Ексклюзиви
четвер, 10 січня 2008 07:01

Активіста російської Націонал-більшовицької партії арештували у Вінниці

Активіста російської Націонал-більшовицької партії Михайла Гангана, 21 рік, затримали 31 грудня вінницькі міліціонери. Він зустрічав із потяга Москва—Жмеринка свою 21-річну дівчину Анастасію Курт-Аджиєву, з якою планував святкувати Новий рік.

— В районе пяти утра я вышла с поезда, — згадує Анастасія. — Миша стоял у входа в подземный переход. Вдруг на него налетели, кинули на землю, заломили руки. Я побежала к вокзалу, меня задержали. У милиционеров был конверт с нашими фото.

Михайло Ганган родом із російського міста Самара. Школу покинув, мешкав із батьками. Його 44-річна мати Ольга працює в місцевій санітарній службі, 52-річний батько Михайло — фотограф.

До Націонал-більшовицької партії хлопець вступив восени 2001-го. Разом з однодумцями влаштовував акції протесту проти режиму президента Путіна. Позаторік відсидів за участь у захопленні громадської приймальні президента. Потім після "Маршу незгодних" отримав три роки умовно — не мав права залишати Самару.

Торік Націонал-більшовицьку партію у Росії заборонили і Михайло втік до України. У травні його оголосили в міжнародний розшук, а влітку умовний термін замінили на реальний. Ганган разом зі знайомою Ольгою Кудріною жив у винайманій квартирі, писав статті та відправляв по Інтернету до Росії.

На новорічні свята Анастасія планувала пробути з хлопцем тиждень. Однак того арештували. У міліції Ганган написав заяву з проханням надати йому в Україні статус біженця. 3 січня її передали до міграційної служби. Михайлом опікується вінницький правозахисник Дмитро Гройсман.

— 10 грудня він уже їздив до регіонального представництва Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, — пояснює Гройсман. — Михайло повністю відповідає ознакам біженця. Однак він не встиг написати заяву.

2 січня в Замостянському райсуді Вінниці відбулося засідання у справі Гангана. Із Самари приїхала його мати. Суддя Антоніна Прокопчук винесла вирок: 40 днів арешту до з"ясування обставин. Адвокат подав апеляцію. Нині Михайло перебуває у слідчому ізоляторі.

— Не факт, що Ганган отримає статус біженця, — зауважує Гройсман. — Але ми не допустимо, щоб його відправили до Росії.

— Туди Міша просто не доїде, — вважає Анастасія Курт-Аджиєва. — Його можуть убити.

Україна видасть Росії Гангана у випадку, якщо отримає документи, які підтвердять його злочин. Водночас стаття N3 Європейської конвенції "Про видачу правопорушників" забороняє видавати людей, чиї злочини пов"язані з політичними мотивами.

Зараз ви читаєте новину «Активіста російської Націонал-більшовицької партії арештували у Вінниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути