вівторок, 13 листопада 2007 07:06

Через конфлікт на "Укртатнафті" бензин може подорожчати до 7 гривень

"Уранці 19 жовтня на територію товариства "Укртатнафта" увірвалися понад 50 озброєних чоловіків. Вони побили охорону, захопили кабінет голови правління, викрали печатку та службову документацію. Членів правління "Укртатнафти" закрили в кабінеті й зачитали рішення суду про відновлення на посаді колишнього голови правління Павла Овчаренка".

Із таким листом Кабінет міністрів Татарстану звернувся до президента України 20 жовтня.

Закрите акціонерне товариство "Укртатнафта" створене 1994 року на базі Кременчуцького нафтопереробного заводу. 62% акцій належать "Нафтогазу України", 28% — Міністерству земельних відносин та майна Татарстану, решта — дрібним акціонерам.

У вересні 2004-го звільнили тодішнього голову правління "Укртатнафти" Павла Овчаренка. Він працював за контрактом, тому керівники вирішили не скликати загальних зборів. Натомість Овчаренко через суд довів незаконність свого звільнення. 19 жовтня 2007-го його поновили на посаді, звільнивши Сергія Глушка.

У міліції Глушко заявив про силове захоплення Кременчуцького нафтопереробного заводу. Зміну керівництва вважають рейдерством і татарські акціонери. Вони  вимагають захистити їхні інтереси. Російська "Татнефть" також припинила постачати нафту до "Укртатнафти".

Уряд досі не може звільнити підприємство від рейдерів

8 листопада Павло Овчаренко звинуватив своїх попередників у доведенні "Укртатнафти" до банкрутства.

— Через комерційні структури, що представляють інтереси "Татнефти", сировину на нафтопереробний завод закуповували за завищеними цінами. Нафтопродукти продавали дешево, це спричиняло збитки, — пояснював Овчаренко.

У відповідь торговий представник Татарстану в Україні Ростислав Вахітов вимагає, щоб Служба безпеки України терміново розслідувала ситуацію навколо заводу.

— Татарський менеджмент не має жодного стосунку до махінацій, — запевняє Вахітов. — До силового захоплення причетний акціонер "Укртатнафти" — фінансова група "Приват", яку контролює Ігор Коломойський. У нас є беззаперечні докази цього. Якщо потрібно, ми можемо їх надати правоохоронним органам.

Заступник гендиректора російської "Татнефти" Наіль Маганов каже, що минулого тижня приїздив на завод. Зустрічався з головою наглядової ради компанії "Славутич-регістратор", яка належить до групи "Приват", Геннадієм Корбаном. Той порадив Маганову поїхати до Києва та владнати конфлікт з Ігорем Коломойським і Олександром Ярославським (харківський мільярдер, колишній народний депутат України. — "ГПУ").

Натомість Геннадій Корбан запевняє, що ніколи не зустрічався з Магановим, а група "Приват" не причетна до зміни керівництва "Укртатнафти".

Уряд досі не може звільнити підприємство від рейдерів. 8 листопада Павло Овчаренко заявив, що сировини на заводі вистачить на шість днів.

Кременчуцький НПЗ забезпечує 40% потреби України в пальному. Через можливий дефіцит експерти прогнозують зростання ціни на бензин до 7–7,50 грн за літр. У свою чергу зростає плата за проїзд на таксі, в автобусах і маршрутках.

"ГПУ" вдалося поговорити з радником Міністерства земельних відносин і майна республіки Татарстан Ільдаром Рахматулліним.

— Зміна силовими методами керівництва "Укрнафти" — це спроба захопити чуже майно, — вважає він. — Ми відстоюватимемо свої інтереси до відновлення законності.

Зараз ви читаєте новину «Через конфлікт на "Укртатнафті" бензин може подорожчати до 7 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути