четвер, 28 січня 2021 07:46

"На землі лежать старі в памперсах. Кричать"

Автор: REUTERS
  Рятувальники працюють біля згорілого будинку для літніх людей у Харкові на вулиці Нижня Гиївська, 150б. Пансіонат працював нелегально. Перебування там коштувало від 8 до 15 тисяч гривень на місяць
Рятувальники працюють біля згорілого будинку для літніх людей у Харкові на вулиці Нижня Гиївська, 150б. Пансіонат працював нелегально. Перебування там коштувало від 8 до 15 тисяч гривень на місяць

У Харкові вдень, 21 січня, загорівся двоповерховий пансіонат для літніх людей "Золотий час" на вул. Нижній Гиївській, 150б. У будинку перебували 27 пацієнтів і четверо працівників. Загинули 15 — дев'ятеро жінок і шестеро чоловіків від 67 до 91 року. Були лежачі. За три дні в лікарні від стресу помер 80-річний.

Рятувальники виносили більшість постраждалих на руках через єдиний вихід. На вікнах були ґрати. Один чоловік із 20% опіків тіла перебуває в лікарні.

Дим над будинком побачили сусіди.

— Мені подзвонила поштарка, — каже 23-річна Ксенія Нескоромна із сусіднього будинку. — Ми вискочили за секунду. Внизу вже зібралися люди. Все в диму. На землі лежать старі в памперсах. Кричать. У всіх панічний страх.

Вогонь загасили приблизно за 1,5 год. Вцілілих відвозили до лікарень. Тіла — в морги. Рідні пацієнтів не знали, де родичі.

25-річна Анастасія Тітова шукала бабу майже добу. 89-річна Марія Богданова має хворобу Альцгеймера. Жила на першому поверсі пансіонату. Анастасія дзвонила до лікарень і моргів — безрезультатно.

— Пізніше слідча сказала, в якій лікарні забрати бабу, — пригадує Анастасія. — Вона в шоці була. Плакала дуже, перелякалася.

Свідки говорять, задимлення почалося біля газового лічильника, за інформацією голови Нацполіції Ігоря Клименка. Пізніше генеральний прокурор Ірина Венедіктова сказала, що перевіряють три версії — підпал, необережне поводження з вогнем і електроприладами, замикання електромережі. Остаточні причини за місяць має встановити урядова комісія.

"Золотий час" мав офіційний сайт в інтернеті. Там розповідали про високий рівень догляду за літніми людьми із хворобою Паркінсона, Альцгеймера та після інсульту. Перебування коштувало від 8 до 15 тис. грн на місяць.

Працював пансіонат нелегально, будівля не була введена в експлуатацію. На електро- та газопостачання немає дозволів. Родичі постояльців кажуть, не цікавилися документа­цією: "Головне, що був гарний догляд".

— Діду Віктору Попову 80 років. Він незрячий. Упав і зламав шийку стегна. Нам довелося звернутися в приватний пансіонат. Я приїхала, подивилася. Чисто, охайно, жодних запахів, — розповідає онука постраждалого Наталія, 38 років. — Завжди спілкувалася телефоном із нянею. Дуже приємна. Коли я приходила, дєд завжди побритий, пострижений, чистий. Я їхніх документів не перевіряла. Дали договір. Розуміла, що воно незаконне. Та мені діватися було нікуди.

Затримали чотирьох — власника будинку 67-річного Славіка Акопяна, орендаря В'ячеслава Кравченка, 45 років, його дружину 45-річну Ольгу й адміністратора Ігоря Мирончука, 34 роки.

Звинувачують у порушенні протипожежних норм. Усіх арештували без права на заставу за рішенням Київського райсуду Харкова 23 січня.

За даними слідства, Ольга і В'ячеслав Кравченки не подбали про пожежну безпеку пансіонату. В приміщенні не було вогнегасників. Обоє виправдовувалися, просили про домашній арешт. Мовляв, вдома чекають 7-річний син і літні батьки Ольги, а вона сама перенесла операцію на коліні й пересувається на милицях. Власник будинку заявив, що готовий оплатити поховання загиблих.

— Я теж потерпілий, у мене дім згорів. Я не міг стежити за пожежною безпекою, — каже в суді Акопян. — У нас з орендарями був договір. Вони про все мали подбати.

— Я колись лікувався тут від наркоманії й залишився волонтерити, — говорить Ігор Мирончук. Закуповував продукти й меди­каменти.

Якщо провину підозрюваних доведуть, їх можуть ув'язнити до восьми років.

Винного не покарали

За останні 10 років в Україні сталися ще дві великі пожежі в будинках для літніх людей.

29 травня 2016-го зайнялося у 2-поверховому приватному будинку в Літочках Броварського району під Києвом. Загинули 17 осіб. Урятували 18. Один потерпілий згодом помер. Притулок був зведений без дотримання норм пожежної безпеки. Винного не покарали.

10 липня 2011-го загорівся будинок для літніх у селі Біле Дубровицького району на Рівненщині. 16 людей загинули, 11 — постраждали. Спалахнуло, бо один із пацієнтів курив у ліжку. З його палати полум'я поширилося на дерев'яну будівлю.

Зараз ви читаєте новину «"На землі лежать старі в памперсах. Кричать"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути