Ексклюзиви
пʼятниця, 21 січня 2011 03:45

Кредитна спілка "Фортеця" ошукала три тисячі людей

Понад 3 тис. людей не можуть повернути своїх заощаджень. Вони вклали їх у кредитну спілку "Фортеця", а та припинила виплати.

— У "Фортеці" вішають лапшу, що нема грошей, — каже черкасець 29-річний Роман Погрібний. Він не може повернути 10 тис. грн. — Але основна маса кредиторів виплачує борги. Для кожного внеску "Фортеця" відкриває новий рахунок і закриває його після зняття грошей. Гроші далі виводять.

"Фортеця" з'явилася наприкінці 2002 року. Люди вкладали у спілку свої заощадження, отримували відсотки. Інші отримували позику за кращих умов, ніж у банках. Головний офіс був у Черкасах. До кінця 2008-го спілка нараховувала понад 30 відділень — у Черкасах, Києві, Чернівцях, Вінниці, Умані, Смілі.

— Так гарно ставилися до вкладників, — каже 63-річна Валентина Церковна з міста Сміла Черкаської області. 2007-го вона вклала 59,2 тис. грн. — Зі Сміли автобус організували, у Черкасах концерт влаштували. Людям лотерею робили, телевізори дарували. До кожного свята присилали подарунки.

Головою спілки був Павло Бурлай, 33 роки, Олександр Шандрак, 37 років, — його заступником.

З початку 2009 року у спілці перестали виплачувати дивіденди. Півтори тисячі вкладників написали заяви до прокуратури, там порушили кримінальну справу.

Бурлая півтора року розшукують, Шандрак — під вартою у слідчому ізоляторі. Його звинувачують у заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах і службовому підробленні. Слідчі встановили, що керівники спілки незаконно вивели на невідомі рахунки 17 млн грн. Оформляли фіктивні кредити. Підробляли підписи, гарантії поруки, використовували фальшиві довідки про доходи і місце роботи, загублені паспорти. Деякі люди навіть не здогадувалися, що на них оформили позику.

— На суд приходив один запухший алкоголік, — згадує Роман Погрібний. — На мені, каже, висить 500 тисяч гривень кредиту.

Невелику позику у спілці могли отримати всі охочі. Для цього варто було надати копію паспорта, ідентифікаційного коду і довідку про доходи. Щоб отримати кредит понад 100 тис. грн, треба було надати гарантії від поручителів. Під дозволом на кредит мав бути підпис кредитного інспектора, бухгалтера, економіста і керівників спілки.

— Але були випадки, коли кредит видавали без розгляду комітету, — пояснює на допиті Сергій Ремех, кредитний інспектор спілки. — Одного разу я зателефонував позичальнику Третяку, який заборгував 45 тисяч. Він здивувався, бо погасив кредит ще кілька років тому. Запитав у Бурлая, а він: "Залиш його, там уже все нормально".

Згодом інспектори отримали від керівництва списки боржників, яких не варто було чіпати. Виявилося, Бурлай і Шандрак виготовили на себе і бухгалтерів факсиміле — печатку із підписом. Секретар використовувала їх майже на всій вихідній документації. Таким чином кредити оформляли і на померлих, і на в'язнів.

— Ми цього не знали, — каже черкащанка 29-річна Тамара Борисова. З 2004-го по 2008-й вона працювала кредитним інспектором у "Фортеці". — Про те, що Бурлай щось замишляє, ми відчули 2008 року, коли запропонував Шандраку стати головою правління. Сам нібито планував іти в політику. Шандрак погодився, але Бурлай так нікуди і не пішов, став головою спостережної ради спілки.

Зараз справу "Фортеці" розглядає Придніпровський райсуд Черкас. Суддя планує вислухати всіх вкладників.

— 2009-го ми всі ходили в офіс, погрожували, лаялися. А вони поводилися так, наче їм однаково, — говорить 54-річна Людмила Чукаловська. Вона віддала у спілку 45 тис. грн. — Кажуть: "Подавайте в суд". Покидьки, забрали все і не збираються вертати. Я в боргах, 18 тисяч за операцію онуки заплатила, а вони шикують. Доки Бурлай ховається за наші гроші, його дружина балотується в депутати міськради Черкас.

— "Фортеця" зараз завалена судовими наказами, через що вкладникам важче повернути гроші. Власного майна у спілки мало — все в оренді. А меблі і техніка записані на десятих осіб. Тому якщо майно і продають, то ділять порівну між позивачами, — каже 31-річний Олександр Олексіїв, адвокат власників. — У мого клієнта по судовому наказу було 40 тисяч гривень, а виконавча служба повернула за рік 43 гривні. Ті вкладники, які мають на депозиті менше 5 тисяч, можуть забути про гроші.

Кредитна спілка продовжує працювати. Її новий керівник Олександр Фірсов набрав нових співробітників. Як компроміс пропонують  взаєморозрахунки, щоб вкладникам віддавали борги тих, хто брав позику.

— Типу нате вам списки боржників та кредиторів і розбирайтеся між собою, — говорить Галина з Черкаської філії. Прізвища просить не називати. — Але тут теж нестиковка. 2009 року Бурлай сказав працівникам написати заяви, що ми згодні працювати за половину мінімальної зарплати. Це щоб менше платити податків. За це дозволив нам взяти кредити, обіцяв перекрити. Ми так і зробили. А тепер наші дані роздали вкладникам. Вони ходять до нас додому, проклинають, вимагають грошей.

— Я не можу довчити дитину в інституті, — розповідає черкащанка 55-річна Віра Бутурлакіна. — Продали материну хату в Черкасах, все до копійки відклали на навчання — 80 тисяч гривень. Як ударила криза, я днювала і ночувала під дверима "Фортеці". На моїх очах люди приходили віддавати кредити. Заходила слідом за ними в касу, просила хоч щось віддати. Копійки не отримала.

Дружина Олександра Шандрака впевнена, що її чоловіка підставили:

— Прокуратура видзвонювала вкладників і змушувала людей писати заяви. Їм казали, що гроші вони отримають по результату кримінальної справи. Система чітко вказала, кого потрібно визнати негідником. А Бурлая досі "шукають", хоч бачать його то в Києві, то в Сумах.

Зараз ви читаєте новину «Кредитна спілка "Фортеця" ошукала три тисячі людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути