пʼятниця, 22 березня 2013 05:30

Колишній міліціонер ударив вагітну ножем у живіт

11 березня в райцентрі Борзна Чернігівської області 36-річний Сергій Ярошенко порізав вагітну 21-річну Оксану Циганок. Її відвезли до лікарні, дитина загинула. Ярошенка затримали.

Сергій — єдиний син підприємця 60-річного Федора Ярошенка, який має магазин-бар "Борзнянка". Із 1996-го працював у міліції. 2003-го і 2008 року його звільняли, але він поновлювався через суд. Торік у грудні у званні майора пішов з цієї роботи.

По обіді 13 березня Борзнянський райсуд має обрати запобіжний захід затриманому. Під будівлею збираються півтисячі місцевих.

— Ярошенки — вбивці! Ганьба, ганьба! — кричать, намагаються прорватися до приміщення.

Вхід охороняють 15 міліціонерів із райвідділу, до них під'їжджають два автобуси підмоги з Ніжина. Конвоїри підвозять Сергія о 16.00, затуляють його від натовпу. Люди плюються в його бік, хлюпають водою. Тримають 20-річного Юрія Рябчуна, цивільного чоловіка Оксани Циганок.

— Хочу його розірвати! — кричить Юрій. — Не прощу. Якщо відкупиться і його відпустять — роздеруть інші. Він багато наробив, тільки люди мовчали, боялися. Йому все сходило з рук, бо прикривався міліцією.

Суддя 40-річний Олександр Луговець дозволяє зайти до зали засідань п'ятьом тутешнім жителям. Родичів затриманого немає. Кажуть, машину Федора Ярошенка закидали камінням, коли той намагався приїхати.

— Мій підзахисний стверджує, що злочину не скоював. Міліція не знайшла ні його знаряддя, ні закривавленого одягу, ні відбитків пальців, ні свідків. Є лише слова потерпілої. Прошу взяти його під домашній арешт, — каже 45-річний Володимир Кухта, адвокат Ярошенка.

— Шоб ти здох, ублюдок! — зривається з місця 52-річна Любов Циганок, мати Оксани. — Правильно, відпустіть його. Хай усіх повбиває.

Суддя заспокоює її, однак після чергових викриків просить залишити залу.

Ярошенко відмовляється відповідати на запитання. Суддя постановляє арештувати його до 9 травня. Люди не заспокоюються, просять конвоїрів віддати Сергія їм, не випускають автозак із двору суду.

Оксану Циганок прооперували у Борзнянській райлікарні.

— Понад 3 години рятували її, — розповідає 52-річний Володимир Стовба, завідувач хірургічного відділення. — У Оксани множинні поранення обличчя, матки, кишківника, печінки, випали частини плоду. Ненароджена дівчинка була мертва. Важила 827 грамів, мала зріст 34 сантиметри. Термін вагітності — 24 тижні.

14 березня постраждалу перевезли до обласної лікарні. Їй зберегли матку, однак лікарі не дають гарантії, що зможе завагітніти знову.

— Це було зранку, близько дев'ятої. Я вдома сама, — ледь говорить Оксана Циганок. Вона в ліжку, обличчя — у шрамах. — Мама на роботі у Ніжині, Юра — в технікумі, вчиться на пчеловода. Вдруг шум, вибиті двері. На порозі Ярошенко. П'яний, злий. Горлає: "Давай гроші!" — і підступає. Я закричала: "Не бий, я беременна!". А він витягує охотнічого ножа і вдаряє мене у низ живота. Раз, другий. Каже: "Горло переріжу". Я зіщулилася, крутнула головою. Він попав у ліву щоку, порізав нижню губу. Я сказала, що гроші в сараї. Тільки випустив — кинулася з хати, притримувала живота. Кров текла крізь пальці, сили покидали. Побігла до сусіда Олега. Стукала, але ніхто не вийшов. Ярошенко сів у машину й поїхав. Я вернулася в хату, набрала маму і "скору". На стінах, холодильнику, всюди — криваві відбитки. Килим весь просякнув кров'ю. Боюсь туди вертатися.

— Оксана звонить: "Мамочко, я вмираю, Ярошенко кишки випустив", — згадує Любов Циганок. — Але ми вже віддали йому все, що могли. Оксана робила продавцем у старого Ярошенка. Була не одна ревізія, все нормально. Потім я туди пішла. За чотири місяці вилізла 121 тисяча недостачі. Я хотіла пригласить незавісімих ревізорів, КРУ, але Федір Андрійович повісив недостачу на нас. Ми не перші й не останні, з ким таке сталося. Люди мовчки платили.

Сказав, щоб я відробляла гроші. Його син робив у міліції, всюди друзі. Відмовитися — ще більша біда. В рахунок зарплати я брала продукти, картки для поповнення мобільного — всі так роблять. Записувала в зошит, ту суму відраховували. У Ярошенка в магазині всюди камери. Я не могла красти. А він сказав, що набрала карток на 900 гривень. Слєдоватєль посовітував підтвердити — получу тільки штраф. А як не признаюсь — чотири роки тюрми. Що робити? Погодилася. Суд оштрафував на 750 гривень, ще 900 віддала Ярошенку за картки. Це було прошлою осінню.

Літом я була на роботі, як звонить Оксана, плаче: "Мене забрали в міліцію. Ярошенко написав заяву, що ми у його гроші вкрали". Я — в отдєлєніє, там Сергій бігає, кричить: "Ти — мразь. Я тебе на вісім років укатаю". Один міліціонер каже: "Дєвочку жалко, візьміть все на себе". Я казала, що ми нічого не брали. Тоді другий давай казать про 121 тисячу, запропонував мені поділитися. Врешті звеліли домовлятися зі старшим Ярошенком.

Я погодилася підписати ордер-позику, ніби взяла у нього 117 тисяч гривень, бо 4 тисячі вже відробила. Федір Ярошенко повіз мене до нотаріуса. Один відмовився завірити: "Не хочу проблєм. Така сума має передаватися у моїй присутності і при двох свідєтєлях". Тоді поїхали до другого, фамілія Лиман. Та все оформила. Вийшло, що до 2029 року маю сплачувати щомісяця по 600 гривень. Ще й нотаріусу винна 1400 гривень.

Навіщо ж підписали?

— Ми скільки страху пережили. Постоянні угрози. Літом по хаті хтось стріляв, застрелив нашого прив'язаного собаку. Ми завели другого, то йому потрощили голову, аж мозги повилазили.

Тетяна Топчій теж працювала продавцем у магазині "Борзнянка", звільнилася через недостачу.

— Там дуже багато людей робило. На всіх за тою самою схемою вішали борги. Щоб їх віддати, люди брали кредити в банку. Одна жінка хату в Борзні продала, тепер живе в селі, досі боїться. Я, щоб вернути борг, працювала бесплатно. Хотіла кинутися з мосту.

Кажуть, Сергій Ярошенко причетний до браконьєрства. Його не раз ловили, писали заяви в міліцію та прокуратуру. Одного разу побив єгеря Василя Обушного, одначе колеги-міліціонери не вбачили у цьому складу злочину.

— Ярошенко причетний до смерті моєї сестри Наталії, їй було 18 років, — розказує 33-річна Олена Набок. — 24 липня 1998-го вона пішла гулять із подружкою Вітою, Сергієм і його другом Горовенком. Потім її знайшли у воді. Експерти сказали, що це вбивство: у легенях води не виявили, на тілі були сліди від наручників, гематоми на обличчі. Але справу зам'яли.

Щодо Сергія Ярошенка обласна прокуратура відкрила кримінальні провадження за цими двома справами. Договір позики між Ярошенком-старшим та Любов'ю Циганок визнали недійсним.

Федір Ярошенко переконаний, що син не винен:

— Підняли ажіотаж. Це не син зробив, він її ножем не штрикав. Це вони накралися, грошей напозичалися, — говорить телефоном.

Зараз ви читаєте новину «Колишній міліціонер ударив вагітну ножем у живіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути