середа, 16 лютого 2011 09:39

"Даїшники мстять хлопцям, які їх знімають"

Автор: фото з архіву Дмитра Говердовського
  Одесит Дмитро Говердовський має освіту юриста, знає свої права і правила дорожнього руху
Одесит Дмитро Говердовський має освіту юриста, знає свої права і правила дорожнього руху

П'ять днів арешту отримав одесит 28-річний Дмитро Говердовський. Він просив працівників Державтоінспекції пояснити причину зупинки, а його звинуватили у непокорі працівникові міліції.

Дмитро за освітою юрист. Зранку 12 лютого їхав із дівчиною Ганною від друзів. Його "Мазду-626" зупинили даїшники.

— Ми проїжджали перехрестя вулиць Преображенської та Троїцької, — згадує 28-річна Ганна. Вона боїться помсти міліціонерів, тому просить не назвати її прізвища. — Діма став, його попросили дати документи. Він юрист, правила дорожнього руху і свої права знає бездоганно. Чемно попросив пояснити причину зупинки. Це внутрішня перевірка, кажуть. Але ж, за законом, внутрішня перевірка не стосується громадян України.

Інспектори відійшли. Дмитро теж стояв.

— Якби проїхали, то це назвали б утечею, — продовжує Ганна. — Ці інспектори хвилин 40 щось говорили, час від часу казали нам нові причини: то неправильно їхали, то машину кидало, то Діма п'яний. А він не п'є і не курить узагалі. Потім сказали, що наша машина значиться в угоні, але сводку не показали.

До "мазди" почали з'їжджатись іномарки, з яких виходили керівники ДАІ.

— Сказали, що підроблене доручення, бо там буква прізвища трохи затерлася. Наказали їхати у Старопортофранківський райвідділ міліції.

Дмитро відмовився. Зателефонував батькові — 64-річному Миколі Говердовському. Він підполковник міліції в запасі. Приїхав, умовив сина поїхати до райвідділку.

— Надіявся на закон, бо це ж міліція, — згадує Микола Васильович. — У міліції перевірили всі Дімині документи — придертися ні до чого не можна було. Тоді звинуватили у злісній непокорі міліції, зразу повели в Приморський райсуд. На засідання не пропустили ні мене, ні свідків, ні адвоката, ні друзів. Черговий сказав, що у вихідний не пускає в суд. Дали п'ять днів арешту і 600 гривень штрафу.

Із зали суду Дмитра повезли до ізолятора. Вийти має увечері 17 лютого.

— У рішенні суду дуже багато порушень закону, — говорить 29-річний Олександр Славинський, адвокат Дмитра. — Не вислухали свідків, не подивилися відеозапис затримання. Ми подаємо апеляцію й вимагаємо покарати всіх порушників: даїшників, суддю, міліціонерів.

Дмитро Говердовський — член громадського об'єднання водіїв "Дорожній контроль".

Організація має осередки в усіх регіонах України. Її активісти записують порушення працівників ДАІ на відеокамери, критикують інспекторів за недотримання закону.

— Даїшники мстять і залякують хлопців, що їх знімають, — переконаний Микола Говердовський. — Вони ж виставляють в інтернет правду, через яку багатьох із ДАІ звільняють.

Наприкінці січня "Дорожній контроль" розмістив у мережі відеозапис, де документи перевіряє інспектор Олександр Швець. Водій просить його спілкуватися державною мовою, на що даїшник відповідає: "Не понимаю телячьий язык". Після розголосу Швеця звільнили.

Зараз ви читаєте новину «"Даїшники мстять хлопцям, які їх знімають"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

140

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути