четвер, 01 листопада 2012 07:00

"Організацій, які борються зі збоченцями, нема і не буде"

Автор: фото з сайта www.bagnet.org
  Правозахисник Ярослав Дунаєв: ”Вирішити проблему педофілії каральними методами не вийде. Педофіли — це хворі люди”
Правозахисник Ярослав Дунаєв: ”Вирішити проблему педофілії каральними методами не вийде. Педофіли — це хворі люди”

22 жовтня міліціонери затримали 70-річного киянина із 40-річним пасинком. Вони ґвалтували хлопчиків, сцени знімали на відео і продавали за допомогою інтернету. Силували щонайменше дев'ятьох.

Від початку 2012 року в Україні за педофілію порушили 58 кримінальних справ, за розбещення неповнолітніх — понад 200. Проблему аналізує столичний правозахисник 34-річний Ярослав Дунаєв:

— Випадки частішають. Однак реальну статистику важко скласти, бо діти рідко зізнаються батькам. А якщо й кажуть, дорослі не звертаються до міліції, бояться розголосу.

Який вік найризикованіший?

— Вікова планка опустилася до 12-14 років. Є кілька причин. Перша: інтерес до статевого життя у сучасної молоді прокидається раніше. Друга: 14-річні стають самостійніші, їхні батьки переконані, що ті вже дорослі. До рук педофілів потрапляють не лише підлітки з неблагополучних сімей.

Як складається життя дитини після зґвалтування?

— Змінюється психіка. Потерпілі стають нетрадиційної сексуальної орієнтації, зазвичай не створюють родин, сексуальні збочення сприймають за норму.

Як на злочини впливає інтернет?

— Він дає більше можливостей усім. Матері, чиї діти зареєстровані у соціальних мережах, скаржаться, що тим по кілька разів на день відверто пропонують секс. Законодавство не карає за такі пропозиції. Свідчення неповнолітнього не має юридичної сили, якщо не існує речових доказів.

Як убезпечити малих?

— Батьки мають підтримувати довірливі стосунки зі своєю дитиною. Мають звертати увагу на зміну її поведінки, особливо якщо вона починає когось боятися. Діти ж мусять знати, що за будь-яких обставин їм є кому поскаржитися.

Які організації борються з педофілією?

— Офіційних нема і не буде. Бо їх учасників можуть покарати за кількома статтями — "Організація злочинної групи", "Хуліганство". Російський скінхед Максим Марцинкевич створив неофіційне товариство "Оккупай педофіляй". Його прибічники є у Києві, Львові, Харкові. Десь від 30 до 50 активістів у кожному місті. Вони запрошують педофілів на зустрічі та знущаються з них.

Ви підтримуєте їхні методи?

— Не зовсім. Вирішити проблему каральними методами не вийде, бо педофіли — це хворі люди. Але дехто з них хоч боятимуться цього. Боротися із таким явищем мають правоохоронні органи. Педофіли працюють у місцях, де є діти, — школах, дитсадках, курсах. Їх треба посилено патрулювати. Прокуратура має створити громадські ради для  запобігання злочинам щодо неповнолітніх. Але прокуратурі це й даром не треба.

Зараз ви читаєте новину «"Організацій, які борються зі збоченцями, нема і не буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути