пʼятниця, 11 листопада 2011 00:00

16 місяців Олена Кулик не може зареєструвати дитину

Автор: Фото: Валентина ОСТЕРСЬКА
  Олена Кулик із села Красилівка Козелецького району Чернігівщини з сином Максимом, 16 місяців. Через те, що не має реєстрації, жінка не змогла отримати допомогу на дитину
Олена Кулик із села Красилівка Козелецького району Чернігівщини з сином Максимом, 16 місяців. Через те, що не має реєстрації, жінка не змогла отримати допомогу на дитину

— Сину Максимові вже год і чотири місяці, а в нього досі нема ніяких документів, — каже 34-річна Олена Кулик із села Красилівка Козелецького району Чернігівщини. — Усе через ту кляту прописку, чи як її тепер називають, реєстрацію. Рік б'юся як риба об лід, а дитину зареєструвати не можу. В мене нема паспорта, його вкрали.

Олена жила у селі Іванівці Чернігівського району в квартирі батьків. Від першого шлюбу має сина 15-річного Артема. Коли йому було 2 роки, познайомилася з Леонідом Бондаренком із Красилівки. Він на 16 років старший. Переїхала із сином до нього.

— Не розписувалися. Прожили 10 років разом. Я завагітніла. Спочатку перелякалася — чи не скаже робити аборт. А він дуже обрадувався.

Пологи в мене були важкі. Хлопчик родився напівживий, його єлє откачали. Врачі в Козельці сказали, що наковтався навколоплідних вод. Із роддома нас відвезли в обласну дєтську больницю в Чернігов. Місяць ставили капельниці, робили уколи. Наче получшало. Потім зробили Максимкові кардіограму, виявили шуми в серці. У Києві в Охматдиті поставили діагноз — подвійний порок серця. Прооперували безплатно. Але ж памперси, харчування, подяки лікарям — усі гроші, що були, пішли на це. За другу дитину я не получила ні копійки, бо времені зареєструвати сина не було.

Додому виписали, коли Максиму виповнилося 3 місяці. А ще через місяць ми оп'ять поїхали в Київ на консультацію. Я з собою взяла паспорт, свідоцтво про народження старшого сина. В Охматдиті подивилася — а документів немає, в метро вкрали. Максимка лікарі оглянули, сказали, що все нормально.

Повернулась я в Красилівку. Кинулася зареєструвати сина. Є ж справка про те, що я його родила. Але без паспорта — не можна. Написала заяву в міліцію, що загубила документ. У паспортному столі сказали: треба справку про реєстрацію. І тут я зрозуміла: без бумажки ти — букашка.

Справки такої у сільраді не дають. Хоть і прожила 10 год у Красилівці, а в хаті чоловіка не прописана. І він мене зареєструвати не може. Бо коли померли його батьки, не переоформив хату на себе. На це треба 4 тисячі гривень. Таких грошей у нас немає. Чоловік перебивається підробітками. Їх вистачає тільки на одяг і продукти. Із хазяйства у нас дві кози, кури і город. Та ще пенсія по втраті годувальника на старшого сина — 760 гривень. Квартиру в Іванівці мої батьки продали, переїхали в Ладинку доглядати за батьковою матір'ю. Вона померла, хату не переоформили. Тепер теж живуть без реєстрації. Коли мамі треба було оформляти пенсію, довелося шукати людину, яка б хоч на місяць її прописала в себе. Знайшли таку в Чернігові. У селі, в кого не попрошусь так прописатися, отказують. Або просять 3 тисячі гривень. Якби вони в нас були, то Льоня свою хату на себе б переоформив. І так уже год: куди не кинуся — безвиходь.

Гроші за народження дитини я потєряла, бо пройшли строки їх виплат. Через рік старшому сину отримувати паспорт, а в нього немає свідоцтва про народження — украли тоді ж. Отримати нове я без свого паспорта не можу.

— Усі довідки я видала Олені, але в неї немає головної — про реєстрацію, — каже Алла Висоцька, виконувач обов'язків сільського голови Красилівки, секретар сільської ради. — У хаті цивільного чоловіка зареєструвати немає законних підстав, бо прописати у себе може тільки власник житла. А в них нема паспорта на будинок, спадщина не встановлена, строки пропущені. Тепер право на спадщину треба відновлювати через суд. Виготовляти технічну документацію на будинок, викликати спеціаліста з БТІ. А це все гроші, яких сім'я не має. А так у хаті в Олени порядок, спиртним не зловживає.

Зараз ви читаєте новину «16 місяців Олена Кулик не може зареєструвати дитину ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути