Ексклюзиви
середа, 30 травня 2018 07:30

На Сергія Стерненка напали втретє за чотири місяці

24 травня в Одесі на голову ­громадської організації "Небайдужі" 23-річного Сергія Стерненка напали двоє чоловіків. Одного з них Сергій смертельно поранив ножем у живіт. Сам ­отримав струс мозку, травму руки, втратив багато крові. Його про­оперували.

— Близько 11-ї вечора ми з Наталкою, моєю дівчиною, поверталися додому. Біля будинку до нас підійшли двоє. Почали бити, в тому числі ножем, — згадує Сергій Стерненко. — Мені вдалося відібрати ніж, ним оборонявся. У якийсь момент нападники кинулися тікати в різні боки. Я погнався за одним. За кілька десятків метрів він упав. Сказав, що сильно поранений. Я викликав "швидку" і поліцію. Тоді помітив, що в мене порізана рука, з неї бігла кров.

На відео, яке Сергій Стерненко опублікував одразу після нападу, говорить: "Застосував проти нападників свій ніж". Кому належить зброя, має встановити слідство.

У сутичці загинув 29-річний Іван Кузнєцов. Працював охоронцем у передмісті Одеси — селищі Совіньйон. 10 років тому служив строковиком у 25-й бригаді в Новомосковську Дніпропетровської області. Другого нападника 30-річного Олександра Ісайкла затримали за кілька годин. Мав легкі й середньої тяжкості ножові поранення. У справі фігурує як свідок. Після допиту в поліції його відпустили.

Це третій напад на Стерненка впродовж чотирьох місяців.

Кримінальне провадження відкрили за статтею "умисне вбивство". Слідчі мають кілька версій події — хуліганські мотиви, побутовий конфлікт, замовний напад.

— Чи були перевищені норми самооборони — визначить суд, — каже адвокат Антон Зубков, 42 роки. — Зважатимуть на деталі — скільки було нападників, у якому психологічному стані людина оборонялася. Якщо через сильний стрес не могла оцінити наслідки своїх дій, кримінальну відповідальність із неї знімають. Врахують, чи була можливість уникнути вбивства. Аудіо- чи відеозапис нападу буде вагомим доказом — допоможе встановити, як розвивалися події. За перевищення норм самооборони можуть ув'язнити на два роки.

У Сергія Стерненка поранені вени і нерви, перерізане сухожилля на лівій руці. 26 травня його виписали з одеської міської лікарні №1. Товариші відвезли Стерненка на лікування до Києва. Його обстежили, мають робити ще одну операцію — на тій же руці.

"Провідував у київській лікарні Сергія Стерненка. Лікувати його в Одесі відмовилися, каже. Чому так відбувається? Бо ми втрачаємо Одесу, — пише у "Фейсбуку" нардеп 39-річний Ігор Луценко. — Чинний президент іде в руслі політики Кучми. Будує феодальну державу, де регіони віддані на поталу тим, хто в обмін на гарантію повної — політичної, правоохоронної, судової — автономії готовий забезпечити голоси на виборах. Будь-якими способами. Таких, як Стерненко, витравлюють як усе українське, вороже до їх корупції і небезпечне для їхнього кримінального бізнесу. Проукраїнськи налаштовані громадяни змушені перебиратися до Києва, як навесні 2014-го тікали патріоти з Донецька".

Треба привернути увагу оточуючих

— У Кримінальному кодексі є стаття не лише про необхідну самооборону, а й уявну. Це коли людина неправильно оцінила дії нападника й перевищила межі захисту. На це зважає суд, обираючи міру покарання, — каже 37-річний Денис Монастирський, експерт програми реформування правоохоронної та судової систем Українського інституту майбутнього.

Як не потрапити до в'язниці, захищаючи власне життя?

— Людина може захищатися в будь-який спосіб. Проте мають значення характер, мета нападу й інші фактори. Якщо, приміром, нападає одна людина з кулаками, а її вбивають десятьма ударами ножа — йтиметься про кримінальну відповідальність.

Особа, яка захищалася, повинна надати слідству чіткі й несуперечливі пояснення, речові докази. Коли немає змоги самому подзвонити в поліцію, слід максимально привернути увагу оточуючих — кричати, бити вікна тощо. Люди якщо і не прийдуть на допомогу, то ймовірно, викличуть правоохоронців. Зафіксований дзвінок про напад матиме значення на суді.

Зараз ви читаєте новину «На Сергія Стерненка напали втретє за чотири місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути