пʼятниця, 14 травня 2010 00:12

Двомісячний Сашко Драпак помер від дитячої суміші

2 травня в селі Олександрівка Томашпільського району Вінниччини поховали двомісячного Олександра Драпака. У нього були уражені всі внутрішні органи. За висновками розтину — через отруєння невідомою речовиною.

О шостій ранку 28 квітня Олександра із братом-близнюком Павлом доправили до реанімації райлікарні. Павла врятували, у важкому стані повезли до обласної дитячої лікарні.

— Отруїлися молочною сумішшю, бо більше я їм нічого не давала, — розповідає в лікарні 24-річна Ліна Драпак. — Груддю годувала півтора місяця. А потім молоко пропало.

22 квітня купили в магазині у Томашполі п"ять упаковок молочної суміші "Детолакт" Балтського заводу з переробки молочної сировини Одеської області. На упаковці дата виготовлення — 5 січня 2010 року, партія номер 003. За тиждень використали чотири пачки.

Із магазину правоохоронці вилучили ще шість упаковок тієї ж серії — для експертизи.

— Нагодувала дітей десь о 23.30 і полягали спати, — згадує Ліна. — О четвертій ранку прокинулася. Пашці дала пустушку. Обично Сашка швидше вставав. Він завжди був голодніший і капризний. Приклала до нього руку — дитина горить. Поставила термометра, а в нього 42 градуси! Побігла до сусідки подзвонити лікарям. А вони люди вже старенькі, не чують. Довелося чекати годину, доки прокинуться. Покликала сусідку тьотю Олю. Понесли малих до нашої сільської врачихи. Викликали "швидку". Сашко помер у лікарні.

Груддю годувала півтора місяця. А потім молоко пропало

Батько дітей — 21-річний Павло Соболев із Молдови. Він саме провідував батька, який лежить із раком шлунка в кишинівський лікарні. Павло одразу повернувся до Олександрівки.

— Паша плакав, як дитина, — розповідає сусідка Ольга Гаврилюк.

Із чоловіком Ліна познайомилася три роки тому. Працювала офіціанткою в Одесі.

— Паша зразу закохався в мене, — каже. — Я спочатку не дуже його і хотіла, бо старша більш як на два роки. Та все ж почали зустрічатися, потім разом жити. В Олександрівку переїхали торік. Хату купили. За дітей дали поки що тільки 800 гривень. А тепер кажуть, що допомогу отримаю як за одного, а не як за двійню.

Ліна з Павлом планують судитися з фірмою, через яку померла дитина. Чекають висновків експертизи.

— Я брала цю суміш, бо вона найдешевша — 40–50 гривень за пачку.

Антоніна Карабан, заступник директора Балтського заводу, запевняє, що вперше чує про цей випадок:

— "Детолакт" випускаємо з 1980 року, за цей час не було жодного отруєння зі смертю. Може, купили суміш підроблену або прострочену.

22-річна Ліана Покляпка із села Жуківці Лановецького району Тернопільщини теж утратила дитину. Тримісячна Юлія померла від гострого отруєння нітратами. Її брата-близнюка лікарі врятували.

— Я тепер заснути не можу, все за Дмитриком дивлюся, — Ліана в хаті край села гойдає ногою дерев"яне ліжечко, де спить син. — Щопівгодини мушу на нього глянути — чи все добре, чи не посинів.

28 квітня вдосвіта в цьому ж ліжечку Ліана знайшла мертвою дочку.

— Устала півп"ятої дітей годувати, пішла їсти зварити. Прийшла до ліжка — а Юля вже холодна. Хоча вночі й не плакала.

Мертву дівчинку забрали в область на експертизу.

— Ще, певне, та дитина не доїхала до Тернополя, як бачу — друга синіє. Я вже тоді подумала, що діти "Малюткою" труяться.

"Швидка" повезла Дмитра до районної лікарні. Йому промили шлунок, надали першу допомогу. Реанімобілем перевезли до обласного центру. Виявили гостре отруєння нітратами. Експерти, які досліджували тіло померлої дівчинки, визначили, що причина її смерті — така сама.

— Сказали, що відбулося прискорене отруєння. Юля померла за 2 години — навіть заплакати не встигла, — говорить мати.

Перед тим Ліана погодувала дітей "Малюткою" з нової упаковки.

Іще діти пили чай фірми "Хіпп". Усі зразки їжі забрали на дослідження.

Ліана з 28-річним чоловіком шість років тому купила хату. Недавно заходилися робити ремонт.

— Але в тій половині, де діти були, нічого не робили, навіть не перебілювали, — говорить. — Де ті нітрати могли взятися? Тут поряд фермери поля тримають. Думала, може, чимось кроплять і воно у воду попало. Але спеціалісти з Ланівців казали, що вода 100 процентів добра.

Ліана Покляпка має намір судитися з виробниками дитячого харчування, якщо виявиться, що нітрати були в суміші.

Зараз ви читаєте новину «Двомісячний Сашко Драпак помер від дитячої суміші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути