середа, 22 жовтня 2008 07:05

Наталію Смаглову вважали мертвою

Автор: фото: Микола ГОВІРКО
  Луганчанка Наталія Смаглова три дні була у комі. За той час нічого не памєятає
Луганчанка Наталія Смаглова три дні була у комі. За той час нічого не памєятає

9 жовтня минуло 5 місяців, як у луганському парку відпочинку "Дружба" упала карусель "Центрифуга". На атракціоні загинули дві людини: 23-річний луганчанин Олексій Корнєєв та Яніна Тимченко, 17 років, з райцентру Лубни на Полтавщині.

Обласна прокуратура розслідувала справу. 3 жовтня її передали до Ленінського райсуду Луганська.

— Таку справу розглядали уперше, — розповідає керівник слідчого відділу Андрій Андрєєв. — Допитали десятки свідків, провели півтора десятка експертиз. Карусель упала, бо внаслідок корозії зруйнувалися зварювальні шви. Акти технічного огляду підробили.

За загибель людей відповідатиме орендар каруселі, експерт державного підприємства "Луганський експертно-технічний центр" і головний інспектор з охорони праці Луганської державної інспекції котлонагляду. Їм загрожує до 8 років позбавлення волі. Карусель "Центрифуга" досі стоїть у парку. Її планують демонтувати.

Наталія Смаглова була на каруселі. Отримала відкриту черепно-мозкову травму, численні переломи, втратила пальця. Її стан лікарі називали критичним. Луганці обговорювали, що жінка померла в реанімації. Вона в той час перебувала в комі.

— Я завжди любила атракціони, — говорить Наталія Смаглова, 32 роки. Жінка не скидає з голови хустини. Ховає поголену голову й шрами. — "Центрифуга" подобалася найбільше. Не вперше каталася на ній.

Якщо не знайду 6 тисяч гривень — руку можуть відрізати

9 травня Наталія із чоловіком, донькою Юлією і племінником завітали до парку "Дружба". Дивилися на салют з нагоди Дня перемоги.

— Вирішили покататися, — веде далі жінка. — Чоловік не хтів, але я запитала: "Невже мене кинеш?". Малим заборонила. Донька бачила, як карусель падала. Ми тільки сіли, карусель піднялася. "Щось тріщить", — кажу чоловікові. Більш нічого не пам"ятаю. Отямилася за три дні в реанімації. Усе страшенно боліло. Руки в гіпсі, голова лиса, перебинтована. Один палець відірвало повністю, він десь вилетів. Другий висів на шматочку шкіри. Живота мені розпороли, в голові чотири дірки було. Нічого не пам"ятала.

Смаглова перебувала в лікарні майже місяць. У кістку руки вставили металеву пластину.

— Мені було так противно, — згадує жінка. — Ну чого попала саме я? Думаю, якщо жива, значить, не виконала своєї місії. Зараз треба витягувати пластини, бо кістки стали гнити, все чистити. Якщо не знайду 6 тисяч гривень — руку можуть відрізати. Де такі гроші взять?

Міська влада Луганська виплатила Смагловим компенсацію. Наталії — 2 тис. грн, її чоловікові — тисячу. Гроші витратили на лікування.

33-річний Костантин Смаглов, чоловік Наталії, працює слюсарем. З каруселі його викинуло в кущі. Чоловік перебував у лікарні поруч із дружиною. Каже, Наталія з ним спілкувалася, але вона цього не пам"ятає.

— Мені телефонував якийсь чоловік, представився другом Георгія Ободзинського, власника атракціону, — продовжує Смаглова. — Пропонував компенсацію, щоб ми нікуди не зверталися. Потім звонила якась жінка, теж про кошти казала. Я попросила 50 тисяч гривень. А вони: "Ви що, жартуєте? Звідки в нас такі гроші?".

Подружжя Смаглових часто проходить повз парк Дружба.

— Так хочеться підійти подивитися на "Центрифугу", — зітхає жінка. — Але боюся.

Зараз ви читаєте новину «Наталію Смаглову вважали мертвою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути