Ексклюзиви
вівторок, 10 червня 2008 07:08

Михайла Бондаря на 13 років посадили за вбивство односельця

28 лютого цього року 48-річного Михайла Бондаря засудили до 13 років тюрми за вбивство односельця. Вирок виніс Вінницький апеляційний суд. Чоловік стверджує, що його справу сфальсифікували.

Михайло працював у Росії, на підводному човні. Вийшов на пенсію й повернувся до матері в село Сокілець Немирівського району Вінниччини.

— Син сів через мене, — плаче 65-річна Катерина Бондар, мати Михайла. — Голова сільради багато обіцяв людям, а як став начальником — все забув. Коли я почала збирати по селу підписи про переобрання голови, він мене викликав і сказав: "Катерино Михайлівно, тобі робити нічого? Скоро матимеш роботу." За кілька днів Мішу арештували.

Катерина та Василь Бондарі — корінні жителі Сокільця. Жінка працювала завідувачкою дитячого садка. Кілька разів її обирали депутатом сільської ради.

Виростили з чоловіком трьох синів. Михайло — старший. Середній Олександр живе в Немирові, нині на пенсії. Молодший Володимир — підприємець, вирощує рибу. Михайло допомагав Володимирові.

Увечері 25 липня 2003 року Михайло Бондар зустрів односельчанку Лідію Явдик біля її дому. Жінка сказала, що її вигнав чоловік В"ячеслав Захарук і попросила перенести речі. Михайло погодився. На подвір"я Захарука та в дім не заходив.

Наступного ранку сусіди знайшли Захарука мертвим — сокирою було знесено півголови.

— З села міліція тоді чоловік десять брала в райцентр на допити, — згадує жителька  Сокілець Людмила Гладка. — Взяли мого сина Олега й Михайла Бондаря, знущалися. Роздягали до пояса й садовили в 200-літрову бочку із розчином хлорки. Вимагали взяти на себе вбивство Захарука. Син не зізнався, його через 10 днів відпустили.

Бондар не витримав катувань і написав каяття. Але в Немирівському райсуді визнав, що його зізнання написані під тиском слідчих. Чоловіка звільнили з-під варти.

— Михайло був такий побитий, що на вухах запеклася кров, — каже його адвокат Віктор Цимбал.

23 лютого 2007 року Бондаря знову арештували. Слідчі Немирівської прокуратури звинуватили Михайла у вбивстві Захарука. Кримінальна справа проти нього була побудована на свідченнях знайомих Бондаря, односельчанок Майї Капустинської та Ірини Овчиннікової. Але пізніше обидві жінки відмовилися від показів. Кажуть, що обмовити Михайла їх змушували слідчі Немирівської прокуратури Вінницької області.

"Мене забрали в райвідділ із чоловіком. Завели до кабінету й почали бити… Заставляли підписати свідчення, що Бондар Михайло вбив Захарука Славіка", — написала пізніше в заяві до суду Капустинська.

Ірина Овчиннікова сидить в Одеській виправній колонії за вбивство чоловіка. Вона теж написала заяву до суду й відмовлялася від показів проти Михайла. Мовляв, слідчий приїхав у колонію та змусив сказати, що Бондар був у неї в гостях і напідпитку розповів про вбивство Захарука.

Садовили в 200-літрову бочку із розчином хлорки

Адвокати й рідні Михайла кажуть, що його справу сфальсифікували, аби закрити "висяк" — вбивство, яке не змогли розкрити.

— Навіщо було Михайлові убивати? — говорить його брат Володимир. — Слідчі казали, що Міша вкрав дві тисячі доларів. Пізніше гроші знайшли в подушці покійного. Відбитків пальців брата немає ні на сокирі, якою вбили Захарука, ні в домі.

Коли Лідію Явдик вигнав покійний чоловік, вона пішла переночувати до племінника Олександра Березюка.

Сокільці його називають "Саша бамбела". Олександр у технікумі побив студента так, що той став інвалідом. За підозрою у вбивстві Захарука Березюка також затримали. Відпустили на наступний день.

За чотири місяці після смерті чоловіка Лідію Явдик вночі знайшли мертвою. Поховала її мати Олександра Березюка Ольга. Кримінальну справу не відкривали. Смерть назвали алкогольним отруєнням.

Зараз ви читаєте новину «Михайла Бондаря на 13 років посадили за вбивство односельця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути