понеділок, 10 квітня 2006 18:56

Колишнього соратника Януковича звинувачують у тому, що він нібито замовив убивство своєї дружини

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Сергія Лазаренка звільнили під заставу у 17 тисяч гривень, які за нього внесла дружина Еріка
Сергія Лазаренка звільнили під заставу у 17 тисяч гривень, які за нього внесла дружина Еріка

Зранку 2 березня Еріка Лазаренко, 33 роки, як завжди, нагодувала 15-річну доньку Катю сніданком і відправила її у коледж. День починався тривожно, бо чоловіка Сергія запросили на розмову до міліції. З якого приводу, він і сам не знав.

Кілька разів Еріка набирала номер мобільника чоловіка, але телефон мовчав. Натомість задзвонив її власний:

— Ви вдома? — запитав незнайомець. — Відкрийте, треба терміново поговорити. Я під вашими дверима.

Еріка перелякалася. Двері відчиняти відмовилася. Передзвонила ще раз чоловікові, але той не відповідав.

Зрештою голос із мобільника наказав прийти на зустріч до Міністерства внутрішніх справ у кабінет генерала Василя Паскала.

— Чоловік хотів тебе "замовити"! Тепер він не скоро звільниться, — сказав Еріці генерал.

Сергій хотів підірвати машину, на якій вона їздить

Десятьма днями раніше на трасі Харків–Київ міліція затримала на білій "Волзі" двох донеччан: 49-річного Анатолія та 30-річного Віктора. Саме їм, за словами правоохоронців, Сергій Лазаренко через посередника і замовив убивство дружини. Для цього майстер-умілець з Донецька сам виготовив надзвичайно потужний вибуховий пристрій. У ньому 800 г тротилу — вистачило б висадити у повітря 16-поверхову будівлю.

Коли це все Паскал розповів Еріці, вона мало не знепритомніла. Генерал пояснив, що Сергій хотів підірвати машину, на якій вона їздить. Через ревнощі. У супроводі міліціонера її попросили проїхати до Харкова, де утримували двох донеччан, котрі мали виконати замовлення. У Харкові вже був і Сергій. В одному будинку, але на різних поверхах правоохоронці розпитували подружжя. Еріка обурено розповідає, що два дні слідчі змушували її писати пояснювальні, де вона доводила, що чоловік "не поводився із нею жорстоко", "не бив", "не ревнував", "не є алкоголіком".

Одне про одного Лазаренки нічого не знали. Зв"язатися з чоловіком по телефону Еріка так і не змогла. У харківському СІЗО Сергій Лазаренко провів тринадцять діб. Врешті-решт його звільнили під заставу у 17 тис. грн, які за чоловіка внесла Еріка.

До редакції "ГПУ" Лазаренки приїхали вдвох на "Лексусі".

— Знайомтеся, це саме та дружина, яку я "хотів" підірвати, — сміється Сергій. — Вона в мене одна-єдина.

Лазаренко трохи кульгає — кілька років тому зламав ногу. За кермо тепер сідає рідко. Машину водить дружина.

— Щойно повернулися з Харкова, довелося покласти Сергія у лікарню, — каже Еріка. — Терміново мусив прооперуватись. У нього погано із шлунком. У СІЗО у чоловіка стався гіпертонічний криз.

Сергій Лазаренко народився у березні 1959 року в Макіївці Донецької області. Служив у правоохоронних органах України, був районним прокурором Донецька. Активно займався громадською діяльністю, став співголовою міжнародної організації — Світового конгресу українських юристів. Написав кілька наукових праць, зокрема книгу "Розслідування умисних убивств". У 1998 році отримав звання "Заслужений юрист України". П"ятнадцять років тому він вдруге одружився. Від попереднього шлюбу має 24-річного сина Максима, зараз студента Національної юридичної академії.

Рівно через два тижні після тієї розмови мене арештували

За часів губернаторства Віктора Януковича Лазаренко працює головою Донецького відділення Фонду держмайна. Янукович стає прем"єром, і Лазаренка переводять на роботу до Києва, призначають заступником голови Фонду держмайна. Коли фонд очолила Валентина Семенюк, Лазаренко втратив роботу. А згодом почалися проблеми з колишніми друзями, яким до цього він допомагав, перебуваючи на впливовій посаді.

— Після Нового року було два анонімні дзвінки, — розповідає Еріка. — Від Сергія вимагали повернути якісь міфічні борги. Але чоловік нікому не винен!

Сергій Лазаренко підтверджує слова дружини. Він дістає мобільний телефон, у якому вмонтовано диктофон, і прокручує запис своєї розмови із Олегом Постолакі, колишнім своїм другом. Той, лаючись і погрожуючи фізичною розправою, вимагає гроші і дає два тижні строку, аби Лазаренко повернув йому борг.

— Рівно через два тижні після тієї розмови мене арештували, — підсумовує Лазаренко.

— Помічник чоловіка по колишній роботі у фонді Держмайна Вадим Жмурін у нас днював і ночував, — обурюється Еріка. — І саме він, після звільнення чоловіка з роботи, стає його найлютішим ворогом. Він і сказав у міліції, що передавав ті злощасні п"ять тисяч доларів виконавцям замовлення. Але чому його відпустили з-під варти вже через три дні після арешту. Думаю, що Вадим просто позаздрив нашому коханню.

Міліція наполягає, що Лазаренко — злочинець

Прес-служба Міністерства внутрішніх справ переконує, що має всі підстави вважати Сергія Лазаренка злочинцем.
20 березня 2006 року близько 12.00 співробітники управління ДАІ УМВС України у Харківській області на 602 км автотраси Київ–Харків затримали автомобіль ВАЗ-21150 з номерними знаками Донецької області, в якому два жителі Макіївки перевозили саморобний радіокерований вибуховий пристрій на основі тротилу й алюмінієвої пудри.
Після розслідування, МВС встановило, що виготовлення пристрою через посередника замовив саме Сергій Лазаренко з метою навмисного знищення автомобіля "Лексус-RX330", який належить його дружині Еріці. Про це повідомили самі затримані. За місцем їх проживання вилучено речові докази. Зокрема у замовника злочину знайшли 594 набої до різної зброї, карабін "Сайга М-3" з оптичним прицілом, карабін "Браунінг" з пристроєм для безшумної стрільби, гвинтівку "Юнкер", два пістолети "Шмайсер".
Працівники МВС засвідчують, що Сергій Лазаренко після затримання неодноразово запитував, чи їм щось відомо про те, що дружина його зраджує. Вони вважають, що це також дає підстави вважати Лазаренка замовником вбивства Еріки.

Зараз ви читаєте новину «Колишнього соратника Януковича звинувачують у тому, що він нібито замовив убивство своєї дружини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути