном, на Закарпатті добудовують його дачу

Кажуть, екс-міністр внутрішніх справ 51-річний Микола Білоконь страждав на "дачоманію" — будував садиби в різних куточках України. Після оголошення його в розшук новий керівник МВС Юрій Луценко обіцяв конфіскувати ці дачі на користь держави. Проте за два роки один із найбільших маєтків у селі Шаян Хустського району Закарпаття родина Білоконя добудувала й готується до новосілля.

Упродовж кількох років Шаян розрісся вдвічі. Приватні особи скуповують тут землю й будують котеджі. Новобудови починаються від центру села й тягнуться на кілометр. Маєтки огороджені двометровими парканами, мають ковані або дерев"яні ворота, деякі — з ґратами на вікнах.

— Дачі позводили переважно кияни — міліцейські та військові чини, спортсмени, бізнесмени. Багато колишніх нардепів. Їх тут стільки, що я вже й прізвищ усіх не пам"ятаю, — каже 59-річний Карло Сойков, голова Вишківської селищної ради, якій адміністративно підпорядкований Шаян.

Біля ресторану "Перлина Закарпаття" зводять великий дерев"яний котедж. Питаю перехожого, кому він належить. Той озирається:

— Яну Табачнику, — каже пошепки. — То буде готель для зірок шоу-бізнесу.

Трохи далі, під лісом, стоїть великий цегляний будинок. Селянин каже, це дача екс-спікера парламенту Івана Плюща. А за нею — ректора Закарпатського держуніверситету Федора Ващука.

Навпроти, через вулицю, височіє оздоровниця МВС та турбаза "Голуба Тиса". Поряд — величезний двір, паркан якого заходить аж у ліс. Це — дача Миколи Білоконя. Вона тут найбільша, займає близько гектара. Через відчинені металеві ворота видно брукований двір, гору свіжої землі під газон та три чотириповерхові котеджі з бордової цегли. На затемнених вікнах одного з будинків уже висять штори, вікна іншого викладені кольоровими вітражами.

Карло Сойков розповідає, що дача офіційно за Білоконем не значиться. Бо всі, хто тут будується, оформлюють нерухомість на підставних осіб.

Шаян тепер один із найпривабливіших для відпочинку та лікування куточків Закарпаття. Невисокі гори в долині Тиси закривають село від холодних вітрів, а три свердловини дають цілющу гідрокарбонатно-натрієву воду, подібну до "Боржомі" та "Єсентуків". Лише через те, що Шаян розташований біля кордону, його колись не перетворили на велику оздоровницю рівня Трускавця чи Миргорода.

До будинку Білоконя з вулиці підходить чоловік у темних штанях та светрі. Представляється охоронцем маєтку. Погоджується говорити, якщо не називатимемо його імені.

— Білоконь тут був востаннє 2005-го, на Новий рік, — розповідає. — Потім по телевізору сказали, що він ховається у Росії. Відтоді що два місяці приїжджає його дружина, пані Віра: контролює будівництво. Жінці на вигляд років 45–48. Зазвичай її супроводжують водій і охоронець. Кілька разів із нею була донька, дівчина років двадцяти, — охоронець робить паузу і закурює. — Три тижні тому пані Віра приїжджала на чорному "лексусі". Побула три дні, подавала вказівки, що і як робити, й поїхала.

Селяни розповідають, що, коли 2004 року дачу починали будувати, місцеві люди працювали тут у дві зміни. За день отримували 50 грн. Вантажівки з будматеріалами супроводжували міліцейські чини. Ходили чутки, що роботою керує тодішній начальник закарпатської міліції Василь Варцаба. За старання він нібито отримав від Білоконя авто "Фольксваґен Фаетон" ціною 120 тис. євро.

Нині маєток у стадії завершення. Відомо, що один із котеджів призначений лише для родини Білоконя, а два інші використовуватимуть як елітні готелі. Неподалік зводять ресторан, конюшню та вертолітний майданчик. Добудовують комплекс київські спеціалісти. Місцевих наймають лише для охорони — щоб селяни не розтягували будматеріалів. Сторож отримує 600 грн.

Коли в Шаяні почало селитися начальство, земля в селі стала дорожчати. Нині одна сотка коштує $4–5 тис. За такі гроші селяни охоче продають свої ділянки разом із будинками. Отримавши на руки біля $100 тис., купують за $20 тис. хату в сусідньому Вишкові.

Білоконеві нарахували пенсію 14 тисяч гривень

Міністром МВС Миколу Білоконя призначили 27 серпня 2003 року. На цій посаді він змінив Юрія Смирнова. Після президентських виборів, у лютому 2005 року, Білоконя звільнили. На його місце прийшов Юрій Луценко.
Після відставки проти Білоконя порушили кілька кримінальних справ. Йому закидали підписання таємного наказу N571, яким той заохочував міліцію тиснути на політичну опозицію. Також Білоконя підозрювали у відмиванні 11 млн грн та нецільовому використанні бюджетних коштів. Наприклад, на його дачу в селі Нижня Рожанка Сколівського району на Львівщині з бюджету витратили 432 тис. грн.
Генпрокуратура підозрювала екс-міністра в незаконному отриманні після звільнення 250 тис. грн одноразової допомоги та нарахуванні пенсії в сумі 14 тис. грн.
За даними МВС, Білокінь переховується у Москві. Його розшукує Інтерпол.

Зараз ви читаєте новину «Поки Білоконь ховається за кордоном, на Закарпатті добудовують його дачу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути