вівторок, 22 травня 2012 06:45

Інвалідам виділили квартиру без вікон

Автор: фото: Павло ПАЛАМАРЧУК
  Львів’янка Ольга Кузьма з чоловіком Романом вимагають у чиновників відремонтувати їм квартиру. 14 травня оголосили голодування під обласною адміністрацією
Львів’янка Ольга Кузьма з чоловіком Романом вимагають у чиновників відремонтувати їм квартиру. 14 травня оголосили голодування під обласною адміністрацією

— Сьогодні зранку проходив губернатор Михайло Костюк. Тільки побачив плакати — голову набік і втік. Усі тікають, коли в них помощі просити. То перед виборами всі добрі. Голова облради Олег Панькевич навіть відповісти нормально не зміг. Якісь писюльки понадсилав, — каже Ольга Кузьма, 64 роки.

Зранку 14 травня вона з чоловіком 70-річним Романом Кузьмою стоять під  Львівською облдержадміністрацією. Оголосили голодування. Обоє — пенсіонери та інваліди другої групи.

— Будемо по черзі сидіти і відпочивати, — Роман Андрійович ставить алюмінієвий стілець.

— Я 30 років пропрацював кранівником на другому Львівському залізобетонному заводі, — чоловік бере один із плакатів. Підносить його вище, щоб помітив чоловік у чорному костюмі, що проходить повз. Той не реагує. — Ще в 1968 році став у чергу на квартиру. Але директор заводу Ігор Топилко запхав поперед мене своїх родичів. Вони отримали квартири, а я — нє. З дружиною, дочкою, сином і двома онуками тулимося в однокімнатці на вулиці Польовій. Її колись завод дав. Вона на другому поверсі. Під нами були камери холодильного обладнання магазину. Шум жахливий, вібрація. Ми з хати тікали, по ночах пхали вату в вуха.  Тільки недавно холодильники змінили на тихіші. Але воно вже зробило свою роботу. Ми з жінкою — онкохворі, старший онук Юра має бронхіальну астму. Зараз закінчив 11 клас. Молодшого Діму у 3-місячному віці паралізувало після щеплення. За нову квартиру ми судилися. Перший суд виграли, але наступні програвали. Топилко ходив хвалився, шо в нього все куплене. Казав, шо останні портки продасть, але квартири Кузьмі не дасть. Тільки в 2001 році домоглися свого. Тоді Папа мав до Львова приїхати. Ми на протест вийшли. То повстидалися і дали нам п'ятикімнатну квартиру в новобудові на вулиці Тракт Глинянський. Але вселитися туди не можемо.

— Та хіба то квартира? — змахує рукою Ольга Кузьма. — Батарей, підлоги, сантехніки нема, вікна повибивані, стіни оштукатурені не повністю, стяжка розсипається. Де двом інвалідам взяти гроші на ті ремонти? Чоловік 900 гривень отримує. Я ще менше. На харчі й ліки ледве вистачає. Меншому онуку на реабілітацію в рік більше 5 тисяч треба. Депутати тільки обіцяють або відмовляють. З усіх тільки колишній губернатор Василь Горбаль допоміг. Купив вхідні броньовані двері. Хотів ше помогти, але не встиг.

Чоловік підводиться зі стільця. На нього сідає жінка.

— Я буду тут до побєдного кінця, — плаче Ольга Ярославівна. — Бо котів і собак захищають, а пенсіонерів-інвалідів нє? Буде Євро — хай уся Європа побачить, як у нас дбають про людей.

Зараз ви читаєте новину «Інвалідам виділили квартиру без вікон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути