вівторок, 15 березня 2011 09:44

Ярина Томашівська померла після народження первістка

Автор: фото із архіву Ярини Томашівської
  Увесь термін вагітності іванофранківка Ярина Томашівська почувалася добре, регулярно відвідувала лікаря. Останні обстеження підтвердили, що пологи мають минути без ускладнень
Увесь термін вагітності іванофранківка Ярина Томашівська почувалася добре, регулярно відвідувала лікаря. Останні обстеження підтвердили, що пологи мають минути без ускладнень

9 березня справили сороковини по 30-річній Ярині Томашівській з Івано-Франківська. Вона померла після пологів.

— Ми всі досі не отямились, — плаче сестра покійної 28-річна Христина Валігунда. — Як так трапилося. Здорова, життєрадісна, молода, чекала на синочка і тут таке горе.

У Ярини це була перша вагітність. Весь термін вона почувалася добре, перебувала на обліку в жіночій консультації, відвідувала лікаря. Про пологи домовилася із заввідділення міського пологового будинку 53-річним Володимиром Лапою. Останні обстеження підтверджували, що народження мало пройти без ускладнень. 14 січня у жінки відійшли води.

— До роддому ми поїхали вдвох. Це мали бути партнерські пологи, але через карантин партнерство скасували, — каже Христина. — Далі спілкувалися по-мобільному. Всю ніч Ярина провела у пологовому. Зранку сказала, що ще не родила. Лікар не хоче стимулювати, бо є якийсь протокол. Лапа був лікуючим, але після зміни пішов додому, сестру лишив на чергових лікарів. Ті навіть не дивилися. Наступної ночі в Ярини піднялася температура. Чергова відправила її спати, мовляв, усе нормально. Заворушилися аж за 30 годин від поступлення, коли температура стрибнула за 40. Відвезли Ярину в зал. Дитину витискали, бо через високу температуру сестра не могла тужитися. Хлопчик родився синій, його повезли в реанімацію, а Ярину — до обласного перинатального центру. В пологах вона втратила багато крові, в організмі виникла інтоксикація, анемія та поліорганна недостатність. Як пояснили — організм отравили залишки навколоплідних вод.

Жінку повезли до обласної лікарні. Там узяли додаткові аналізи, однак загрози не помітили. Припускали грип.

— Тиждень від одного лікаря до іншого їздили. Сестра весь час температурила, а їй ніхто не надавав ні "швидкої", ні супроводу медиків. Потім сказали, що це швидко прогресуюча пневмонія. На рентгені побачили, що легень практично нема, підключили до апарату. 29 січня лікарі зізнались, що в них нічого не виходить, попросили прощатися. За кілька годин Ярина померла. А її синок — за дев'ять днів.

Батьки загиблої поскаржилися до обласного управління охорони здоров'я та міліції.

— Cтворили комісію. Володимира Лапу звільнили з посади і перевели на нижчу. Я направив меру рекомендацію про усунення з посади головлікаря міського пологового будинку Михайла Пруднікова, — каже Тарас Масляк, 48 років, головний лікар центральної міської лікарні. — Прикро, але я вважаю висновки комісії односторонніми. Всі ці лікарі — чудові спеціалісти. Я ініціював листа про додаткову комісію.

Міліціонери не порушили проти медиків кримінальної справи.

Зараз ви читаєте новину «Ярина Томашівська померла після народження первістка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути