середа, 21 січня 2009 16:54

На закрите хмельницьке звалище продовжують вивозити сміття

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  За півстоліття хмельницький міський смітник переріс у 30-метрові гори
За півстоліття хмельницький міський смітник переріс у 30-метрові гори

Хмельницьке сміттєзвалище розташоване на околиці міста. 28 січня 2008 року обласна екологічна інспекція закрила його, однак сміття сюди досі вивозять.

— Екологічна політика міста бездарна, — обурюється голова Українського товариства охорони природи Юрій Резніков, 57 років. — Одною рукою влада припинила дію сміттєзвалища, другою продовжила вивіз сміття. Ще 1976-го смітник називали проблемним. Стояло питання про будівництво переробного заводу чи перенесення звалища за місто. Будувати завод виявилося дорого, возити сміття далеко — незручно. Питання не вирішили й досі. Натомість населенню загрожує екологічна небезпека.

Хмельницьке звалище виникло стихійно 1956-го. Сміття звозили на місце колишнього глиняного кар"єру. За 50 років смітник розрісся, переріс у 30-метрові гори. До найближчих поселень — кількасот метрів, до міського мікрорайону — 1,5 км.

— Сьогодні житлова зона підійшла майже до смітника, — показує кучугури Резніков. — Ґрунтові воді зі смітника йдуть у водоносні горизонти міста. Можуть переносити інфекції.

— На цьому об"єкті ми відбираємо проби ґрунтів, — додає начальник обласного відділення екологічного контролю за відходами Ольга Вишомірська, 32 роки. — Зафіксували перевищення допустимого вмісту нікелю, фосфору, свинцю та цинку. Деякі показники перевищують у сотні разів.

Екологи кажуть, що хмельницький смітник належить до сотні найнебезпечніших об"єктів України. Називають його бомбою сповільненої дії. Мовляв, достеменно ніхто не знає, що там лежить. Скаржаться на звалище й жителі найближчих будинків.

— Коли йдуть дощі, вода зі свалки попадає в озеро, — каже 10-річний Сергій Нечипорук із мікрорайону Озерне. — Ми не можемо купатися, риба дохне.

— Воняє дуже, — додає 53-річний Віталій Гонта з того ж мікрорайону. — Зимою ше не так. А літом, коли парить, сморід страшний.

Старший майстер полігона твердих відходів 49-річний Микола Гуменюк вважає інакше.

— Я тут працюю вже рік і живий здоровий, — каже він. — За цей час ми ущільнили смітник на 15 метрів. Кожні 2 метри сміття пересипаємо шаром ґрунту — щоб не горіло і швидше перегнивало. Закупили нові трактори. Будуємо дорогу. Машини виїжджатимуть наверх, скидатимуть сміття, бульдозери розгортатимуть його.

Керівник комунального підприємства "Спецкомунтранс", яке опікується звалищем, від коментарів відмовився. За інтерв"ю запросив $50.

— Цього року збудуємо лінію із сортування сміття, — каже заступник міського голови Анатолій Савчук. — Сміттєзвалище обнесли канавою для збору фільтрату. Його вивозять своєчасно. Сміттєзвалище потрібно закривати поетапно. І шукати землю для нового.

Чиновник не приховує, що найближчі три роки міщани не побачать нового смітника. Пояснив лише, що наприкінці грудня 2008-го апеляційний суд дозволив вивіз сміття ще на півроку.

Зараз ви читаєте новину «На закрите хмельницьке звалище продовжують вивозити сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути