вівторок, 24 квітня 2012 07:45

"Кров летіла згустками, а лікар сказав не брехати"

Автор: фото: Павло ПАЛАМАРЧУК
  Наталія Білик із міста Борислав на Львівщині чекає біля обласного моргу, щоб забрати тіло доньки
Наталія Білик із міста Борислав на Львівщині чекає біля обласного моргу, щоб забрати тіло доньки

Наталія Білик із міста Борислав на Львівщині звинувачує лікарів у загибелі доньки. Та померла 17 квітня, за сім днів по народженню.

— Найгірше, коли матері хоронять дітей, — плаче Наталія Білик, 28 років. 18 квітня вона йде до судово-експертного моргу на вул. Пекарській, 52 у Львові. Одягнута в чорну шкірянку з хутряним коміром, русяве волосся зібране, обличчя бліде. Несе у пакеті одяг, у якому планує ховати доньку.

Наталія працює вихователькою в дитсадку, її чоловік 32-річний Ярослав безробітний.

— Я мала народжувати 9 квітня, — має в руках пачку цигарок і червоний мобільний телефон. — Вагітність вів завідувач пологового Роман Ігнатишин. Відхилень не було, ми з ним домовилися і за пологи. 8 квітня почались схватки і пішли кров'яні виділення. Подзвонила лікареві, він сказав їхати в лікарню. Поїхала, положили у палату. Акушерка підкладала мені пельонки, щоби побачити — води відходять чи нє. Пельонки були мокрі. Акушерка про все доповіла Ігнатишину, але він не приїхав, а все передав черговому лікарю. Той прийшов до мене аж о третій ночі. Оглянув, сказав, що родити ще не час. У мене страшенно все боліло, не витримувала. Промучилася добу. Ігнатишин оглянув мене другого дня. Я розповіла, що з мене кров згустками летіла, а він сказав не брехати. Звелів лягати в палату і повторював, що все буде в нормі.

Наталія прикурює довгу цигарку.

— Так було до вівторка. Я більше не могла терпіти, — видихає дим із яблучним запахом. — Брат повіз у пологовий будинок міста Стрий, за 40 кілометрів. Там мені зробили ультразвукову діагностику, всередині вже було обезводнення. Стрийські лікарі зібрали консиліум, вирішили стимулювати роди, підключили стимулятор. За 2 години народила донечку. Три кілограми і 50 сантиметрів.

Затуляє обличчя руками. Починає плакати.

— Я була геть знесилена, дитячого плачу не почула, — схлипує. — Дочка не дихала, її підключили до апарата. Викликали реанімаційну службу зі Львова. 17 квітня об 11.20 вона померла — в такий самий час, як і родилась. Нормальний лікар після такого хоч би зателефонував, попросив вибачення. А Роман Миколайович тільки звинувачує. Каже, що я хотіла швидше родити. У мене ж термін був, води відійшли. Дитину можна переношувати, тільки якщо рідина є.

— Ця історія неправдива, — говорить завідувач Бориславського пологового будинку Роман Ігнатишин, 50 років.

— Жінка переступила поріг пологового і стала вимагати зробити кесарів або стимулювати роди. Хотіла розродитися в перший день. Але води не відійшли. Їй надавали всю потрібну допомогу. Оглянув я, черговий лікар, постійно наглядала акушерка. На третій день вона просто взяла і поїхала в Стрий.

— Ми робили жінці все, що від нас залежало, — розповідає головний лікар Стрийського пологового будинку 60-річний Ігор Цимбала. — Під час вагітності вона перехворіла на гострий трахіобронхіт. Це ми прочитали з картки. Інфекція передалася через плаценту плоду. Через це дитинка народилася з пневмонією та запаленням мозку, померла.

Деталі загибелі з'ясовує спеціальна медична комісія з обласного управління охорони здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «"Кров летіла згустками, а лікар сказав не брехати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути