Ексклюзиви
пʼятниця, 19 жовтня 2007 07:09

Держава не повинна виплачувати компенсації

Минулої суботи о 10.37 у панельній 10-поверхівці на вул. Мандриківській, 127 у Дніпропетровську вибухнув газ. Загинули щонайменше 17 осіб, серед яких 5 дітей. 16 осіб перебувають у лікарні. Рятувальники досі шукають тіла майже 10 людей.

7-річна Влада Костирєва з будинку N127 у суботу 13 жовтня зникла безвісти. Ймовірно, вона жива — жителі будинку N56 по просп. Перемоги запевняють, що після вибуху бачили її неподалік. Влада має зріст 1 м 20 см, довге русяве волосся, золоті сережки-кільця.

Постраждалих поселили в кілька готелів. Коли їх забезпечать  житлом — поки що незрозуміло. Люди сподіваються також отримати від держави матеріальну компенсацію за загиблих рідних. Однак юристи кажуть, що законних підстав для цього немає.

— Те, що загиблим дніпропетровцям держава виділяє грошову допомогу, — не законне, а суто моральне, людське рішення, — каже адвокат Ігор Демченко. — Держава не страхує життя пересічних громадян. В Україні державне страхування мають лише держслужбовці — депутати, керівники держадміністрацій, судді, співробітники міліції.

Рішення виплатити компенсацію потерпілим приймає Кабінет Міністрів. Своєю постановою він виділяє певну суму з резервного фонду бюджету. Її розмір залежить виключно від урядовців. Цього разу виділили 90 млн грн.

Потерпілі можуть отримати компенсацію від страхової компанії, якщо застрахували своє життя. Ще один варіант — судовий позов проти винуватців трагедії.

Підконтрольна російському мільярдерові Віктору Вексельбергу компанія "Газекс" виплатить жертвам вибуху по $100 тис. та оплатить лікування, заявив її представник. "Газекс" контролює ВАТ "Дніпрогаз", з вини якого, можливо, і стався вибух.

Благодійний фонд Рината Ахметова "Розвиток України" виділив  постраждалим 10 млн грн. Віктор Ющенко і працівники Секретаріату президента повідомили, що пожертвують свою одноденну зарплатню — майже 160 тис. грн.

П"ять років тому після авіакатастрофи на аеродромі у Скнилові держава виділила постраждалим 10 млн грн. Родичам присудили 100 тис. грн за загиблого. Особам, які зазнали важких тілесних травм, — по 35 тис. За травми середньої тяжкості — 10 тис., за легкі ушкодження — 5 тис. грн. Ці компенсації досі не виплачено повністю.

— Більшість потерпілих не отримали грошей. Я за сина не отримав ні копійки, — говорить голова громадської організації "Скнилівська трагедія" Стефан Козак.

Родичі загиблих подали скаргу до Європейського суду в Страсбурзі.

Зараз ви читаєте новину «Держава не повинна виплачувати компенсації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути