Ексклюзиви
субота, 09 серпня 2008 07:04

Андрій Полтавець попросив його не фотографувати

Ленінський райсуд Харкова 6 серпня розглядав справу 37-річного Андрія Полтавця. 2 травня чоловік на пікапі-позашляховику "мітцубісі" налетів на трамвайну зупинку. Загинули шестеро людей: 69-річна Надія Потапова, 27-річна Ірина Дмитрієва, Антон Зайченко, 21 рік, 32-річна Наталія Колчан із сином Русланом, 9 років, та 5-річною племінницею Христиною.

У крові водія виявили майже смертельну дозу алкоголю. Полтавцеві загрожує 10 років в"язниці.

До будівлі Ленінського суду перед початком засідання сходяться родичі потерпілих. Тримають портрети загиблих. Кажуть, Полтавець мусить сидіти до кінця життя. Обурюються, що за порушення правил дорожнього руху не передбачено такого покарання.

На фотографіях — усміхнені обличчя. Харків"янка Валентина Золотько втратила доньку і двох онуків — Христину та Руслана. 2 травня вони поверталися з цирку додому, чекали на трамвай.

— Діти досі стоять у мене перед очима, — плаче Валентина Золотько. — Він забрав у мене найдорожче. Відсидить 10 років і прийде, а діти мої де? За одного дають 10 років, а він шістьох унічтожив!

Харків"янка Галина Зайченко тримає портрет загиблого сина Антона. У його дівчини Ірини Дмитрієвої того дня був день народження. Молоді люди мали побратися. Обоє загинули під колесами джипа. У день запланованого весілля родичі збиралися на сороковини.

— Вони такі щасливі були. Іра — така гарна дівчина, її в колективі всі так любили й поважали, — згадує колега Дмитрієвої Наталія Столокненко. — Ми й досі не можемо повірити, що її з нами немає.

Андрія Полтавця заводять до зали чорним ходом. Чоловік одягнений у темні спортивні штани "Адідас" і футболку. Голову опускає, затуляє обличчя руками. Ховається від телекамер, час від часу тре очі. Відповідає на запитання судді. Зізнається, що 10 років тому в нього забирали права за керування в нетверезому стані.

Суддя Сергій Скляренко виходить до дорадчої кімнати. Родичі починають проклинати Полтавця.

— Наші діти мертві, а твої живі! Подивися нам в очі! Подивися моїй дитині в очі, — Ганна Дмитрієва тицяє до ґрат портрет загиблої доньки.

— Що ж ти наробив! Ти життя в нас забрав… — голосить жінка.

— Андрюш, Андрюш, я не вірю в Бога… — зітхає біля клітки Дмитро Косін, родич загиблої Наталії Колчан.

Міліціонери стоять поруч. Охороняють лаву підсудного. Адвоката Андрія Полтавця немає. Він надіслав телеграму, що перебуває у відпустці.

Єдина, хто вцілів від удару, — 39-річна Тетяна Сочинська. Жінка не прийшла на засідання. Пояснила, що від травм їй досі важко ходити. Пообіцяла прийти наступного разу.

У день запланованого весілля родичі збиралися на сороковини

Адвокати потерпілих вимагають максимального покарання для Полтавця:

— А також по 950 тисяч гривень моральної компенсації для кожної родини і від 10 до 15 тисяч відшкодування матеріальних збитків по кожному позову, — каже адвокат Юрій Вишневецький.

Одній родині Полтавець виплатив компенсацію. Розрахуватися з рештою грошей немає. Адвокати хочуть, щоб він продав іще свою квартиру і висилав гроші з в"язниці, де працюватиме на виробництві.

Наступне засідання призначають на 15 серпня. Суддя задовольняє прохання підсудного — Полтавець просить не допускати на засідання з теле- і фотокамерами.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Полтавець попросив його не фотографувати ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути