четвер, 19 серпня 2021 07:00

"Ни криков, ни шума. Странная и страшная история"

Автор: KR.GOV.UA
  Костянтин Павлов у грудні торік став міським головою Кривого Рогу на Дніпропетровщині. 15 серпня його знайшли застреленим у заміському будинку. Обставини загибелі з’ясовують слідчі
Костянтин Павлов у грудні торік став міським головою Кривого Рогу на Дніпропетровщині. 15 серпня його знайшли застреленим у заміському будинку. Обставини загибелі з’ясовують слідчі

— Чужих машин, незнакомых людей возле дома не видели. Ни криков, ни шума. Странная и страшная история. Сосед всегда спокоен и приветлив. Весь поселок в шоке, — розповідає 51-річна жителька села Вільне в передмісті Кривого Рогу на Дніпропетровщині.

Тут 15 серпня в ­заміському будинку знайшли з простреленими грудьми мера Кривого Рогу 48-річного Костянтина Павлова. Тіло близько 16:00 виявив його помічник. Лежав на порозі веранди горілиць, вдягнутий у футболку, шорти й високі чорні шкарпетки. Верхня частина тіла надворі, нижня — в будинку. Поруч у калюжі крові — мисливський карабін калібром 7,62 й одна гільза.

Павлов із дружиною Оленою та сином Юрієм був на відпочинку. Повернувся додому раніше — у четвер, 12 серпня. Мав багато справ через підготовку до святкування Дня Незалежності. Був у доборому настрої. Жодних натяків на проблеми, каже його радник і друг 50-річний Андрій Гальченко.

— Охраны у Кости не было. Жена не могла дозвонится и попросила помощника поехать и посмотреть, что случилось. Калитка была заперта. Он подошел к дому и сразу увидел тело. Позвонил в полицию и мне. Был на месте минут через 10, — говорить Гальченко. — Недоброзичливців Костя не мав. До алкоголю був байдужий. Не знаю, що могло статися.

Будинок Павлова обладнаний системою відеонагляду по периметру і всередині. Після трагедії в мережі поширили кадри останніх хвилин життя посадовця.

На відео видно, що Костянтин Павлов удома сам. Ходить із карабіном у руках. Курить. Присідає біля відчинених дверей, приміряється, як прилаштувати рушницю до грудей. Моменту пострілу на оприлюдненому відео нема. Лише кадри із зовнішнього двору, де біжить кіт. Зафіксований час на відео — 14 серпня 18:46.

Поліції називає час смерті — 15 серпня між 06:30 і 07:00. Розглядають кілька версій — убивство, самогубство й необережне поводження зі зброєю. Також — доведення до самогубства, за словами начальника обласної поліції Анатолія Щадила.

— Мер Кривого Рогу загинув від одного вогнепального поранення з мисливської зброї. Рушниця була ­зареєстрованою на ім'я загиблого. Її ­знайшли на місці трагедії. Відправили на експертизу, — каже заступник начальника обласної поліції Олег Сліпчук.

Чому відрізняється час смерті, у поліції не пояснюють. Як і те, що на відео мер ходив без шкарпеток.

— Ми не будемо коментувати поширене відео. Не зрозуміло, як воно потрапило в мережу, — додає Сліпчук.

Вивчають слідчі й телефон Павлова. Той із кимось активно листувався, але незадовго до смерті все видалив. Про це розповіли на брифінгу поліцейські.

Поширене фото й відео дивимося разом із відставним старшим слідчим з особливо важливих справ головного управління Міністерства внутрішніх справ 53-річним Русланом Сушком.

— Дивно, що був витік інформації. Саме такої, що наштовхує на певну думку, — каже Руслан Сушко. — З якого переляку хтось щось оприлюднює і чому немає пояснення від поліції? Також лишаються питання до часу смерті на відео і розташування речей на місці події. Дивна історія зі шкарпетками, які раптом з'являються на ногах загиблого.

— На відео не бачу, щоб Павлов нервово курив чи переписувався. Швидше, видивляється, когось чекає. Поглядує на телефон. Можливо, на годинник, — говорить Сушко. — Видно, що відео писалося погодинно. А в одному файлі виставлений час 15:22. Чому стався збій? Далі бачимо, що мер присів. А на іншому відео начебто падає тіло. Якщо стрілявся у приміщенні, то вилетіти міг. Але звідки тоді калюжа крові перед порогом і за ним? Бризки на нозі — то від падіння рушниці, швидше за все. Але така калюжа миттєво не могла набігти. Гільзи в такій зброї вилітають на відстань. Тут лежить близько біля тіла. Можливо, вдарилася об нього. Куля мала пройти навиліт, її треба шукати. Це трохи прояснить, у якому положенні був здійснений постріл. І ще дві важливі речі — електронна сигарета й телефон під ногою. Він їх в руках тримав? Як там з'явилися? І останнє — біля сигарети змазана кров. Треба досліджувати, чи це не сліди волочіння.

Це могло бути необережне поводження зі зброєю або інсценування вбивства, якщо аналізувати доступну інформацію, підсумовує експерт.

Прощатимуться з Костянтином Павловим сьогодні, 19 серпня. Панахида відбудеться в театрі ім. Тараса Шевченка на просп. Поштовому з 10:00 до 11:30. Тіло виноситимуть о 12:00. Поховають на Центральному кладовищі.

Мав три освіти

Костянтин Павлов — екснардеп від Партії регіонів та висуванець від "Опозиційної платформи — За життя". Голосував за диктаторські закони 16 січня 2014 року.

Мав три освіти. У технікумі вивчився на електрослюсаря. Пізніше закінчив Міжрегіональну академію управління персоналом, де отримав спеціальність економіста, і британський університет ЛІНК за спеціальністю "менеджер організацій".

У 2020 році на місцевих виборах був кандидатом на посаду мера Кривого Рогу на Дніпропетровщині від ОПЗЖ. У першому турі посів третє місце. Однак на його користь та за станом здоров'я зняв свою кандидатуру тодішній міський голова Юрій Вілкул. Павлов у другому турі переміг представника від "Слуги народу" Дмитра Шевчика й у грудні торік сів у крісло міського голови.

Зараз ви читаєте новину «"Ни криков, ни шума. Странная и страшная история"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути