четвер, 06 жовтня 2011 06:30

Чиновники Міноборони за безцінь продавали військові містечка

Автор: Фото: УКРІНФОРМ
  Міністр оборони України Анатолій Гриценко перевіряє, як володіють зброєю офіцери управління 8-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних сил України 9 листопада 2006 року
Міністр оборони України Анатолій Гриценко перевіряє, як володіють зброєю офіцери управління 8-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних сил України 9 листопада 2006 року

Слідчі Генеральної прокуратури можуть зацікавитися діяльністю колишніх керівників Міністерства оборони, внаслідок якої у відомства зникли військові містечка і санаторії.

Міністерство оборони планує повернути у свою власність десятки об'єктів і земельних ділянок, відчужених колишнім керівництвом. Доведено, що міністерські чиновники продавали майно нижче ринкової вартості. Свого власника змінили військові містечка, госпіталі й військові заводи.

Важливу роль у відчуженні майна зіграла кадрова політика міністра оборони Анатолія Гриценка. Приміром, Володимира Мельника, який керував філіалом Центрального спеціалізованого будівельного управління Міноборони, Шевченківський райсуд столиці засудив до восьми років позбавлення волі за продаж військових містечок за заниженою вартістю. Подібних прикладів чимало. Не виключено, що слідчі можуть зацікавитись і заступником міністра оборони В'ячеславом Кредисовим. Чиновник, який курирував у відомстві економічні питання, був призначений Анатолієм Гриценком на посаду в лютому 2005 року. На той момент прокуратура розслідувала справу Кредисова. Йому загрожувало 10 років з конфіскацією майна. Однак по призначенню на посаду справу закрили.

Поява В'ячеслава Кредисова на посаді замміністра здивувала керівників армії і військових експертів. Адже досі він не працював у армії. До того ж інформація про порушену проти нього справу з'явилась одразу після його призначення. Тоді ж заговорили і про відставку Кредисова.

— Мова про його звільнення ішла давно, — казав Борис Андресюк, тодішній заступник голови парламентського комітету з оборони. — Але незрозуміло було, для чого його призначили на таку посаду.

Взагалі кадрова політика Анатолія Гриценка незрозуміла. Той факт, що "портфель" економічного заступника отримала людина без досвіду роботи — яскраве тому підтвердження. У відомстві отримували керівні посади люди без досвіду і які навіть мали темне минуле. То й же Кредисов перед звільненням у березні 2006 року заявив про масштабну корупцію у Міністерстві оборони.

Нинішнє керівництво Міноборони почало розслідувати справи колишніх підопічних Гриценка трохи більше року тому.

Як свідчать результати — всього за рік-два діяльності Анатолія Гриценка на посаді міністра за безцінь відійшли у приватні руки військові містечка й госпіталі, санаторії та військові заводи. Сумнівні комерсанти отримали право годувати, споряджати і оздоровлювати військових.

Міністр оборони Михайло Єжель одразу звернув увагу на майно, що зникло за його попередника. Однак ситуацію виправити ще можливо. Угоди, підписані підопічними Анатолія Гриценка, Генеральна прокуратура визнає недійсними. Однак, щоб майно повернути, треба виграти низку судових процесів.

Зараз ви читаєте новину «Чиновники Міноборони за безцінь продавали військові містечка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути