четвер, 24 лютого 2011 01:45

22 школярі потрапили до лікарні через пса

Автор: фото: Валентина ОСТЕРСЬКА
  Учнів четвертих-п’ятих класів менської школи на Чернігівщині поклали до районної лікарні. Їм зробили щеплення. За кілька тижнів будуть результати дослідження, чи був пес, з яким контактували діти, хворий на сказ
Учнів четвертих-п’ятих класів менської школи на Чернігівщині поклали до районної лікарні. Їм зробили щеплення. За кілька тижнів будуть результати дослідження, чи був пес, з яким контактували діти, хворий на сказ

У райцентрі Мена на Чернігівщині 22 учні потрапили до лікарні. Вони гладили бродячого пса, який лизав їм руки та обличчя. Двох хлопців укусив через одяг.

Госпіталізувати дітей почали 15 лютого, після того як пес помер. Усім учням вкололи антирабічну вакцину. Організм за 14 днів має виробити антитіла до cказу.

Хвороба уражає центральну нервову систему і головний мозок, людина помирає.

У лікарні хлопці навперебій розповідають, що пес бігав не тільки подвір'ям, а й у школі на другому поверсі, в їдальні, забігав до класів. Учителі за ним ганялися.

— Ішов у туалет, коли собака накинувся на мене. Плигнув, ледь із ніг не збив, а тоді вхопив за ногу. Добре, що одяг товстий. Але вм'ятини від зубів осталися, — розказує 10-річний Євген Сірий. — Даню Чубика за руку вкусив.

Допомогла піймати пса 8-річна Аліна Руденко.

— Він кілька днів ходив по школі, лащився. Я назвала його Малютка Рижик. Коли прийшли його ловити, чужий дядя покликав мене, дав вірьовку і сказав: "Накинь її на собаку, а то він мене боїться". Зразу той утікав. А на другий раз я накинула на нього мотузку. Дядька сказав: "Ти герой". І потяг собаку припинати за туалет.

— Чергові вчителі проганяли пса, — говорить директор школи Василь Дмитренко, 55 років. — Я зателефонував у міськраду. Там відповіли, що працівника, який цим займається, на роботі немає, бо він працює на 0,25 ставки. Наступного дня приїхали двоє чоловіків і собаку впіймали. Прив'язали на пустирі за школою. Стали стріляти в нього шприцами з отрутою. Але чи препарат був прострочений, чи собака здоровий. Вони покинули його помирати, а пес перегриз вірьовку і втік. Батьки учнів принесли ошийник, знову піймали його. Прив'язали біля шкільних майстерень, щоб, як радили медики, поспостерігати за твариною. Наставили йому води, їжі. Техпрацівниця щодня носила. А 14 лютого пес здох. Ветеринари кажуть, його перекормили. Труп забрали на дослідження.

За попередніми результатами, собака не був скажений. Щоби знати напевно, треба чекати місяць. Із мозку тварини зробили суспензію, її ввели білим лабораторним мишам. Якщо за місяць не помруть, отже, пес був здоровий.

Цей час діти будуть у лікарні.

— Треба вольове рішення місцевої влади позбутися бродячих тварин. Закласти на це кошти, — переконаний Петро Хомрач, головний лікар менської райлікарні. — То значно дешевше, ніж лікувати людей. Торік у хірургічне відділення потрапили 38 покусаних собаками. Від початку цього року — 17.

Медик радить не вбивати тварину, яка покусала.

— Треба прикрити в клітку. Ізолювати, добре годувати. Якщо протягом 15 днів не загине, питання щеплення відпаде. Рани, подряпини, які тварина полизала, треба промити проточною водою з милом і накласти пов'язку. Терміново звернутися до лікаря.

У січні від сказу померла жителька села Величківка Менського району. Вночі вийшла надвір, її подряпала якась тварина. Діагноз установили запізно. Спочатку жінку направляли лікуватися до психіатра.

Зараз ви читаєте новину «22 школярі потрапили до лікарні через пса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути