пʼятниця, 19 листопада 2010 01:45

Ігор Муркін видурив більше 60 квартир

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Донеччанка Любов Зенкіна біля квартири, де мешкав її син Олександр
Донеччанка Любов Зенкіна біля квартири, де мешкав її син Олександр

Шість років має відсидіти в колонії донеччанин 42-річний Ігор Муркін за видурювання квартир. Його спільники отримали умовне покарання: 31-рiчний Микола Орлик і 34-рiчний Юрій Петренко — по п'ять років, 34-річний Володимир Шваєнко — 3,5. Такий вирок 9 листопада виніс Центрально-міський райсуд Макіївки.

Ігор Муркін працював експедитором. Видурювати квартири почав 1999 року.

— Ми з батьками жили в Донецьку у трикімнатці, — згадує 32-річна Ірина Волкова. — Але хотіли розміняти на дві в Макіївці. У січні 2007 року познайомилися з Ігорем та його помічниками. Петренко показав нам дві квартири, обіцяв доплатити ще п'ять тисяч доларів. Узяв доручення на приватизацію нашого житла й на оформлення договору обміну. Але в угоді була лише одна квартира. Іншу та доплату обіцяв зробити пізніше. І зник.

— За подібними схемами видурювали й у інших, — каже 48-річний Сергій Лисняк, державний обвинувач. — Жертвами обирали тих, хто мав великі заборгованості за комунальні послуги, одиноких, інвалідів.

50-річний інвалід Олександр Зенкiн після розлучення з дружиною жив сам у однокімнатці в центрі Донецька. Не працював, зловживав спиртним. До кризи його квартира коштувала $100 тис.

— Аферісти ходили до Саші, пропонували обмін, — розповідає 77-річна Любов Зенкiна, матір Олександра. — Били, забирали пенсію, поїли горілкою. Коли не пускав у квартиру — розбивали вікна і забиралися. Я разів із 10 склила вікна.

Спочатку Муркін і Коноваленко вимагали переписати квартиру Олександра в матері.

— Я їх виганяла, — згадує Любов Тимофіївна. — Думала, у них нічого не получиться, бо паспорт, метрика і приватизаційне свідоцтво сина були в мене. Але вони підробили доручення від імені сина. Потім опублікували в газеті оголошення про втрату документів і отримали у БТI копію свідоцтва про право власності. Про все це я дізналася, коли син уже помер. Упевнена, що його вбили. Наступного дня після похорону в квартирі поміняли двері.

Любов Тимофіївна показує доручення, яке начебто написав її син.

— Саша був грамотний, а тут зробив помилку у власному прізвищі, — каже. — Немає посилання на посвідчення особи. Син довіряє майно чоловікові, а в дорученнi написано "їй".

Муркіна затримали у липні 2007 року. Згідно з даними Донецького бюро технічної інвентаризації на ньому та родичах було зареєстровано 58 об'єктів нерухомості.

Міліціонери порушили кримінальну справу. Казали, що банда видурила понад 60 квартир загальною вартістю $5 млн. Однак до суду у справі значилося 15 квартир, а до вироку дійшли п'ять. Виявилося, що більшість потерпілих зникли безвісти.

Суд конфіскував половину майна, яким володів Муркін. Повернути помешкання має шанс тільки Любов Зенкiна. Інші постраждалi досі живуть у бараці в мікрорайоні 21-ї шахти. Там немає води й опалення.

Зараз ви читаєте новину «Ігор Муркін видурив більше 60 квартир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути