четвер, 01 березня 2012 06:00

Міліціонери змушували паламаря співати пісні Пугачової

Жовтневий райсуд Запоріжжя 28 лютого розглянув справу братів Антона Харитонова й Сергія Дьоміна і їхнього товариша Євгена Федорченка. Їх підозрюють у теракті.

— Міліціонери зробили, як їм було простіше, — каже 54-річна Ольга Дьоміна, мати братів. — Схопили беззахисних, вибили зізнання і сфабрикували справу.

28 липня 2010 року біля Покровського кафедрального собору у Запоріжжі підірвався пакет, який лежав біля входу. Ударна хвиля зруйнувала приміщення храму. Усередині загинула черниця 80-річна Марія Донець і скалічилися восьмеро прихожан. Міліціонери порушили справу.

— Спочатку фігурувала невідома жінка, яка заносила щось до церкви. Склали її фоторобот, — розповідає Ольга Дьоміна. — Але її треба було довго шукати, а справою цікавилося керівництво.

Міліціонери затримали церковного служителя 26-річного Антона Харитонова. Слідом затримали його брата 34-річного Сергія Дьоміна й іншого паламаря, Євгена Федорченка, 25 років.

— Вони у мене тихі, беззахисні, їх легко зламати, — каже Ольга Дьоміна. — Три дні не давали їм спати, їсти, знущалися. Антона змушували співати пісню "Миллион алых роз", усе знімали на мобілки. Ясне діло, що вони написали явки. Мене теж три дні тримали закритою, але я зразу сказала: погрожуйте хоч убивством — я нічого не візьму на себе.

Брати неодружені. Антон жив з матір'ю — приватним підприємцем, служив при церкві. Сергій Дьомін — у Запоріжжі, професійно займався атлетикою, напередодні затримання його запросили викладати фізкультуру в інституті.

— Сини чотири різні явки написали, — додає мати. — Спочатку Антон написав, що сам виготовив вибухівку. Міліціонери додумалися, що такий необізнаний не міг її зробити. Заставили написати інше зізнання, ніби купив бомбу. Потім треба було знайти подільників. То зробили подільниками Сергія і Женю. Той Женя лінзи носить, сліпий, як кріт. А вони ліплять з нього терориста.

— Справа має багато розбіжностей, — говорить адвокат затриманих Микола Бірюк. — Підозрювані на суді сказали, хто їх катував. Ці міліціонери одразу відхрестилися, що незнайомі з підозрюваними. Але під зізнаннями стоять їхні підписи. Перед засіданнями суду експерт сказав, що вибухівку в домашніх умовах виготовити неможливо. А на суді сказав, що її може виготовити кожен школяр.

44-річна Ніна Карпачова, уповноважена Верховної Ради з прав людини, просить розібратися із катуванням підозрюваних.

— Надіслала листа в суд, але на нього ніхто й не дивиться, — каже правозахисник Володимир Лесик. — З таким оточенням нам ніколи не стати нормальною країною із демократичними принципами, а в міліції і далі вибиватимуть свідчення.

Усім трьом загрожує до 15 років в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «Міліціонери змушували паламаря співати пісні Пугачової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути