Ексклюзиви
понеділок, 04 червня 2007 07:00

Міліціонер Топільницький торгував наркотиками

  Посвідчення старшого лейтенанта міліції Степана Топільницького, якого засудили за торгівлю наркотиками
Посвідчення старшого лейтенанта міліції Степана Топільницького, якого засудили за торгівлю наркотиками

Личаківський райсуд міста Львів засудив до позбавлення волі на п"ять років начальника відділу боротьби з незаконним обігом наркотичних речовин Сихівського райвідділу міліції 33-річного Степана Топільницького. Апеляційний суд Львівської області скоротив термін перебування в колонії до трьох років.

Старший лейтенант Топільницький торгував екстрактом макової соломки ацетильованим, який називають "ширкою". Мав власних покупців. Через них шукав нових наркозалежних, яким збував товар. Своїх клієнтів залучав до розкриття "точок", що розповсюджували наркотичні речовини. 27-річна Євгенія Балик допомогла Топільницькому виявити дві "наркоманські" аптеки, а 25-річний Андрій Ропушанський неодноразово "здавав" наркоманів.

Колишні клієнти Топільницького незадоволені тим, що чоловікові присудили малий строк ув"язнення.

— Це нечесно,— обурюється Тарас Ропушанський, 27 років. — За крадіжку мобільного телефону дають 5–6 років, а начальнику по наркоманії — три роки. А він — підла людина. Колись наркотики в нього біля кінотеатру купив, а в під"їзді мене його співробітники затримали.

— Із Топільницьким знайомий три роки. Увесь час він залучав мене до проведення оперативних заходів. Але часто заходи проводив і без мене, а потім підробляв мій підпис, — розповів на суді Андрій Ропушанський. — Я був у нього інформатором. Боявся Топільницького, тому розповідав про людей, які хотіли придбати наркотики.

Зараз Андрій відбуває покарання в Дрогобицькій колонії N40 на Львівщині.

Есбеушники розбили скло і витягли старшого лейтенанта з машини

— Сидить через справу з Топільницьким. Та й я після суду проблеми з ментами маю, — каже його брат Тарас. — Але хіба тільки Степан замішаний у тій справі? Але я боюся щось розповідати. Вони, якщо захочуть, таке мені зроблять... Я вже двічі відсидів на "зоні", третій раз мені туди не хочеться.

Андрій на суді розповів про міліцейську схему торгівлі наркотичними речовинами:

— Я сам неодноразово купував екстракційний опій у Топільницького. У мене виразка шлунка, а Степан сказав, що наркотики добре знімають біль, якщо їх випити або вжити внутрішньовенно.

Опій треба було попередньо замовляти. Для цього телефонували на мобільний або робочий телефон старшого лейтенанта міліції. Той привозив готову до вживання "ширку" у медичному шприці на домовлене місце. Продавав її у власній машині "мітцубісі". Одна доза опію (4–5 мл) коштувала 50–60 грн.

— Я майже цілий рік по два рази на день зустрічалася зі Степаном, — згадує 27-річна Анна Брюсова. Це не справжні ім"я та прізвище жінки. Вона уже два роки живе під ними. Боїться помсти міліціонерів за те, що розповіла суду про наркодіяльність Топільницького. — Не завжди зустрічалися в машині. Інколи він запрошував прийти у райвідділ, — веде далі Анна. — Бували випадки, коли казав іти на вулицю Дністровську до його знайомої Наташі. Вона скидала необхідну кількість із балкона. Топільницький їй перед тим дзвонив.

Брюсова — раніше судима за наркоманію. Затримував її Топільницький. Анна вирішила помститися міліціонерові. Про те, що купує у Степана наркотики, розповіла полковникові управління СБУ у Львівській області Сергієві Чумаченку.

7 березня 2006 року працівники Служби безпеки України затримали Топільницького. Перед тим Брюсова зателефонувала йому і замовила "ширку". Міліціонер призначив зустріч під вечір біля бару "Пилипчик". Продавав наркотики у машині. Коли підійшли працівники СБУ, чоловік заблокував дверцята й узяв до рук мобільний. Але зателефонувати не встиг — есбеушники розбили скло і витягли старшого лейтенанта з машини.

Під час розслідування та на суді Топільницький не визнавав своєї вини. Запевняв, що його підставили.

— Коли я шукав блокнот, жінка мені підкинула гроші, — казав він. — Я навіть підозрюю, за що мене затримали. Можливо, за те, що я сприяв, аби порушили кримінальну справу проти наркоторговця Оксани Яковець. Після цього в середині грудня я зустрівся з капітаном Голубєвим з обласного управління. Він мені пригрозив, що помститься за Бізониху (прізвисько Оксани Яковець. — "ГПУ").

Сихівський райвідділ міліції дав позитивну характеристику Топільницькому. На той час його очолював теперішній в.о. начальника відділу боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів Львівської обласної міліції Ігор Гимон, 36 років.

— Топільницького знав раніше з позитивної сторони. По лінії наркоманії на нього скарг не було, — стверджує Гимон.

Зараз ви читаєте новину «Міліціонер Топільницький торгував наркотиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути