пʼятниця, 15 червня 2012 05:00

Губернатор Хмельниччини заплющує очі на факти тиску обласних чиновників на бізнес

Автор: фото: Юрій ПОЛІЩУК
  Голова Хмельницької обласної державної адміністрації Василь Ядуха запевняє, що знає лише загальну ситуацію із ”Хмельницькрибгоспом”
Голова Хмельницької обласної державної адміністрації Василь Ядуха запевняє, що знає лише загальну ситуацію із ”Хмельницькрибгоспом”

Працівники "Хмельницькрибгоспу" за три роки склали понад 30 звернень до голови області. У них — скарги з фактами свавілля та доказами безкарного перевищення службових повноважень із боку районного керівництва, посадових осіб районної та обласної держадміністрацій. Більшість звернень залишилися без відповіді.

— У Полонному через протистояння районній владі бригадиру підприємства вночі підпалили гараж із машиною. Ледь не згоріла хата з чотирма дітьми, — розповідає Василь Нестерук, помічник бригадира "Хмельницькрибгоспу". — З подвір'я міліціонери навіть не зібрали рештки факелів, якими підпалювали гараж і хату і які служать незаперечними речовими доказами.

— У пожежі ледь не згоріли діти. Чому районна міліція намагається тлумачити підпал як випадковість і не розслідує злочину? — питають журналісти у голови ОДА Василя Ядухи.

— Хто вам сказав, що нічого не розслідує? Якщо виїжджали експерти, дають заключення, не думаю, що міліція не буде реагувати, – відповідає посадовець.

"Хмельницькрибгосп" звертався до вас зі скаргами на тиск із боку посадовців області?

— Ні, ніколи.

Ви знаєте про ситуацію з "Хмельницькрибгоспом"?

— Ми знаємо лише загальну ситуацію, коли використовують різні інсинуації — політичні, інші, особисті. Конкретної заяви щодо когось із чиновників не поступало, — запевняє керівник області.

— Коментар голови обласної держадміністрації вражає цинізмом, — зауважує акціонер товариства "Хмельницькрибгосп" Ігор Сладковський. — 31 жовтня минулого року президент України особисто дав доручення Генпрокуратурі, в якому зазначив: "Пропоную забезпечити повну і неупереджену перевірку викладених у зазначеному зверненні відкритого акціонерного товариства "Хмельницьке виробниче сільськогосподарсько-рибоводне підприємство" фактів та вжити за результатами вичерпних заходів реагування відповідно до законодавства". Дивно, що про прямі вказівки Віктора Януковича не чули ті, кого вони стосуються безпосередньо. Так, минулого місяця голова Старосинявської селищної ради Олександр Романенко самотужки, в обхід голосування, прийняв рішення про передачу земель, на яких розташоване господарство "Хмельницькрибгоспу", в користування підприємству "Поділля". Яке, в свою чергу, передає всі землі та стави "на зберігання з правом використання" ряду приватних фірм. Серед співзасновників одного з таких підприємств за документами зазначено ім'я доньки голови Хмельницької облдержадміністрації Василя Ядухи — Світлани Реп'ях.

У тому ж районі голова Держкомзему Михайло Гноянко ігнорує рішення суду, який повернув землі у користування товариству "Хмельницькрибгосп". Водночас Держкомзем готує техдокументацію для передачі підприємству "Поділля" угідь, що відповідно до державних актів належать "Хмельницькрибгоспу".

Також підприємці нарікають, що влада Хмельниччини використовує в своїх цілях зв'язки у правоохоронних органах.

— Підпал підприємця у Полонному — не єдиний випадок, на який міліція на чиєсь прохання заплющує очі, — доходить висновку Єгор Лучинкін, юрист "Хмельницькрибгоспу". — Жодна з поданих нами у міліцію заяв про зникнення техніки та матеріальних цінностей, псування майна, несанкціоновані проникнення на територію навіть не була розглянута. Що стосується заяв до міліції з боку "Поділля" — то на них органи МВС реагують миттєво. Під час таких викликів на місце виїжджає навіть заступник голови управління МВС у Хмельницькій області Микола Довгань.

З 2009 року акціонери та рибалки підприємства борються за право спокійно працювати в регіоні. Головним опонентом підприємці вважають місцеву владу, яка замість підтримувати та розвивати рибну галузь намагається привласнити всі можливі ресурси й володіти ними без конкурентів. Товариство "Хмельницькрибгосп" заснували в 1960-х. Загальна площа, на якій підприємство веде господарську діяльність, перевищує 5 тис. га земель та водойм.

Під час підготовки матеріалу його автора та журналістів телеканалу ТВі голова Старосинявської сільради Олександр Романенко виштовхав із засідання комітету, на якому протягувалося питання щодо вилучення у рибалок їхніх засобів до існування та передачі іншим підприємцям.

Зараз ви читаєте новину «Губернатор Хмельниччини заплющує очі на факти тиску обласних чиновників на бізнес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути