Ексклюзиви
пʼятниця, 16 листопада 2018 07:50

"Хотів утекти — не вдалося. Скрутили і відвезли на базу"

Автор: НАЦІОНАЛЬНА ПОЛІЦІЯ УКРАЇНИ
  Люди стоять у покинутій військовій казармі, що в селі Великий Дальник Біляївського району на Одещині. Туди їх привозили ночувати після роботи в полі. За працю не платили, за непокору били. Документи і телефони відібрали
Люди стоять у покинутій військовій казармі, що в селі Великий Дальник Біляївського району на Одещині. Туди їх привозили ночувати після роботи в полі. За працю не платили, за непокору били. Документи і телефони відібрали

У селі Великий Дальник Біляївського району на Одещині з трудового рабства звільнили 94 людини. Найстаршому виповнилося 67, наймолодшому — 14 років. Працювали на полях місцевого сільськосподарського підприємства. Робітників вербували на вокзалах українських міст.

— Меня в Киеве забрали. Обещали 500 гривен за день на уборке овощей и нормальную еду. Не поверилось, — розповідає поліцейським один зі звільнених чоловіків. — Хотів утекти — не вдалося. Догнали, побили, скрутили і відвезли на базу. Паспорт відібрали. Працювали тяжко. Їсти давали так, щоб з голоду не здохли. Постійно були під контролем.

Люди мешкали у двоповерховій казармі серед поля, яка раніше належала військовим. У кімнатах було світло, саморобні столи та двоярусні металеві ліжка, застелені ганчір'ям. Організувало підприємство подружжя — 38-річний громадянин Грузії та українка.

— Вербувальники шукали соціально незахищених людей. Обіцяли роботу, стабільну зар­плату, житло, харчування, — розповідає 47-річний Сергій Князєв, голова Нацполіції. — За кожного "раба" отримували по 500 гривень. Відбирали документи, телефони, змушували безкоштовно працювати по 13 годин на добу в полі. Тих, хто обурювався, били і принижували.

Троє звільнених із рабства людей перебувають у лікарні на Одещині. Решта — проходять медогляд у Києві.

— Один зумів втекти. Але натрапив на інших вербувальників з цієї ж злочинної групи і його знову привезли в той барак, — розповідає 46-річний Андрій Крищенко зі столичної поліції. — За непослух били, замикали без їжі.

Поліцейські затримали 13 підозрюваних у торгівлі людьми. Їх можуть ув'язнити на 15 років.

Агропідприємство, де утримували людей, працює досі. Серед робітників — мешканці кількох навколишніх сіл.

— Силою тут нікого не тримали. Навколо ні парканів, ні огорож. Поряд траса. Хочеш — іди, — каже один із робітників підприємства, тракторист 42-річний Олександр Когутяк. — Але декому з робітників не було куди. Погоджувалися працювати за тарілку супу і пачку цигарок. Годують тут ситно. Зарплату платять справно. У сезон можна заробити до 8 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Хотів утекти — не вдалося. Скрутили і відвезли на базу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути