субота, 26 січня 2008 07:13

Микола Шморгун закопав брата у хліві

Автор: фото: Валентина ОСТЕРСЬКА
  Олександр Падій з села Гладке Козелецького району Чернігівської області показує корівник, де його сусід Микола Шморгун закопав рідного брата Віктора
Олександр Падій з села Гладке Козелецького району Чернігівської області показує корівник, де його сусід Микола Шморгун закопав рідного брата Віктора

Тіло 51-річного Віктора Шморгуна з села Гладке Козелецького району Чернігівщини знайшли 9 січня. Напередодні Нового року його забив рідний брат Микола, 48 років.

Ольга і Дмитро Шморгуни виховали двох синів і доньку Галину. Чоловік доглядав худобу на фермі, жінка працювала ланковою. Діти ходили до школи в сусідні Лемеші.

— Хлопці з моїми доньками разом училися, — розповідає 72-річна сусідка Галина Падій. — Миколу недолюблювали, прозвали Гітлером. Насуплений, собі на умі, друзів не мав.

Віктор вивчився на зоотехніка й улаштувався у селі Остерського району. Хотів одружитися. Однак батьки запротестували, і він залишився холостяком. Галина виїхала. А Микола залишився з батьками. Працював трактористом, узяв жінку з Росії із 7-річною донькою. Шморгуни купили їм хату навпроти.

— Прожили вони трохи більше трьох років, як Микола став заглядатися на падчірку, — веде далі сусідка. — Вона гарненька така. Через це сварився з дружиною. Щоб не довести до гріха, вона тихенько забрала речі й утекла з дитиною.

Наприкінці 1980-х до Гладкого повернувся Віктор. Тримали велике господарство, обробляли город. Брати стали зазирати в чарку.

— Якось у квітні 1992-го прибігає до мене Оля, — згадує Галина Падій. — Каже: "Щось мій Дмитро заболів, подивись". Заходжу, а Вітя батькові штучне дихання робить. Старий уже не шевелиться, руки холодні. Доторкнулася, а в нього грудна клітка ніби всередину провалюється.

Віктор убив батька, Микола — матір

Віктор повіз тіло батька в морг. Звідти не повернувся. Його засудили до восьми років позбавлення волі. Ольга Михайлівна залишилася сама.

— Микола став до матері чіплятися, — продовжує сусідка. — Вона від нього по людях ховалася. Так він перебив їй ногу, щоб не тікала.

Люди боялися заходити до хати Шморгунів.

— А раз таки заглянули, — говорить 56-річний сусід Олександр Падій. — Ольга Микитівна ще дихала. Ліжко було залите кров"ю. Сморід стояв страшенний. 3 травня 1997-го вона померла. Гітлер сів у в"язницю.

Через кілька років брати повернулися в село.

— Я Віті казала: "Тікай звідси, а то Гітлер уб"є і тебе", — веде далі Галина Падій. — А він: "Нікуди мені йти". Порадила попроситись у дурдом. Але його не взяли. А в кінці минулого року він пропав.

Микола запевняє, що не хотів убивати брата. Під час лайки ударив його обухом, а потім Віктор сам попросив добити його. Тіло закопав у коров"ячому хліві.

Загиблого поховали, а убивцю відправили на психіатричну експертизу.

Зараз ви читаєте новину «Микола Шморгун закопав брата у хліві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути