вівторок, 08 червня 2010 04:30

Ліквідували єдину дитячу художню школу

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Вихованці Хмельницької дитячої художньої школи під час занять. Тут навчаються 380 дітей
Вихованці Хмельницької дитячої художньої школи під час занять. Тут навчаються 380 дітей

До приміщення Хмельницької дитячої художньої школи вдень 25 травня сходяться кількадесят колишніх випускників. Розкладають мольберти на знак протесту щодо припинення діяльності закладу. Таке рішення сесія міської ради прийняла 31 березня.

— По відношенню до дітей і молоді це злочин, — каже Максим Болячко, 24 роки.

Випускники прогнозують, що може бути на місці школи за півроку. Максим малює вивіску "Здається в оренду". Артем Кравчук, 19 років, зображує нічний клуб з вивіскою "Секс-шоп "Клубнічка".

У міській раді пояснюють, що ліквідувати заклад вирішили, аби "реорганізувати, додати класи скульптури, кераміки і вишивки".

— З боку мерії є купа порушень, — говорить 23-річний Федір Устинів, представник Хмельницької обласної організації "Діти кризи". — По-перше, не повідомили профспілки за два місяці, як того вимагає законодавство. По-друге, для реорганізації не обов"язково ліквідувати. Закон дозволяє просто додати класи. У березні торік Верховна Рада прийняла постанову "Про підтримку закладів культури в період економічної кризи". Вимагає вживати заходів, аби зберегти існуючу мережу культурних закладів.

Дитяча художня школа — єдина у Хмельницькому. Працює протягом 32 років. Одноповерхова будівля площею 1,1 тис. "квадратів" розташована на центральній вул. Проскурівській. Тут навчаються 380 дітей, платять 17 грн на місяць. Також кількадесят відвідують підготовчі класи — за 106 грн щомісяця. У штаті 21 особа. Тепер вони мають писати заяви на звільнення.

— Ми не проти розширення й реорганізації, — розповідає завуч 43-річний Олександр Пекарський. — Але ліквідовувати школу заради нової назви — це занадто. Для того, аби виростити гілку, вони рубають дерево. Та й грошей на організацію нової школи не виділили. Підозрюємо, що просто хочуть забрати приміщення.

— Мене теж влаштовує реорганізація, але ніяк не ліквідація, — додає Марія Шпорт, 28 років. У школі навчається її син Іван. — Мій Ваня зараз учиться малювати, але хоче ще й скульптурою займатися.

Посадовці радять не перейматися.

Для того, аби виростити гілку, вони рубають дерево

— 26 травня на сесії міської ради депутати прийняли новий статут школи, — пояснює Анатолій Савченко, начальник управління внутрішньої та інформаційної політики міської ради. — Тепер її назва — "Школа образотворчого мистецтва". Школа підпорядковується відділу культури і туризму, який виділяє на неї кошти. Її фінансуватимуть у тому ж обсязі, що й раніше.

— Ми з міською владою працюємо над тим, аби підняти школу на новий рівень, — підтримує рішення 48-річна Надія Борецька, директор закладу. — Непотрібно шукати злодіїв. Ця школа не працює, як треба, а нова буде. А тим вчителям, які дають гарні результати, нічого боятися, вони працюватимуть. Можливо, залишаться без роботи пенсіонери.

Зараз ви читаєте новину «Ліквідували єдину дитячу художню школу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути