Ексклюзиви
четвер, 11 грудня 2008 18:37

Колекціонера вбили через фальшиву картину

Автор: фото з родинного архіву Пономаренків
  Миколу Пономаренка називали висококласним спеціалістом. Чи не єдиним, хто міг оцінити достовірність і цінність украденої картини італійського художника Караваджо ”Поцілунок Іуди”
Миколу Пономаренка називали висококласним спеціалістом. Чи не єдиним, хто міг оцінити достовірність і цінність украденої картини італійського художника Караваджо ”Поцілунок Іуди”

У селищі Жихар під Харковом 5 грудня знайшли тіло колекціонера Миколи Пономаренка, 62 роки. Його шукали чотири місяці. Тіло лежало в дворі 28-річного Олександра Касьяненка, сина місцевого художника.

— Вони були пов"язані справами, — розповідає начальник обласної міліції Віктор Развадовський. — Підозрюваний продав Пономаренкові кілька батькових картин. Той перепродав компаньйонам до Одеси. Та одесити з"ясували, що картини — то підробка.

Пономаренко вимагав назад гроші — майже $80 тис. Касьяненко спочатку зник. За рік колишні компаньйони випадково зустрілися. Колекціонер нагадав про гроші, й Касьяненко запросив його додому. Сказав, що віддасть борг картиною.

— Привіз його додому, зайшов на подвір"я, ударив ззаду молотком, — продовжує Развадовський. — Потім закрив у металевому контейнері, що стояв надворі. Труп пролежав два дні. Тоді нападник загорнув тіло в поліетиленовий мішок, вивіз на город і закопав у багнюці.

На убивцю слідчі вийшли завдяки білому "лексусу" Пономаренка.

— Батькова машина майже тиждень стояла поруч із дитячим майданчиком на вулиці Соколова, — розповідає донька колекціонера Марина Пономаренко. — Сигналізація  була буквально вирвана. Слідчі перелопатили з десяток щоденників, поки вийшли на вбивцю. Допомогли й замітки в записниках убитого.


Микола Пономаренко зник 31 липня. Того ж дня з одеського музею вкрали картину італійського художника Караваджо "Поцілунок Іуди". Вартість полотна експерти оцінюють у $100 млн. Міліціонери впевнені, що зникнення Пономаренка та картини пов"язані.

— Пономаренко був знаменитою людиною в Європі, висококласним експертом. Чи не єдиним, хто міг оцінити достовірність і цінність картини Караваджо, — каже Віктор Развадовський.

Після зникнення Пономаренка міліціонери провели обшук в одеській квартирі колекціонера.

— Шукали того Караваджо. Коли не знайшли, хотіли конфіскувати всі картини, — говорить Марина Пономаренко. — Добре, що я приїхала та відвоювала їх.

Аби захистити колекцію, Марина забрала полотна до Харкова. Дорогою її авто зупинила міліція.

— Конфіскували всі полотна. Серед них були й цінні оригінали. Приміром картина Айвазовського, — каже Марина. — Я із серцевим нападом потрапила до лікарні.

Пізніше картини повернули.

— Їх зберігали в жахливих умовах, — обурюється жінка. — Десь у підвалі, серед фекалій. Усі почали ганятися за колекцією, а про пошук батька забули. Знайшлася колишня дружина, яка подала до суду, аби відібрати половину батькового майна. Мені погрожували. Дзвонив чоловік, представився співробітником СБУ. Сказав, якщо я за годину привезу $150 тис., то батько повернеться. У мене нема таких грошей. Тоді він запропонував відати картину Шишкіна. Я запакувала одну з картин, написала на ній "Шишкін" і пішла на зустріч разом із міліціонером. Шантажиста затримали.

Міліціонери продовжують шукати картину Караваджо.

— Оперативники вже вийшли на слід підозрюваних, які спеціалізуються на таких злочинах, — каже прокурор одеської області Василь Присяжнюк. — Слідство триває. У крадіжці картини була задіяна ціла банда.

Зараз ви читаєте новину «Колекціонера вбили через фальшиву картину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути