Ексклюзиви
четвер, 16 вересня 2021 07:25

Дмитро Нікіфоренко загинув за невідомих обставин

Автор: фото надали рідні ДМИТРА НІКІФОРЕНКА
  Дмитро Нікіфоренко з Немирова Вінницької області обнімає свою дівчину Сюзанну. Восени планував одружитися, збирав гроші на весілля
Дмитро Нікіфоренко з Немирова Вінницької області обнімає свою дівчину Сюзанну. Восени планував одружитися, збирав гроші на весілля

7 вересня в Немирові Вінницької області справили сороковини за 25‑річним Дмитром Нікіфоренком. Загинув 30 липня в польському місті Вроцлав. Обставини смерті досі невідомі.

— Востаннє бачила сина два з половиною роки тому, коли виїжджав у Польщу, — говорить його мати Галина Нікіфоренко.

Дмитро закінчив будівельний технікум. Служив у Збройних силах України, працював у супермаркеті у Вінниці. З сьомого класу займався силовими видами спорту.

— У листопаді 2018‑го друзі позвали Діму у Вроцлав, — продовжує Галина Михайлівна. — Там була стабільна робота, хороший заробіток. Поїхав, працював на різних об'єктах будівельником. Йому подобалося, хотів лишитися, робив "карту побиту" (посвідка на право постійного проживання у Польщі. — ГПУ). Знайшов дівчину, хотів сім'ю, був щасливий. Цієї осені планував одружитися, збирав гроші. Дівчина родом з Полтавщини, теж працювала у Польщі. Жили разом пів року.

30 липня Дмитро з друзями влаштували вечірку на роботі, випили пива. Ввечері поверталися додому автобусом. Колеги вийшли раніше. Дмитро лишився, бо жив на кілька зупинок далі. Заснув в автобусі, за ­однією з версій. Водій викликав "швидку", а медики на зупинці — поліцію. У крові Нікіфоренка виявили 1,5 проміле алкоголю.

Востаннє з Дмитром говорила його дівчина Сюзанна. Сказав їй, що на зупинці. Далі зв'язок обірвався. Дівчина телефонувала всю ніч, Дмитро не відповідав.

— Сюзанна подзвонила до нашої родички Юлі, яка теж живе у Польщі, — продовжує Галина Нікіфоренко. — Почали обдзвонювати лікарні, відділки поліції, телефонували на роботу.

31 липня і 1 серпня про Дмитра не було звісток. До пошуків долучився старший брат Роман Нікіфоренко. Він живе й працює за 40 км від Вроцлава.

— У ті вихідні телефон брата працював, — каже Роман Нікіфоренко. — Виклик ішов, але ніхто не брав слухавки.

2 серпня Юлії зателефонували з польської поліції. Сказали, що Дмитро помер у витверезнику. Із ним був паспорт і збігався за описом одяг. Жінка розповіла про це Романові Нікіфоренку. Він поїхав у Вроцлав.

— У поліції перевірили мої документи. Розпитували, коли бачився з Дімою, — розповідає Роман. — Питали, як він поводився вдома, чи не зловживав алкоголем, чи вживав наркотики. Мовляв, того вечора 30 липня Діма поводився агресивно. Раптом йому стало погано й зупинилося серце.

Протягом тижня Нікіфоренків не пускали до тіла Дмитра. Вони писали заяви в прокуратуру, вимагали показати тіло перед розтином. Їх таки допустили.

— Діма лежав на спині, було видно чорні плями, — говорить Роман Нікіфоренко. — Нам сказали, що то трупні. На шиї були червоні сліди. Пояснили, що при затриманні могли взяти його за шию. Під правим оком — синець, футболка розірвана, опік від дефібрилятора.

У висновку розтину польські лікарі вказали, що Дмитро помер з невідомих причин. Для подальших досліджень взяли зразки органів, сказали чекати два-три місяці. Нікіфоренки збирали гроші на перевезення тіла додому. Зібрали 65 тис. грн, привезли в Немирів. 15 серпня поховали.

Наприкінці серпня польська "Газета Виборча" опублікувала відео з камер спостереження витверезника у Вроцлаві, зняте 30 липня.

О 22:27 до кімнати в кайданках заходить Дмитро Нікіфоренко. Спокійний, поводиться неагресивно. Коли йому знімають кайданки, намагається встати. У цей момент на нього кидаються шестеро правоохоронців і працівників витверезника. Зв'язують Дмитра, притискають голову до підлоги, б'ють кулаками, кийком, душать. Катують пів години, доки до кімнати не заходить лікар. О 23:53 Дмитро помирає.

— До того відео ми вірили, що в Діми дійсно могло зупинитися серце, — каже його мати. — Він же працював на спеці. А потім дізналися, що його вбили ні за що.

Обставини загибелі Дмитра Нікіфоренка з'ясовують польські й українські слідчі. Відео його побиття зникло з мережі.

— Надіємося, винних покарають. Нам допомагають консул і безкоштовно — адвокат із Польщі, — говорить Роман Нікіфоренко.

Зараз ви читаєте новину «Дмитро Нікіфоренко загинув за невідомих обставин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути