Ексклюзиви
вівторок, 28 серпня 2007 07:00

Геннадій Гречанок загинув через рулон сіна

Автор: фото: Валентина ТИМОШКО
  Лідія Гречанок із села Хоробичі Городнянського району на Чернігівщині над труною сина Геннадія. У чоловіка сиротами залишилися двоє рідних дітей і племінниця, якою він опікувався
Лідія Гречанок із села Хоробичі Городнянського району на Чернігівщині над труною сина Геннадія. У чоловіка сиротами залишилися двоє рідних дітей і племінниця, якою він опікувався

"Ні за що людина пропала, за навильник сіна, — плакала на похороні 30-річного Геннадія Гречанка із села Хоробичі Городнянського району на Чернігівщині його теща Світлана Криволап. — Був роботящий, добряк, нікому в допомозі не відмовив. Ніколи нікого не вдарив, не образив — хай люди скажуть. Міг випити. Але ні до кого не чіплявся — опустить очі і йде тихо..."

Батька 4-річного Юри і 6-річного Олега, опікуна 12-річної племінниці Юлі Геннадія Гречанка ховали 8 серпня у рідному селі. 30 липня його забрали у міліцію, а рівно через тиждень привезли у труні.

— Син у мене служив у прикордонному загоні, — утирає сльози його мати Лідія Борисівна. — Потім звільнився, став від Бобровицького маслозаводу приймати у селі двічі на день молоко. Одружився, народилося синів двоє. Оформив опіку над племінницею, якої мати, моя дочка, загинула шість років тому в автокатастрофі. Так і жив, хазяйнував і ростив дітей.

— То все з проклятого сіна почалося, — говорить теща.

Розповідає, що 25 липня о десятій вечора вона була у Гречанків. Прийшла сусідка Ольга Гончар і попросила дати їй на годину коня.

— Чого він проти ночі їй був треба, не допитувалась, — продовжує жінка. — Тільки й сказала: "Скотина голодна, ви хоч навильник сіна їй привезіть". Коня повернули десь о другій ночі і привезли сіна рулон. Звідки взяли, я й не питала.

Наступного дня голова місцевого сільськогосподарського підприємства "Україна" Микола Головач заявив на Геннадія у міліцію. Виявилося, що сіно було краденим.

— Склали протокол, що то Гена вкрав сіно з господарства, — розповідає теща. — Міліціонер сказав, щоб він приїхав у п"ятницю у райвідділ. Він з"їздив. Було це 27 липня. А 30-го, в понеділок, приїхав дільничний і повів його в сільраду ще далі розбиратися.

Він став зривати з мене погони

Дільничний Микола Мойсеєнко відвів Геннадія у кабінет сільського голови. Там вони про щось розмовляли, і дійшло до сварки.

— Було десь близько одинадцятої дня, — згадує техпрацівниця сільради Лариса Чигринець. — Гена був трохи випивший. І все повторював, що ніякого сіна не крав. Просився, казав: "Я ні в чому не винуватий, у мене діти". І став плакати. Тоді міліціонер написав на нього протокол за появу в нетверезому стані і дав його Гені почитати. А той взяв його та й порвав.

Микола Мойсеєнко обурився і став вимагати ув"язнення Гречанка. Чоловіка повезли до райцентру Городня.

— Він мені номерний протокол порвав, — пояснює дільничний. — Розірвав навпіл, ще й сидить і жмакає у руках. Я скипів, схопив його за плечі. Тоді він став зривати з мене погони. Це неповага до працівника міліції. Образливо.

Мойсеєнко запевняє, що не бив затриманого, як пліткують у селі:

— Чого мені його бити? Він по життю спокійний був. За три роки, що я у Хоробичах, ні разу не складав на нього протоколу. Він був нормальний мужик, біда, що випивав.

Викрадене сіно оцінили у 135 грн. Для порушення кримінальної справи треба, щоб збиток становив не менше 600. Отож справу кваліфікували як дрібну крадіжку, що карається адміністративним стягненням. Однак за непокору працівникові міліції Гречанку дали 15 діб арешту.

— Через два дні, як його забрали, зателефонував нам додому черговий райвідділу і сказав, що Гені погано, — розповідає дружина покійного Олеся. — Назавтра я була в Чернігові, куди відвезли чоловіка. Але мене до нього не пустили — сказали, що в реанімації. Приїздіть, кажуть, у вівторок, його переведуть у загальну палату. А ввечері дзвінок з Чернігова: "Геннадій помер".

Причиною смерті лікарі назвали набряк головного мозку. Родичі підозрюють, що його побили у райвідділі. Міліціонери запевняють, що чоловіка згубив алкоголізм. Мовляв, йому стало погано, бо він кілька днів не пив горілки, до якої звик організм.

— Оскільки через два дні після затримання він став поводитися неадекватно, викликали до нього лікаря-нарколога. Заходів фізичного впливу до нього ніхто не застосовував, — твердить виконувач обов"язків начальника Городнянського відділу міліції Олександр Буй. — Якби на ньому були ушкодження, його від нас не прийняли б у лікарню.

Лікарі обласної психоневрологічної лікарні не заперечують версію міліціонерів. Кажуть, що слідів побоїв на його тілі не помітили.

— Коли Гречанку погіршало, його оглянув фельдшер "швидкої". Тиск був підвищений, укол не допоміг. Тоді викликали мене, — каже городнянський районний нарколог Людмила Горова. — Геннадія трясло, він був спітнілий, мав галюцинації. Поводився не агресивно. Всі ці ознаки характерні для початку алкогольного делірію (в народі — "білочка". — "ГПУ"). Такий стан наступає, коли людина, яка часто вживає алкоголь, перестає випивати. Між мозком і черепною коробкою накопичується рідина. Якщо людину вчасно не госпіталізувати, вона може померти. Лікувати делірій можна тільки в стаціонарних умовах, — веде далі Горова. — Тому я прийняла рішення направити його на лікування в обласну психоневрологічну лікарню.

Рідні кажуть, що на голові покійного намацали кілька ґуль. Лікарка нічого такого не зауважила.

Він схуд за тиждень кілограмів на десять

— Ні синців, ні гематом на час його відправки у лікарню не було, — запевняє вона. — Я зобов"язана була подивитись, чи немає у нього вошей. Голови не обмацувала, але коли прогортала волосся, тілесних ушкоджень не бачила ніяких.

Однак родичі покійного твердять, що раніше "білочки" із Геннадієм Гречанком не траплялося. Він не перебував на обліку як людина, що зловживає спиртним.

— Гена ніколи на здоров"я не скаржився. Чому він раптово помер за чотири дні? — запитує дружина Олеся. — Коли глянула на мертвого, вжахнулась: він схуд за тиждень кілограмів на десять.

У селі Хоробичі після смерті Гречанка досі не оговталися.

— Я вже сказала дільничному, що це не Гена, а ми з односельцем Тарасом взяли те сіно, — каже сусідка покійного Ольга Гончар.

— Це я заявив про крадіжку сіна, — зітхає голова сільгосппідприємства "Україна" Микола Головач. — Підлеглі казали, що воно у Гени у дворі. Щоб пересвідчитись, пішов особисто подивитись. Воно там лежало. І торік колгоспне сіно я бачив у нього. Мені ще тоді люди казали: "Куди ти дивишся!". Важко на душі. Якби ж я знав, що воно отак скінчиться...

Виконувач обов"язків прокурора Городнянського району Микола Маланчук повідомив, що рідні померлого до прокуратури не зверталися.

Зараз ви читаєте новину «Геннадій Гречанок загинув через рулон сіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути