Ексклюзиви
середа, 28 серпня 2019 00:55

"Брався виключно за кримінальні справи"

Автор: ФОТО З САЙТА 24TV.UA
  ­Олександр Іванов із Кропив­ницького ­працював на ­різних ­посадах у міліції. Останні вісім років був адвокатом
­Олександр Іванов із Кропив­ницького ­працював на ­різних ­посадах у міліції. Останні вісім років був адвокатом

22 серпня у Кропивницькому застрелили адвоката 57-річного Олександра Іванова. Близько 11:40 неподалік СІЗО №6 по вул. Куроп'ятникова розмовляв із місцевим Андроніком Мартиросяном, 54 роки. У цей час невідомі випустили по них автоматну чергу. Були на "Ладі-дев'ятці" червоного ­кольору з тонованими ­вікнами.

Олександр Іванов працював на різних посадах у міліції. З лютого 2010-го до березня 2011 року очолював обласне слідче управління. На пенсію пішов у званні полковника. Останні 8 років був адвокатом.

— Олександр брався виключно за кримінальні справи, — каже 46-річний Сергій Вилков із Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.  — З ким він говорив того дня — з'ясовуємо.

У Національній асоціації адвокатів упевнені, мішенню кілерів був саме їхній колега. Убивство пов'язують із його ­роботою.

Андроніка Мартиросяна забрали в лікарню з пораненням правої руки.

— Травма складна, ­пацієнта прооперували, — каже Андрій Семенович з обласної лікарні. — Загрози життю немає. Але в чоловіка є супутні захворювання, це ускладнює ситуацію.

У поліції деталей злочину не розголошують. Кажуть, відпрацьовують кілька версій. В області ввели оперативний план "Сирена".

Андронік Мартиросян родом із Вірменії, у кримінальних колах відомий за прізвиськом Андо. Тісно спілкувався зі "злодієм у законі" 42-річним Арменом Хачатряном, якого неодноразово затримували за торгівлю наркотиками.

На Мартиросяна це не перший замах. 9 квітня цього року невідомі підірвали вибухівку в електрощитовій біля його квартири. Ніхто не постраждав. Припускають, що цього разу відвідував у СІЗО сина 29-річного Арсена, якого звинувачують у вбивстві. Олександр Іванов мав представляти його інтереси, припускають колеги вбитого адвоката.

Арсена Мартиросяна арештували у вересні торік. 2 листопада 2016-го біля клубу "Вельвет" застрелив 26-річного Дмитра Голованя. Скалічив 35-річного Романа Копосова, який приїхав у відпустку із зони АТО. Того вечора чоловіки почули крик дівчини, вирішили заступитися. Мартиросян вистрелив у їхній бік не менше п'яти разів і утік. Два роки переховувався від слідства.

Відомо, що Арсен був фігурантом ще в кількох кримінальних провадженнях. 2006-го — у справі про вбивство, проте його визнали свідком. 2014-го та 2015 років — затримували за заподіяння тілесних ушкоджень і грабіж. Жодного разу не поніс покарання. Зараз йому загрожує 15 років або довічне ув'язнення.

Це зухвалий злочин. І замовники, і виконавці можуть бути знайдені, вважає адвокат 45-річний Сергій ­Старенький.

— Думаю, що основною мішенню був кримінальник. Але якби адвоката не хотіли вбити, обрали б інший час і місце для нападу. А не коли вони були вдвох. Тут усе взаємопов'язано, — говорить Старенький. — Щодо випадкового вбивства адвоката — важко говорити. Треба знати, якими справами він займався. Ускладнює й те, що він колишній начальник слідства. Тому відкидати нічого не можна. Вбивство може стосуватися і його колишньої діяльності. Слід враховувати, що адвокати — найбільш незахищені учасники судового процесу. Не мають права навіть на носіння травматичної зброї. За останні три роки було п'ятеро убитих. Нападів — сотні. Тільки на Київщині за останній рік — із десяток. Необхідно звернути увагу на їхню безпеку.

Зараз ви читаєте новину «"Брався виключно за кримінальні справи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути