Ексклюзиви
пʼятниця, 09 жовтня 2009 07:21

Із квартири Марії Сабов вкрали 10 картин

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Ужгородка Марія Сабов показує мініатюру, яку злодії зняли зі стіни і залишили на столі. Вони знали, що полотно не вартує великих грошей
Ужгородка Марія Сабов показує мініатюру, яку злодії зняли зі стіни і залишили на столі. Вони знали, що полотно не вартує великих грошей

Уночі 4 жовтня із квартири 60-річної ужгородки Марії Сабов винесли 10 полотен закарпатських художників. Міліція оцінила вкрадене в 135 тис. грн, власниця називає більші суми.

— Більшість часу я проводжу в хворої матері, у селі Середнє під Ужгородом, — Марія Йосипівна запрошує до трикімнатної квартирі на вул. Грушевського. — У місті буваю два дні в тижні. Минулої суботи повернулася. Дивлюся: у вхідному замку якісь дірки. Штовхнула, а двері відчинилися навстіж. Зрозуміла: мене обікрали.

Потерпіла зателефонувала в міліцію.

— Сама почала випитувати сусідів, — каже господиня. — Алла Михайлівна в той день їздила в село до родичів. Сусідка зверху бачила дірки у дверях, але думала, що то я замок міняю. Більше ніхто нічого не чув і не бачив. Міліція приїхала із собакою, розпитували, знімали відбитки. Злодії працювали в перчатках. Пес узяв слід, дійшов до магазину "Океан" і зупинився. Крадії там вантажили картини в машину.

Господиня показує стіни у вітальні, де висіли картини. Там причеплені розписані керамічні тарілки.

— Розвісила, щоб стіна не пустувала, — пояснює. — Після пограбування мені моторошно бути у квартирі. Злодії забрали полотна з усіх трьох кімнат. Серед вкраденого картини відомих закарпатських живописців Йосипів Бокшаїв — старшого та молодшого, Ференца Фекете, Віктора Гаснюка, Юрія Сірка. Винесли все: "Осінь", "Скалку", "Натюрморт", "Маки", "Резиденцію". Одна лише картина Бокшая коштує 40 тисяч доларів. Поруч на стіні висіла маленька картина художника Рущака. На ній дата — 1992-й рік. Злодії зняли її, побачили дату, зрозуміли, що вона не коштує великих грошей і залишили на столі.

Покійний художник Йосип Бокшай доводився Марії Йосипівні дядьком.

— Його картину "Натюрморт" подарувала тітка Моргіта, дружина художника. Полотна молодого Бокшая я купувала в нього ще в радянські часи за 50–100 карбованців. У нападі сусідів не підозрюю, бо знаю їх 30 років. У серпні в мене працювали майстри: ставили металопластикові вікна, внутрішні двері. Не думаю, що вони причетні, хоч дала міліції їх координати.

Жодне із вкрадених полотен не знайшли

— Зазвичай, крадені картини вивозять до Києва або в Західну Європу, — розповідає 28-річний Володимир Улинець із міськвідділу міліції. — На Закарпатті немає покупців на такі полотна. Крадуть професіонали, які прямо на місці визначають оригінальність і вартість картини. Це добре організований злочинний канал, тому нам важко розшукати твори мистецтва. Вдається знайти 15 відсотків. Навіть якщо маємо інформацію про магазин, де продають крадене. Доки дістанемося туди — нічого вже не знаходимо.



Злодіїв лякають електронні собаки


"Щоб уникнути крадіжки, треба використовувати одночасно кілька способів захисту" — радить Володимир Улинець із карного розшуку Ужгородського міськвідділу міліції.

— Злодій ніколи не полізе в квартиру навмання, — каже він. — Спочатку переконається, що вдома нікого немає. Для цього залишить у дверях клаптик паперу чи сірник. Дізнається, чи відчинялися вони упродовж доби. Огляне кореспонденцію у поштовій скрині, прослідкує за світлом, яке вмикається чи не вмикається ввечері. Жбурне камінець у вікно. Якщо квартиру залишаєте на кілька днів — створіть ефект присутності.

 1. Попросіть сусідів наглядати за помешканням.

 2. Укріпіть двері. Дверну раму зміцніть сталевими прутами.

 3. Змініть дерев"яні двері на металеві.

 4. Встановіть електромеханічний замок поряд зі звичайним. Він відкривається спеціальною карткою, брелком чи системою кодів.

 5. Заблокуйте загальні коридори, які ведуть від ліфта до квартири. Двері обладнайте домофоном.

 6. Облаштуйте кодові замки на дверях під"їзду.

 7. Користуйтесь послугами вахтерів.

 8. Обладнайте приміщення сигналізацією.

 9. Купіть у квартиру електронного пса — пристрій, який гавкає, щойно хтось наближається до дверей.

10. На вікна, балкони та димохід встановіть металічні грати.

— Зробіть фотокопії картин, — додає Надія Дехтярьова, співробітник Закарпатського художнього музею ім. Бокшая. — Якщо оригінали вкрадуть, копії рознесіть у картинні галереї і музеї. Ми можемо виявити злодія, бо нам часто приносять полотна на мистецьку експертизу.

Найчастіше беруть полотна місцевих живописців

За останні кілька років на Закарпатті відбулася серія крадіжок картин. Злодії беруть переважно роботи місцевих художників: Йосипа Бокшая, Адальберта Ерделі, Золтана Шолтеса, Федора Манайла.

Червень 2007-го: злодії винесли 13 картин із будинку Василя Шепи, голови Берегівської райдержадміністрації Закарпаття.

Липень 2007-го: з обласній держадміністрації зникло полотно Золтана Шолтеса "Весна в Карпатах". Висіло на стіні поряд із кабінетом губернатора.

Липень 2007-го: обікрали майстерню ужгородського художника Юрія Герца.

Травень 2008-го: із приватного будинку викрали картину Федора Манайла.

Червень 2008-го: із хати в селищі Тересва Тячівського району викрали чотири картини Бокшая і Шолтеса.

Вересень 2008-го: з Ужгородського замку зникли чотири олійні полотна Федора Манайла, Антона Кашая, Ігоря Грабаря та Йосипа Бокшая. Злодії залізли через вікно, де не працює сигналізація. Пробралися по канатній драбині, яку згодом знайшли міліціонери.

Зараз ви читаєте новину «Із квартири Марії Сабов вкрали 10 картин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути