пʼятниця, 25 листопада 2016 07:50

Галина Коваленко продала ученицю за 13 тисяч доларів
2

Галина Коваленко має 30 років педагогічного стажу. 2003‑го втратила єдину доньку. Дівчина попала під машину
Фото: ФОТО З САЙТА www.vk.com
Ольга Парня з міста Люботин на Харківщині другий рік навчається у школі-інтернаті ”Дивосвіт”. Туди її запросила вчителька Галина Коваленко

— Донька застудилася, тиждень була вдома. Вчителька три дні до нас ходила. Обнімала Олічку. Так ласково просила, щоб із понеділка та виходила на навчання. Хіба могли уявити, який жах задумала, — говорить 45-річна Ірина Парня з міста Люботин на Харківщині. 21 листопада її доньку 13-річну Ольгу хотіла продати вчителька Галина Коваленко, 52 роки. За дитину просила $13 тис.

Ольга — учениця 7-го класу Люботинської спеціалізованої школи-інтернату І-ІІІ ступенів "Дивосвіт".

— Того дня Галина Іванівна лишила мене на додаткове заняття. Коли зібралися додому, дала грошей і відправила за печенням. Повертаюся — стоїть машина. Говорить: сідай, там тебе сестричка жде. Відкриваю двері — всередині кілька дорослих чоловіків і жінка. Кажуть, що продали мене. Як то почула, кинулася тікати. Догнали й вернули в машину. Я відбивалася, кричала. Дала комусь по голові і знову навтьоки. Підбігла до якоїсь жінки. Вона відвела мене в інтернат, викликала поліцію, — згадує Ольга.

В інтернаті дівчина навчалася з 2015-го.

— Учителька близько року виношувала свій план. Шукала покупців, торгувалася, — каже міністр внутрішніх справ 52-річний Арсен Аваков. — У липні про це стало відомо правоохоронцям. Підіслали до неї своїх покупців. Коли ті натякнули, що дитина має бути здорова, бо можливий продаж на органи, вчителька відреагувала спокійно. Принесла медичну карту дитини. За це отримала тисячу гривень.

Ольга — третя з чотирьох дітей. Ірина Парня народила їх від різних чоловіків. Сім'я живе на соціальні виплати.

— Це багатодітна родина. Батьки — не пияки, за дітьми доглядають. На жодному обліку не стоять. Мають проблеми фінансового характеру. Тому й віддали доньку до інтернату, — розповідає Ольга Шевченко, керівник обласної служби у справах дітей. — Районний центр соціальних служб запропонував родині допомогу. Зокрема, психологічну. Погодилися.

У школі Галина Коваленко викладала українську мову та літературу, зарубіжну літературу.

— Вчителька живе недалеко від Олі. Два роки ходила за її мамою, аби віддала малу в інтернат. Казала, що там у неї буде більше можливостей, — розповідає Тетяна Шпачинська, сусідка Парнів. — А Ірка ні в яку, наче щось чуствувала. Врешті вговорила її. Кажуть, Коваленко мала великі долги, кредитів набралася. Грішми за продаж малої хотіла розщитатися з банками.

Не вірять у вину вчительки її колеги й учні.

— В інтернаті Галина Іванівна працює п'ять чи шість років. Привітна, відповідальна — жодних претензій, — говорить колега педагога. Не представляється. — Пережила велике горе — 2003-го втратила єдину доньку. Вона попала під машину. Мала 16 років. Про те, в чому її звинувачують, дізналися з інтернету. Не віримо, що могла таке зробити. До дітей ставилася дуже трепетно. Учні її любили.

— Вона ледве оговталася після смерті доньки, — каже Антоній Стар, колишній учень Галини Іванівни. — Жінка віруюча, їздить по святих місцях. Чоловік — ветеран МВС, не допустив би такий злочин.

Галина Коваленко мешкає з чоловіком Леонідом. Працював заступником начальника міліції в Люботині. Після смерті доньки звільнився. Він підтверджує, що в родини були фінансові проблеми.

— Мали кредити. Мені навіть довелося продати машину. Але не вірю, що дружина могла віддати дитину на органи чи в рабство, — каже 54-річний Леонід Алімович. — Може, їй підсунули гроші, щоб допомогла з усиновленням? Дружина любила цю дівчинку. Жаліла її, бо росте в багатодітній малозабезпеченій сім'ї. Якщо поліцейські дізналися про якісь злочинні наміри, то спершу мали б провести профілактичну бесіду і попередити злочин. Чи сказати мені, аби я мізки вправив.

23 листопада в Київському райсуді Харкова Галині Коваленко обрали запобіжний захід.

— Як би я могла продати дитину? Це ж не річ. У машину сіли, щоб під'їхати. Звідти важко добиратися. Грошей за Олю не отримувала. Я дбала про неї. Допомогла потрапити в інтернат, підгодовувала. Сім'я в них бідненька, немає жодних умов, — каже на судовому засідання Галина Іванівна. — У такий спосіб мене просто хочуть усунути. Видно, комусь невгодна. Можливо, це пов'язано з моєю політичною діяльністю. Брала участь у всіх виборах як спостерігач і член виборчої комісії.

Вчительку взяли під варту на два місяці. За рішенням суду, вона може вийти на волю під 413 тис. грн застави.

Зараз ви читаєте новину «Галина Коваленко продала ученицю за 13 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути