Ексклюзиви
пʼятниця, 05 квітня 2019 07:45

Анатолій Максимов помер після візиту колекторів

Автор: ZP.SUSPILNE.MEDIA
  Чоловік Діани Максимової з Запоріжжя помер у неї на очах. Причину його смерті визначають експерти
Чоловік Діани Максимової з Запоріжжя помер у неї на очах. Причину його смерті визначають експерти

— Ворвались в квартиру трое мужчин и женщина. Орали вперемежку с матом, что у нас есть полчаса убраться с квартиры. Муж как раз вернулся из магазина. Женщина толкнула его. Завалился на стул, продукты разлетелись, захрипел и все, — плаче 73-річна Діана Максимова з Запоріжжя.

Уранці 28 березня в їхню з чоловіком квартиру по вул. Чумаченка, 40, прийшли колектори й заявили про права на житло. Господар оселі 77-річний Анатолій Васильович помер під час їхнього візиту.

— Чоловік міцний був, спортивний, — продовжує Діана Іванівна. — Ніколи не скаржився на здоров'я. На пенсії ще підпрацьовував на ринку. Але перипетії з квартирою сильно підкосили. Так нервував, що аж за серце хапався.

З подружжям мешкав їхній син 52-річний Дмитро з дружиною Вікторією, 51 рік. Квартира була заставним майном під кредит у $45 тис. Його брав Дмитро на початку 2008 року. Платив вчасно. Згодом банк збанкрутував і продав борги позичальників іншій установі.

— Кредит взял в Эрсте Банке перед началом валютного кризиса, — розповідає Дмитро Анатолійович. — Потім долар різко злетів угору. Було складно, але ще п'ять років платив за позику. Зрештою банк збанкрутував, усі справи передав Фідобанку. Я саме втратив роботу. Зробив кілька платежів, далі потягнути їх не міг. Просив про ре­структуризацію або перегляд умов — на поступки не пішли. Мусив їхати на заробітки за кордон, аби погасити залишок боргу в 15 тисяч доларів. Тим часом нашу квартиру без попередження виставили на аукціон.

2017-го двокімнатну квартиру Максимових на відкритих торгах перекупила Ольга Осадча з Кременчука на Полтавщині.

Жінка займається адвокатською діяльністю. Засновниця громадської організації "Кременчуцький сімейно-психологічний центр". Окрім неї, засновником зазначена Наталія Тудінова. Чоловік із таким прізвищем теж брав участь у торгах.

— За правилами, аукціон проходить у вісім етапів, упродовж яких покупці заявляють свої ціни. На останньому мають право купити виставлений лот за 30 відсотків від суми вартості. Тут торгів фактично не було, — каже адвокат потерпілих Володимир Віхляєв, 32 роки. — І в Осадчої, і в Тудінова була закрита ціна. Ставки не підвищувалися в жодному з раундів. Осадча викупила квартиру за 240 тисяч гривень. Одразу оформила її в приватного нотаріуса.

Уперше Ольга Осадча навідалася до Максимових у квітні торік.

— Випитувала в голови ОСББ, хто в квартирі живе, вимагала надати всі документи. Він їй відмовив, попередив мою дружину, — розповідає Дмитро Анатолійович. — Осадчу це не зупинило. У супроводі трьох дебелих чоловіків явилась до нас. Трясла документами, що вона нова власниця. Підтягнулися ще два десятки мужиків. Хотіли нас виселити, але не вдалося. Батьки викликали поліцію, журналістів, зійшлися сусіди.

Після цього почалося пекло. Тиснули психологічно, — продовжує Дмитро Максимов. — Осадча виставила квартиру на продаж за 22 тисячі доларів і навіть додала технічний паспорт, щоб бачили розташування кімнат. Написала заяву в обленерго, аби відрізали світло. Приїхала бригада. Ми знову здійняли галас і відстояли своє право.

У травні торік родина звернулася до суду, на квартиру наклали арешт.

— Осадча намагалася оскаржити рішення. Хотіла, аби змінили територію підсудності й справу розглядали в Кременчуці, — продовжує Віхляєв. — У всіх скаргах їй відмовили. Зараз намагаємося повернути житло в законну власність Максимових. Експерти встановлюють точну причину смерті батька мого клієнта. Якщо він помер унаслідок терору Осадчої, то їй загрожує кримінальна відповідальність.

— На продаж іпотечного житла встановлений мораторій. Його не мали права продавати, — каже адвокат Антон Зубков, 43 роки. — Тому оскаржувати продаж квартири треба було, коли колектори вперше навідалися. Житло реально повернути у власність, але процес буде тривалий. Власникам квартири насамперед слід оскаржити виконавчий надпис нотаріуса, за яким колектори переписали на себе квартиру. Паралельно оскаржувати торги та виконавчі провадження, що надходитимуть.

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Максимов помер після візиту колекторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути