понеділок, 19 жовтня 2009 19:52

"Діти казали, що чоловіків було багато"

Матір зґвалтованих дітей Олену Полюхович консультує адвокат Тетяна Монтян, 37 років. Правозахисниця каже, що суд бере до уваги свідчення неповнолітніх потерпілих, якщо вони підтверджені результатами експертиз:

— В українській практиці є випадки, коли звинувачення ґвалтівників базувалися на показах неповнолітніх свідків і результатах експертиз, — каже "ГПУ" Тетяна Монтян. — Їх садили, якщо діти не брешуть.

Олена Полюхович помітила дивну поведінку дітей лише тепер?

— Вона помічала, що з ними щось не те. І три роки водила їх по психологах. Вони не змогли розговорити цих дітей і з"ясувати, що з ними сталося. Діти були до нестями залякані батьком.

Що вони розповідають?

— Підтвердили все, що викладено в заявах. І назвали ще багато інтимних подробиць. Нізащо у світі не повірю, що цих дітей хтось підмовив. Діти казали, що чоловіків було багато. Зґвалтування відбувалося зазвичай так: четверо дорослих і троє дітей на одному ліжку. Вони мінялися. Один дорослий знімав на камеру, навколо ходив, одна камера стояла стаціонарна.

Де плівки?

— Запитайте у правоохоронних органів. Те, що вони були — немає сумніву. Те, що я чула від інформаторів із правоохоронних органів, свідчить, що багато доказів зникло зі справи. Можливо, їх знову туди повернуть, враховуючи рівень скандалу.


Хронологія подій


16 квітня — киянка Олена Полюхович подає заяву до Дніпровського райвідділу міліції. Чоловіка Дмитра звинувачує в розбещенні доньки 9-річної Тетяни.

24 квітня — міліціонери відмовляються порушувати кримінальну справу.

14 травня — розмову Тетяни та 12-річного Юрія Полюховичів перевіряють на детекторі брехні. Вони кажуть правду. Лікарі підтверджують, що дітей ґвалтували.

22 травня — прокуратура скасовує постанову про відмову в порушенні справи.

1 червня — міліція знову відмовляється відкрити справу.

10 червня — порушують кримінальну справу за фактом насилля над дітьми.

14 серпня — справу порушують проти 43-річного Дмитра Полюховича. Його саджають до камери N185 столичного слідчого ізолятора N13.

7 жовтня — нардеп-"бютівець" Григорій Омельченко направляє до президента, Генпрокуратури й Міністерства внутрішніх справ запити щодо розслідування справи про педофілію. Запевняє, що до зґвалтувань причетні троє народних депутатів, генеральний директор і головний лікар "Артека", методист, керівник геологічного гуртка і священик.

16 жовтня — обшукують квартиру керівника "Артека" Бориса Новожилова.

Комп"ютер допомагає виявляти збочення

Розпізнати педофіла надзвичайно складно. Навіть досвідчений лікар-психіатр не завжди впевнено може визначити відхилення.

— Сексуальний потяг до дітей та підлітків старанно маскується, — каже професор Анатолій Чуприков, 72 роки, з кафедри дитячої, соціальної та судової психіатрії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика. — Ані поведінка людини, ані її спосіб мислення не виказують таємної пристрасті. Такі відхилення можна виявити за допомогою спеціального обладнання.

Підозрюваного саджають перед монітором комп"ютера, на якому прокручують порнографічні знімки. Показують вияви різних збочень — педофілії, гомосексуалізму, скотолозтва тощо. Якщо якісь картинки викликали збудження — датчики, приєднані до статевих органів людини, передають сигнал. Такі тести проводять у Чехії та інших європейських країнах. Вони дозволяють досить точно визначити схильність людини до сексуального збочення.

— У більшості випадків педофіли діють поодинці, — продовжує професор Чуприков. — Вони можуть вчиняти розпусні дії одночасно з кількома дітьми. А от групових оргій за участю двох чи більше педофілів не влаштовують. Принаймні я з такими випадками за десятки років практики не стикався.

Євген ЄВСЄЄВ

Зараз ви читаєте новину «"Діти казали, що чоловіків було багато"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути