Ексклюзиви
пʼятниця, 28 березня 2008 07:11

Багатодітним сім"ям не дали обіцяних подарунків

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Надія Гунько з села Семки Хмільницького району Вінницької області тримає на руках найменшу 6-річну доньку Людмилу. Поруч — донька Тетяна і мати Олена. Багатодітна родина досі не отримала подарунків від сільської ради
Надія Гунько з села Семки Хмільницького району Вінницької області тримає на руках найменшу 6-річну доньку Людмилу. Поруч — донька Тетяна і мати Олена. Багатодітна родина досі не отримала подарунків від сільської ради

Чотири багатодітні сім"ї з селища Ольгине, сіл Семки та Жданівка Хмільницького району Вінниччини не отримали новорічних подарунків, на які з районного бюджету виділили гроші.

37-річний Юрій Лясовий з Ольгиного сам виховує синів Олександра, 14 років, Володимира, 11 років, і 9-річного Ярослава. Його дружина 28-річна Любов повісилася два роки тому. "Життя довело", — кажуть у селищі. Чоловік із дітьми мешкає у маленькій напіврозваленій глиняній хатині, яку колись отримав від керівництва ферми. Паркану перед будинком немає, на підлозі в кімнатах лежить сухий бур"ян.

— Головиха хтіла синів в інтернат відправити, — каже Юрій. — Я не віддам, як нам не було б тяжко.

У сезон чоловік працює на цукровому заводі, решту часу перебивається випадковими заробітками. Щомісяця отримує 294 грн пенсії по втраті дружини та 300 грн соціальної допомоги.

— Якби всиновив чужих дітей, мав би три тисячі гривень у місяць, — зітхає Юрій. — А так ледь це видер. Та нічого, викарабкаюся. Мені односельці допомагають. Он тітка Ольга потурбувалась, щоб дітям видали подарунки.

— Юра навіть не знав про них, — пояснює 52-річна Ольга Заверуха, тітка Лясового. — Я чула по радіо, що багатодітним сім"ям за гроші районного бюджету закупили пральні машинки, холодильники, електропічки. Їх мали роздати на день Святого Миколая. Після Нового року запитала в Юри, чи щось отримав. Сказав, крім 10 кілограмів цукру, нічого не давали.

Ольга Заверуха звернулася з клопотанням до райпрокурора. Просила дізнатися, чому вдівцю не видали подарунка.

У хаті нема жодної доріжки

— Прокурор передзвонив при мені, — веде далі жінка. — Виявилось, Юрі була призначена пральна машинка-напівавтомат "Норд" за 695 гривень. Через день після дзвінка її завезла головиха Станіслава Ядвіжина. Однак замість напівавтомата дала звичайну за 470 гривень, до того ж несправну і з маленьким баком. Люди бачили, як вона купувала її у супермаркеті у Хмільнику і грузила у свою машину.

Юрій Лясовий відремонтував пральну машинку і поставив на полицю. Каже, що вона погано тягне велику кількість речей. Якщо ж кидатиме мало, то прання забирає багато часу й електроенергії.

Від селищної ради чоловік отримав пилосос "Самсунґ".

— Краще мішечок круп якихось привезли б, — каже Лясовий. — Бо тим пилососом нічого пилососити. У хаті — жодної доріжки. А за подарунки голова з мене розписку потребувала, що ніяких претензій не маю.

Багатодітна родина 48-річної Надії Гунько з села Семки Жданівської сільської ради не отримала жодного подарунка.

— На Новий рік принесли коробку з цукерками, — каже Надія. — Ніяких пралок й електродуховок не давали.

У сільраді пояснили, що всі кошти пішли на проведення газу.

— Щоб той газ зробити, я торік корову продала, гроші давала, — плаче жінка. — А вони мені зараз про таке заявляють.

Надія Гунько показує медаль багатодітної матері. Вона має сімох дітей: Віктора, 21 рік, Світлану, 19 років, Костянтина — 18, Тетяну — 17, Любов — 16, Валентину — 15, Ростислава — 13 і Людмилу — 6 років.

Лише два тижні тому пральну машину отримали сироти Гендеги із села Жданівка. Їх виховує бабуся, бо батьки померли. А родина Паламарчуків зі Жданівки, у якій п"ятеро дітей, дотепер не отримала нічого.

Голова Жданівської сільради Станіслава Ядвіжина з кореспондентом спілкуватися відмовилася. Сказала, що в селі все отримують вчасно.

Зараз ви читаєте новину «Багатодітним сім"ям не дали обіцяних подарунків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути