понеділок, 14 серпня 2006 20:24

Кота Федюню вбило струмом у ветлікарні

Автор: фото: з сімейного архіву Березанів
  Павло Березань тримає на руках кота Федю, який загинув від струму у ветлікарні. На руках у його дружини — кішка Муся, яка також нещодавно померла. Новий рік-2006
Павло Березань тримає на руках кота Федю, який загинув від струму у ветлікарні. На руках у його дружини — кішка Муся, яка також нещодавно померла. Новий рік-2006

"Федюня був життєрадісним, рухливим і сильним красенем із синіми очима. Лише трохи покашлював, коли ми його принесли до лікарні. Три хвилини у рентгенкабінеті — і він мертвий..." — 57-річна киянка Валентина Березань не може забути свого шестирічного кота, якого вбило струмом на прийомі у ветлікаря 26 червня. Відтоді жінка схудла на вісім кілограмів, намагаючись довести справу до суду.

Коти були в Березанів єдиною радістю. Дорослий син давно живе окремо від них. 7 місяців тому померла їхня 13-річна улюблениця Муся, а от тепер не стало і молодшого кота.

Ветлікар Андрій Суворов направив кота Федю на рентген. Тварина кашляла, але лікар запідозрив, що у неї проблеми з серцем. Валентина залишилася чекати в коридорі, а її 60-річний чоловік Павло поніс кота у кабінет.

36-річний рентгенолог Ірина Герцун пішла до сусідньої кімнати зарядити плівку для рентгенапарата. Кота посадовили на його кришку. Федя нервував, як і більшість тварин на прийомі у ветеринара, тому зістрибнув під стіл. У "штанині" рентгенапарата — чорному гумовому пакеті, де сховані електропроводи — була дірка, куди поліз ховатися переляканий кіт.

Павло спробував дістати свого улюбленця. Засунув у "штанину" руки, і його кілька разів ударило струмом. Тут повернулася рентгенолог і заходилася кричати: заберіть, мовляв, руки, там 6000 вольт!

Насправді рентгенапарат був виключений, але в "штанині" збереглися так звані залишкові напруги. Для людини вони не смертельні, котові ж вистачило і 12 вольт.

Власникам повинні виплатити лише вартість кота на ринку

На ґвалт прибігла Валентина. Вона відразу помітила задні лапки і хвіст свого улюбленця, які виглядали з гумового пакета під столом. Тварина не рухалася. Шокована Валентина змусила чоловіка витягнути Федю за хвіст зі "штанини". Кіт був мокрий, бо з переляку обмочився. І мертвий. Павло від жаху онімів. Його дружина кинулася з кулаками на апарат.

— Рентгенолог виштовхала нас у коридор: не чіпайте, мовляв, апарат, він коштує більше машини, ви ніколи за нього не розплатитеся... Ви, мовляв, самі винні, — обурюється жінка.

Валентина Березань вимагає від головного лікаря Київської міської клініки Центру ветеринарної допомоги звільнити рентгенолога, відремонтувати рентгенапарат і вивісити на видному місці правила поводження з тваринами.

13 липня вона отримала письмову відповідь від начальника Об"єднання ветеринарної медицини в місті Києві Анатолія Кислого. У ній стверджується, що в амбулаторному журналі ветеринара Андрія Суворова був запис про те, що він виявив у кота "гостру серцево-судинну недостатність". А смерть тварини наступила внаслідок "стрес-фактора".

— Вони переписали аркуш, — упевнена Валентина. Але цього вже не довести. Валентина поховала кота без розтину, тому тепер ветеринарна клініка відмовляється видавати акт про смерть. Усе це зменшує шанси Березанів виграти суд.

— Кіт був абсолютно здоровим. Скоріш за все, щось проковтнув. Щоб видурити у власників більше грошей, ветеринар послав їх на рентген, — вважає адвокат Березанів Тетяна Монтян, 33 роки. — Рентген коштує 60 гривень. Якщо десяток людей так пошлеш, то можна непогано підзаробити. На жаль, прямих доказів, що кіт помер від рентгенапарата, немає: шоковані власники не зробили розтину. Тоді в суді справу на 100 відсотків виграли б, але й тепер шанси є.

Головний лікар ветеринарної клініки 65-річний Леонід Гуров вважає, що Валентина Березань просто хоче здерти із закладу трохи грошей.

— Апарат у нас працює вже 40 років, і цей кіт був першою твариною, яка загинула. В рентгенкабінеті тварини втікають регулярно. Ховаються. Ми їх ловимо. Не колоти ж заспокійливе кожному такому пацієнтові, — розповідає. — Вона мені сказала: "Давай 300 баксів, і я закриваю це питання!". Звичайно, я їй відмовив.

Натомість Валентина стверджує, що Гуров сам пропонував їй ці гроші, а про моральну компенсацію порадив і не мріяти: у нашій країні, мовляв, у таких випадках її не передбачено. Щодо цього він, як не дивно, мав слушність.

— Березані можуть розраховувати лише на фінансове відшкодування за кота, — розповідає Тетяна Монтян. — Для них він був членом родини, а за законом кіт — це майно, і власникам повинні виплатити лише його вартість на ринку.

Закон "Про захист тварин від жорстокого поводження" від 21 лютого 2006 року не вказує, як має відповідати за загибель домашнього улюбленця ветеринар.

Зараз ви читаєте новину «Кота Федюню вбило струмом у ветлікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути