Ексклюзиви
понеділок, 13 грудня 2010 06:45

"Хлопців показово зробили бандитами"

Автор: фото: Ганна ЩЕПА
  Колишні оперативники Деснянського відділення карного розшуку столиці
Колишні оперативники Деснянського відділення карного розшуку столиці

Шостий рік чекають на вирок семеро оперативників Деснянського районного відділення карного розшуку Києва. Їх називають організованою злочинною групою.

— 2005-го влада вирішила показово навести порядок, — каже 53-річна Валентина Балтян, мати обвинуваченого Олега Балтяна. — Увесь Деснянський карний розшук принесли у жертву. Хлопців показово зробили бандитами.

Четверо міліціонерів — 31-річний Данило Ярошовець, 29-річні Андрій Романчук, Віктор Пилипчук і Олег Балтян — сидять у Лук'янівському слідчому ізоляторі. 27-річного Віталія Баштового та 29-річних Дениса Рекуна і В'ячеслава Ворону — то заарештовують, то відпускають на підписку про невиїзд.

Усі чоловіки — кияни, жили на масиві Троєщина. Закінчили Національну академію внутрішніх справ. Познайомились на роботі. 14 жовтня 2005 року їх запросили на нараду до начальника, наказали вдягтися у форму. За 10 хв. до кабінету ввірвались 20 співробітників внутрішньої безпеки з бійцями спецпідрозділу "Сокіл". Вигукуючи: "Руки на стіл" затримали. Нічого не пояснювали. Наступного дня їхній одяг із зірваними погонами віддали батькам.

Міліціонерів звинуватили в незаконному затримуванні, вимаганні грошей. Називали їх "оборотнями у погонах". На них скаржилися наркозалежні та продавці наркотиків.

— Але нема жодних речових доказів, — каже адвокат підсудних 29-річний Ідан Алієв. — А хлопці продовжують сидіти.

Самі наркозалежні сидять у тому ж слідчому ізоляторі. Їх затримали інші міліціонери. Однак продовжують давати покази на оперативників.

9 грудня столичний Апеляційний суд вкотре розглядає справу. Підсудні сидять за ґратами. До зали приводять трьох потерпілих.

— Мене з другом затримали по дорозі додому, — каже 33-річний Олександр Довгополов. Він — наркоман, теж під слідством, тому в кайданках. — У рукав підкинули наркотики. Повезли у відділок і вимагали гроші.

— Ви доконали мого чоловіка, — кричить потерпіла Валентина Симонова, 47 років. Вона теж сидить у ізоляторі за торгівлю наркотиками. — Стежили за ним, побили вдома, змусили віддати всі гроші.

Її чоловік теж був потерпілим. Однак нещодавно помер у ізоляторі. Він протягом 20 років вживав наркотики, сидів у в'язниці, хворів на туберкульоз.

— Ніхто не зважає на конфлікт інтересів між міліціонерами і злочинцями. Не беруть до уваги навіть можливість неправдивих свідчень, — каже Любов Пилипчук, 53 роки, мати обвинувачуваного. — Наркомани брешуть, бо за це проти них закривають справи.

Третій потерпілий — 38-річний Олександр Дубовик також приїхав під вартою, бо сидить у слідчому ізоляторі. Його звинувачують у торгівлі наркотиками. Він — єдиний, який зізнається, що оговорив міліціонерів:

— Зі мною зустрілися в кафе, — каже. — Дали фотографії цих чотирьох і сказали заявити на них. Начебто вимагали в мене три тисячі доларів.

Зізнання у наклепі дратує прокурора і суддю. Вони ставлять додаткові запитання. Більшість із них не стосуються справи. Зрештою засідання закривають.

— Вже шостий год переливають із пустого в порожнє, — зітхає на виході матір Олега Балтяна. — Було більше 200 засідань, і без толку.

— Хлопцям хочуть посилити покарання, — пояснює адвокат. — Бо районний суд дав їм по п'ять років в'язниці. Їх вони вже відсиділи.

Зараз ви читаєте новину «"Хлопців показово зробили бандитами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути