Ексклюзиви
середа, 22 лютого 2012 05:30

Неповнолітній отримав 15 років в'язниці

16 лютого Глухівський міськрайсуд Сумської області оголосив вирок 16-річному Антонові Проході із села Тополя — 15 років в'язниці за вбивство двох літніх жінок. Уперше в Україні такий вирок отримав неповнолітній.

Село Тополя — під лісом. Там п'ять хат і 22 жителів. Підпорядковується Суходільській сільській раді. Антон мешкав з батьками і сестрами.

— Поруч з Проходами жила 80-річна Ганна Ростопша, — розповідає 57-річний Федір Дєжурний, сільський голова. — Роботяща жінка, не пила. Колись у колгоспі робила. Дітей не мала. Щоліта до неї з Москви приїжджала своячка — 76-річна Варвара Нечмоня.

Восени 2010 року Антон Прохода украв у Ганни Юхимівни 1 тис. грн.

— Вліз у хату, накинув одіяло на голову, почав душити, — каже сільський голова. — Ганна Юхимівна у міліцію іти боялася. Хотіла виїхати. Купила у центрі Суходола хату за 4 тисячі, ми помогли грубу змурувати. Улітку 2011 року, коли збирали з родичкою речі, розказала про Антона.

Він навчався на першому курсі професійно-технічного ліцею. 1 червня торік сказав батькам, що їде на практику, а сховався у лісі. Увечері виламав двері хати Ганни Росторопші, обох жінок побив, прив'язав до ліжка. З гаманця забрав 50 грн і заночував.

— Уранці вирішив убити обох, — говорить слідчий Юрій Лисенко з обласної міліції. — Одну задушив платком, кляпом порвав щоки. Іншу підвісив до ліжка, поламав ребра, проломив черепи жінкам. Розкидав по кімнатах ганчірки, сіно, все підпалив.

— Мене визвали о третій ночі. Хата палала, — згадує Федір Дєжурний. — До ранку гасили, витягли два трупи. Роздивилися кляпи, мотузки. Антон і раньше був проблемним парнєм, я попросив його перевірити. Знайшли його на пляжі в Глухові. Спокійно так каже: "Якщо посадять, то вздьорнуся".

Проход односельчани називають порядною сім'єю.

— Проста родина, не алкоголіки, — говорить селянка із Суходола. — Тримають город, хазяйство, ще двоє малих дівчат є. Володя майструє по людях, Надя з дітьми сиділа. Розвелися, але жили разом.

Антон тікав з дому, колись отримав штраф за крадіжку велосипеда.

— Хвалився своїм віком, — розповідають в обласній міліції. — Казав, що відсидить 10 років, а так получив би пожиттєво.

— Прокурор просив 15 років, і ми погодилися, — кажуть у суді. — Зазвичай правосуддя лояльне до неповнолітніх. Але тут нестандартний випадок. Антон дуже зухвало поводився, не каявся, жодної поваги до родичів убитих не проявляв.

Зараз ви читаєте новину «Неповнолітній отримав 15 років в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути