вівторок, 28 травня 2019 07:45

Гуртожиток продали разом із мешканцями

Мешканці гуртожитку на вул. ­Набережній Перемоги, 46, у Дніпрі судяться за свої кімнати. 12-поверхова будівля на 682 місця була зведена для працівників взуттєвої фабрики "Оріль" у 1970-х і належала державі. Там проживають 368 людей, із них 150 — діти. Два роки тому випадково дізналися, що їхні кімнати продані.

— История началась в ­1990-х. Когда распадались все предприятия, сами работники фабрики взяли его в аренду. А потом приватизировали. Но общежитие оставалось на балансе Фонда госимущества, — розповідає мешканка гуртожитку Людмила Копійка, 57 років. — Згодом дізналися, що керівник уже викупленої фаб­рики взяв на баланс гуртожиток без відповідних документів. 2007-го ми подали позов до суду для визнання приватизації гуртожитку недійсною. Справу виграли. Але доки суди тягнулися, вони швидко перепродали наші кімнати разом із нами — пенсіонерами, немічними і дітьми.

— Ми все життя тут прожили, тут народилися наші діти й онуки. І тепер маємо лишитися на вулиці? — каже Людмила Григорівна. — Боронимо і відстоюємо своє, як можемо. Нам пояснили, що якщо ми не хочемо по-хорошому, то нам покажуть, що таке життя. А мені прямо говорили — ми тебе посадимо. Відкрили шість кримінальних справ. Пресували і поліція, і прокуратура, і відділ по боротьбі з економічними злочинами. Від нервів у мене стався гіпертонічний криз. Забрала "швидка", але через постійні візити поліції мене за тиждень виписали. Лікар сказав — не хоче проблем. Живемо, як на пороховій бочці. В кожну хвилину можуть прийти виселяти. Вже був такий випадок. Сусідку Ольгу Журавель вигнали і навіть не дали речей узяти. Вона навзрид плакала. Але ми вчасно зібралися, викликали адвокатів і відбили тоді наступ. Тепер на нас пишуть заяви в поліцію. Мовляв, ми захопили чужу власність.

Гуртожиток має блокову систему. На кожну родину виділено окремий блок на кілька кімнат із санвузлом і кухнею. Площа кожного — від 30 до 70 "квадратів". Продали їх позаторік за 30–40 тис. грн. Нові власники купували по кілька блоків на поверсі.

— Я вообще случайно узнала из реестра, что у моей квартиры новый владелец. И на момент продажи там якобы никто не проживал. Брехня! У нас и чеки за коммуналку есть, и прописка, и ордера на вселение, — розповідає Інна Алексєєва-Солтановська, 47 років. Мешкає у двокімнатному блоці з родиною. У сусідньому — Юлія, прийомна донька Інни Степанівни, з чоловіком і дітьми. — У Юлі нікого немає. Я оформила опікунство, коли її матір померла. Тому мені важливо і для цієї дитини відстояти право на свій куток.

У гуртожитку мешкають колишні працівники фабрики, їхні діти й онуки.

— В таком ­напряжении живем уже 14 лет. Последние два — невыносимый кошмар. Я в этом общежитии с 1974 года. Работала на его стройке. На фабрике здоровье положила, это же вредное производство: клей, ацетон. Из-за этого родила четверо мертвых детей. И сейчас нас так терроризируют, — обурюється 64-річна Валентина Обух. У двох кімнатах живе з двома доньками, зятем і 10-річною онукою. — Від нервів не можу ні спати, ні їсти. Онуку страшно вдома саму лишити. Коли треба кудись піти, і вона повертається зі школи, наказуємо закриватися на два замка. Ні з ким не розмовляти й не впускати. І сусіди приглядають. Ми всі тут одне одного виручаємо.

Ситуацію з гуртожитком адвокат Тетяна Дружина вважає рейдерським захопленням.

— Акціонерне товариство "Оріль" передало гуртожиток дочірньому підприємству. Потім ті — новоствореному ДП "Комфорт". Далі з'явилося КП "Комфорт". Тобто підприємство щоразу змінювало назву, власника. Укладали договір у письмовій формі, завіряли в бюро технічної інвентаризації і передавали новому власнику, — розповідає Тетяна Геральдівна. — Третьою стороною в справі виступає Фонд держмайна. Суд установив, що гуртожиток досі належить державі. А отже, продавати чи відчужувати кімнати з мешканцями ніхто не міг.

— Наприкінці 2016-го КП "Комфорт" розпродав кімнати, доки тривали суди, — додає Тетяна Дружина. — Жінка керівника підприємства викупила шість чи вісім блоків. Ця справа й досі є в суді. Але її навмисне затягують так звані нові власники гуртожитку. То не з'являються через хвороби, то змінюють адвокатів чи керівників підприємства. Наступний розгляд призначений на червень.

Зараз ви читаєте новину «Гуртожиток продали разом із мешканцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути