четвер, 20 серпня 2020 07:45

"Дружині було важко говорити й дихати. Просила, аби не дзвонив їй"

Автор: ФОТО надане Сергієм Бабичем
  Полтавка Інна Бабич хворіла на панкреатит. Після липневої  відпустки в неї розболівся живіт, одразу звернулася по медичну допомогу. На сьомий день у лікарні жінка померла. Причину смерті встановлюють експерти. В Інни залишився 14-річний син
Полтавка Інна Бабич хворіла на панкреатит. Після липневої відпустки в неї розболівся живіт, одразу звернулася по медичну допомогу. На сьомий день у лікарні жінка померла. Причину смерті встановлюють експерти. В Інни залишився 14-річний син

— Я понимаю, что жену не вернуть. Но все ­сделаю, чтобы больше никто не пострадал. А виновные в ее смерти были наказаны, — каже 39-річний Сергій ­Бабич з Полтави.

19 серпня минули сороковини від дня смерті його дружини 35-річної Інни. Померла від інфекційного гострого панкреатиту 11 липня. Її стан раптово погіршився після операції. Лікарі запідозрили коронавірус. Коли жінки не стало — вимагали ховати її у спеціальному мішку.

Інна Бабич працювала молодшою медсестрою в пологовому відділенні міської лікарні №1. 6 липня мала повертатися до роботи після відпустки. Напередодні в неї заболів живіт.

— Вона медик. Розуміла, що тягнути не можна. Відвіз її в першу лікарню. Інну оглянув черговий лікар, одразу почали крапати. Сказали, в жовчному є два камені. Потрібна операція, — розповідає Сергій. — 8 липня в дружини піднялася температура під 41. Погано розуміла, що відбувається. Увечері її терміново прооперували.

Операцію робили лапараскопом (тонка трубка, яку вводять у тіло крізь невеликі надрізи. — ГПУ). Лікар сказав, як не вийде так дістати камені — доведеться різати.

— За словами хірурга, операція пройшла добре. Але після обіду наступного дня Інні погіршало. Біль був дуже сильний. Лікар заспокоював, що це нормально після операції, — додає Сергій. — Дружині було важко говорити й дихати. Просила, аби не дзвонив їй.

За два дні Інну Бабич перевели в реанімацію.

— Хірург сказав, у жінки раптово піднявся цукор, ацетон. Є підозра на панкреонекроз (захворювання розвивається на тлі запального процесу в підшлунковій. — ГПУ). Стан важкий. Інну знову підключили до крапельниць. Їй трохи покращало. Була при тямі. Пила воду, розпитувала про сина.

Коли жінку везли на комп'ютерну томографію, сказала чоловіку, що їй знову зле. Після обіду медики дозволили Сергію за 20 хв. провідати дружину.

— Прочекав 2 години. Лікарі метушилися. Я зрозумів, сталося щось страшне, — говорить Сергій. — Сказали, що Інну ввели в медикаментозний сон. Бо її стан вкрай тяжкий. Кричала від болю. Прогнозів не давали.

11 липня лікарі запідозрили в Інни коронавірус. Вирішили переводити в міську лікарню №3, що приймає інфікованих пацієнтів.

— Лікар сказав, що вдень Інну обстежили. В неї була висока температура, легені "згоріли", — говорить Сергій Бабич. — Питаю, як так? У неї ж живіт болів. До чого тут легені? Інну відправили в 3-тю лікарню з підозрою на коронавірус. Перед госпіталізацією дружині робили тест. Він був негативний.

У 3-й лікарні мене зустрів черговий хірург. Сказав, що дружину оглянули й переводитимуть в обласну інфекційну. Почався жах. Я з батьками Інни не міг знайти, де вона є. В одних "вибула", до других "не поступила". Потім мене набрала реаніматолог 3-ї лікарні. Сказала, що моя дружина померла о 17:30.

Наступного дня родичам мали віддати тіло Інни в чорному мішку.

— Казали, в жодному разі не відкривати його. Бо в дружини коронавірус під питанням. Мене це обурило, тести ж були негативні, повторні ще не прийшли. Коли відмовився, почався скандал, — каже Сергій Бабич. — Мовляв, такий протокол, а я порушую. Сумнівів нема, бо дружину оглядав консиліум лікарів.

Сергій Бабич написав заяву до поліції й не дав поховати дружину в мішку.

Після смерті жінки Департамент охорони здоров'я й соціального розвитку Полтавської облдержадміністрації створив спеціальну комісію. Перевірка показала, що порушень у діях лікарів не було.

— Лікування й обстеження пацієнтки проходили згідно із затвердженими протоколами й наказами Міністерства охорони здоров'я, — каже директор департаменту Вікторія Лоза.

— Лише від високої температури легені не можуть "згоріти" чи стати схожі на коронавірусні. Хвороба легенів проявляється матовими плямами й характером розповсюджень, — говорить харківський терапевт Олександр Рильцов, 44 роки. — Якщо жінку підключали до апарата штучного дихання, міг піти набряк. Він також міг виникнути через інші чинники, оскільки пацієнтка була у важкому стані. Відповіді на спірні питання може дати тільки експертиза.

Обставини смерті Інни Бабич установлюють поліцейські.

— Зареєстровані два кримінальні провадження. Перше — за фактом смерті жінки за статтею про умисне вбивство. Друге — за неналежне виконання професійних обов'язків медичним працівником, — розповідає 51-річний Юрій Сулаєв з обласної поліції. — Очікуємо висновки судово-медичної експертизи.

Інну поховали 15 липня. Без матері залишився 14-річний син.

Зараз ви читаєте новину «"Дружині було важко говорити й дихати. Просила, аби не дзвонив їй"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути